Az ​élet rövid

Miért nem érünk soha a feladataink végére, és hogyan érdemes megtervezni a mindennapjainkon keresztül az életünket, tudva, hogy ez soha nem fog megváltozni? Könyvajánló.

Oliver Burkeman: Az élet rövid

Útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz

2022, fordító: Bujdosó István

Biztos Te is ismered az érzést, amikor minden teendőlista, aminek próbálsz a végére érni, valamilyen érthetetlen módon minden egyes alkalommal, amikor végre megszabadul egy tételtől, hirtelen növeszt magának három másikat. Mintha eleve arra lennének kitalálva, hogy soha ne érhessünk a végére egynek sem… Mit tehetünk ebben a helyzetben? Miért van az, hogy ilyenkor nem az a reakciónk, hogy feladjuk az egészet, megszabadulunk a listáinktól és megpróbálunk örülni annak, amit mégis el tudunk végezni, hanem újabb és újabb módszereket keresünk a hatékonyságunk növelésére, az időgazdálkodási módszereink fejlesztésére és úgy általában, a rendelkezésünkre álló idő növelésére?

“Az átlagos emberi élet felháborítóan rövid”

Az a helyzet, hogy bármit teszünk is, az itt, ezen a Földön rendelkezésünkre álló kb. 4.000 hét mindig kevés lesz. Oliver Burkeman pedig azon kevesek közé tartozik, aki nem annak az illúziónak a megteremtéséből és becsomagolásából próbál megélni, hogy hogyan tudnánk ezt úgy leélni, hogy valahogy mégis többnek tűnjön - legújabb könyvében arról ír, hogyan tudjuk ezt a tényt felnőttként elfogadva úgy tudomásul venni, hogy az segítsen abban, hogy legalább ezt a 4.000 hetünket tényleg az igazán fontos dolgokkal tölthessük.

Életünk a véget nem érő tennivalók és a hatékonyság bűvöletében

Jelenleg társadalmunk nagyobb része azt reméli, egyszer eljön majd az a pont, ahol végre mindent is megcsináltunk, amit meg kellett (vagy amiről azt gondoltuk, hogy meg kell), és majd akkor, ott elégedetten hátradőlünk, és elkezdjük végre élvezni az életet… a rossz hír viszont az, hogy az élet általában éppen az, ami addig, közben történik velünk.

Mi viszont ahelyett, hogy ezt elfogadnánk, újra meg újra csak azon dolgozunk, hogy hogyan tudnánk még több mindent elvégezni, még többet teljesíteni, hátha akkor előbb érünk majd oda, abba a titokzatos majd-ba, ahol az időnk majd már nem erről fog szólni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

A MÁSODIK FÉLÉV: A MÁSODIK ESÉLY?

Kimaxolni a rendelkezésünkre álló időt

Miközben a legtöbb segítőkönyv, guru és önjelölt életmód-tanácsadó abban szeretne segíteni, hogyan hozzuk ki a legeslegtöbbet magunkból és az életünkből, Oliver Burkeman (a The New York Times, a The Wall Street Journal, a Psychologies, valamint a New Philosopher rendszeres publicistája, és a The Guardian napilap díjnyertes újságírója) épp arra igyekszik irányítani a figyelmünket, valójában mennyit veszítünk az életünkből ezzel a hozzáállással, közben pedig rámutat azokra a nem teljesítményalapú eszközeinkre, amik segíthetnek megélni a saját életünket: azt, ami a hatékonysági törekvéseink ellenére igazából történhetne velünk.

"A modern világ megpróbálja elhitetni velünk, hogy halhatatlanok vagyunk – "Az élet rövid"viszont lerombolja az illúziókat, és úgy hat ránk, mint egy jéghideg, mégis frissítő zuhany.” – Naomi Alderman

Soha nem győzhetünk ebben a harcban

Amíg az időre úgy tekintünk, mint egy megtörni-, a szolgálatunkba állítani való, makacs ellenségre, csak veszíthetünk. Burkeman remekül, élvezetesen megírt könyve viszont segíthet elfogadni a tényt, hogy soha nem fogunk tudni mindent elintézni, és hogy bárhogy igyekszünk is, nem fog minden beleférni ebbe a 4.000 hétbe, amit elképzeltünk magunknak… megtanulhatunk viszont értelmesen, értékteremtő módon és boldogan együtt élni ezzel a tudással.

A könyv (Oliver Burkeman: Az élet rövid) idén végre magyarul is megjelent, és a legtöbb könyvesbolt kínálatában elérhető, angolul is tudóknak pedig az író heti hírlevelét is bátran ajánljuk: https://www.oliverburkeman.com/the-imperfectionist