Újfajta fesztiválkultúra: WONDEREST

Zaj. Tömeg. Reklám- és szeméthegyek, túlfogyasztást ösztönző, profitorientált rendezvények - ezek lennének a nyári fesztiválok? Nem, ha egy csendet, hangot és közelséget kereső, annak a lehetőségét megteremteni vágyó kézbe kerül a szervezés! Gulyás Hannával, a WONDEREST alapítójával beszélgettünk.

Hulladékmentes és környezetbarát fesztivál - mesélsz nekünk kicsit arról, mit jelent ez a WONDEREST gyakorlatában?

Hanna: Amikor ezt az egészet elkezdtem, az alapvető gondolatom egy közösségi zenei fesztivál volt. Tényleges vágy részemről, hogy az embereket inspirálják a fesztiválon megéltek, hogy aktívan részt vehessenek a közös törekvéseinkben. A környezettudatosság egy fesztivál által is használható felelősségteljesen, ráadásul itthon nem volt ilyen, még önmagukat amúgy nemzetköziként fémjelzett fesztiválok esetében sem.

A közönségünk már a jegyvásárláskor belép a környezetvédelem mezejére: minden megvásárolt fesztivál-bérlettel egy fát is ültetünk a fesztivál, valamint a jegyvásárló nevében, idén a Forests Without Frontiers-en keresztül, akik Erdélyben csodás munkát végeznek. Ezek után már egy ideális nyitottsággal állnak hozzá a fesztiválozók a gondolatébresztő panelek, workshopok, és a fesztivál fenntartható értékeihez.

A WONDEREST slow fesztiválként ismert: a koncepció volt meg előbb, vagy organikusan, a közösség által alakítva vált azzá?

Hanna: Kifejezetten szerettem volna, hogy legyen slow fesztivál, mint a slow living promotálására alkalmas esemény. Az elmúlt 5 évben koncertszervezőként, menedzserként, booking agentként személyes fesztivál-tapasztalatom volt a túl sok opcióból fakadó szorongás. Ha van 35 színpad, mindig lesz egyszerre legalább 10 fellépő, akiket hallani szeretnék - vagy végigrohanok mindegyiken, vagy megállok valamelyiknél, és belenyugszom, hogy a többiről lemaradok. De még ha csak egyet választok is, annak sem adom végül a teljes figyelmemet: meg akarom mutatni a követőimnek is, miben vagyok. Minden abba az irányba visz, hogy kimaradjunk a saját jelenünkből. A WONDEREST-et azért is álmodtam meg, hogy vissza tudjunk térni a jelenbe; ezért is a fesztivál-mottó: Itt. Most.

Az a cél, hogy legyen a résztvevők el tudjanak mélyedni a pillanatban. Az első években az 1 színpad - 1 program felállás mellett döntöttünk, idén teszteltük 2 színpaddal az eseményt: amíg az egyiken zene szólt, a másikon a hangbeállás ment, és mivel 3 perc sétára voltak egymástól, nagyon szépen alakult, hogy miközben volt folyamatos lüktetésű program, nem osztottuk meg a zenészek közönségét.

Zene, emberek, természet van, telefon és wifi nincs. Ha a rendezvényszervezőkre gondolunk, a laptopjukkal az ölükben egyszerre 5 e-mailt író, közben telefonáló és a csapatukat folyamatosan instruáló embereket látunk - hogyan tudtok felkészülni arra, hogy ezt megússzátok?

Hanna: Ez egy nagyon jó kérdés, erről fogok egyszer könyvet írni! Hogy miért ne alapíts fesztivált, és ha mégis, mire figyelj :) Szeretném szervezőként én is átélni, amit a vendégek, de ezt még most tanulom.

Amikor egész éves előkészület van a háttérben, az elég arra, hogy a helyszínen meglegyen mindenkinek a szerepe, mindenki ismerje a lehetséges B- és C-terveket, és hogy senki ne essen pánikba, ha valami csúszik.

Mivel nem akarjuk azt a fogyasztói gondolkodást támogatni, amiben a zenészeknek percre pontosan be kell fejezniük a szettjüket, mert utána máris kezdődik a következő, igyekszünk olyan kereteket teremteni, hogy ha valaki le akar játszani még egy számot, fel akar hívni még valakit a színpadra, akkor az beleférjen. A helyi hatóságoktól is hajnali 2-ig kértünk engedélyt, miközben a tervezett program 1-ig tartott, így tudott megmaradni az a rugalmasság, amitől ez a fesztivál úgy tud működni, ahogy szeretnénk.

A koncertek, zenélések mellett többek közt workshopok, panelbeszélgetések, kirándulás, közösségi étkezések és jóga is várják a fesztiválra érkezőket - mi a közös mindezekben?

Hanna: A vendégeink és az előadóink között is sokan visszatérő vendégek, ami egy nagyon fontos megerősítés számunkra. Mindig nemzetközi a helyszínen kialakuló közösség, idén 9 országból érkezett 27 zenész, összesen 23 fellépő formáció, minden kategóriából: elektronikus-, akusztikus-, klasszikus- és jazz-zenészek, valamint a francia filmrendező, VINCENT MOON, aki a Berlinben Justin Vernon (Bon Iver) által korábban megrendezett, kollaboratív PEOPLE fesztivál tapasztalatait ide is elhozva remek kezdeményezések motorja volt.

Amit a legtöbb résztvevő visszajelez, az a (1) közösség, a (2) teljes elvonulás-élmény, kiszakadás, és az (3) új zene - máshol, máskor Magyarországon ezeket a zenészeket, ezeket a produkciókat nem lehet meghallgatni.

A fesztivál zenei programját a zenészek alakítják helyben, nincs előre kiadott, meghatározott program - hogyan képzeljük el ezt a rendhagyó felállást?

Hanna: Fontos célja a fesztiválnak hogy a zenészek kollaborációs lehetőséget is találjanak: hogy új dalok, új verziók, új hangszerek, kórusok alakulhassanak. Ennek érdekében a fellépők számára már a fesztivál előtt megteremtjük az ismerkedés és a közös munka lehetőségét, majd a helyszínen, a reggeli után minden nap egy 1 órás, közös gondolkodás során állítjuk össze az aznapi programot. Ennek köszönhetően a helyszínen minden egyszeri és megismételhetetlen, a zenészek egyharmada pedig visszatérő, régi barátként már a fesztivál előtt hozzá tud adni valamit a készülő programhoz.

Minőség és mennyiség, jól ismert és gyakran felmerülő kérdések ezek; Te hogy látod, meddig tudtok/szeretnétek nőni?

Hanna: Kiemelt kérdés hogy hol tudunk elhelyezkedni a növekedés-nemnövekedés tengelyen; hogy mi az ideális létszám, ahol még meg lehet megtartani ezt a személyes, közösségi közeget, de egy egészséges növekedés is belefér, hiszen ez üzlet is, aminek van célja - szeretném ezt idővel teljes állásban, nem csak szerelemprojektént csinálni.

A sokszorozódásban hiszek: az értékeket, amikkel elindultam, nem szeretném látni eltűnni, ezért úgy tudom elképzelni, hogy egy több tízezres fesztivál helyett inkább egy több állomásos, több helyszínes, több időpontos, utazó fesztiválban gondolkodom.

Szeptemberben lesz az első kisebb utazás, a WONDEREST Cabin első állomása Németországban: ez a fesztivál mini-verziója, egy wellness-hétvégével összekötve. Kíváncsi leszek, hogy kik lesznek a magyar közönségünkből, akik erre az első kabin utazásra velünk tartanak.

Fotó: Stein Zsófia

Részünkről mi nagyon szorítunk, és mindenkit bátorítunk arra, hogy kövesse, szeresse és látogassa a Hanna szervezésében megvalósuló, közösségi élményeket. További információkért keressétek fel az esemény oldalát:

https://www.facebook.com/WONDERESTfestival/