Felelős hitelfelvétel

Egy hitel felvétele jellemzően hosszú távú, jelentős elkötelezettséget jelent. Hitelfelvételről felelősen és körültekintően, jövedelmi helyzetét figyelembe véve döntsön.

Elsőként javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett, a túlzott eladósodottágról szóló tájékoztatót (https://www.mnb.hu/letoltes/tulzott-eladosodottsag-tajekoztato.pdf)


Az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának aloldala (https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem) további információival segít abban, hogy a fogyasztók a hitelfelvétel előtt megfontoltan, a saját érdeküket leginkább szem előtt tartva dönthessenek, valamint további hasznos tájékoztatást nyújt a hitelfelvételről, bemutatja a hiteltermékeket és a banki hiteltermékeket összehasonlító táblázatokat.


Ajánljuk, hogy olvassa át az MNB által készített hitelfelvétel előtti hasznos tanácsokat. https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hitel-lizing/hitelfelvetel/hasznos-tanacsok-hitelfelvetel-elott


Szintén hasznos lehet az MNB által készített háztartási költségvetés-számító programot. A megfelelő adatok megadása után program segít kikalkulálni, hogy a felvenni tervezett hitelösszeg törlesztőrészlete belefér-e a háztartásuk költségvetésébe, és ez alapján tudják mérlegelni, hogy milyen összegben és feltételekkel kívánnak hitelt felvenni.


Hitelfelvétel előtt fontos döntési pont, hogy milyen kamatozású hitelt válasszunk. A hitelkamatok változása kockázatot jelent, mivel a változás irányát és mértékét nem lehet előre kiszámítani.
A kamatok csökkenése mérsékli a törlesztőrészlet összegét, a kamatok növekedésével azonban emelkedik a törlesztőrészlet összege. Minél hosszabb ideig rögzített a kamatláb, annál tovább marad változatlan a törlesztőrészlet. A fixált kamatozás hosszú kamatperiódusú, azaz évekre meghatározott kamatozású, átlátható és kiszámítható szerződést jelent. A MagNet Banknál 5 vagy 10 évre tudja fixálni a lakossági jelzáloghitel szerződésének kamatát. A MagNet személyi kölcsönök kamata a teljes futamidő alatt fix. A fixálás teljes időszakára (azaz jelzáloghiteleknél 5 vagy 10 évig, illetve személyi kölcsönök esetén a teljes futamidő alatt) biztosan tudja, hogy törlesztőrészlete nincs kitéve a piaci kamatváltozások hatásának. A kamatkockázatokkal kapcsolatos részletes tájékoztatót talál az alábbi linken:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hitel-lizing/jelzalog-hitelek/jelzaloghitelek-kamatkockazatai


Ha Önnek változó kamatozású jelzáloghitele van a MagNet Banknál, érdemes átgondolnia, hogy a hosszú évek könnyebb tervezhetősége érdekében fix kamatozásúra cserélje jelenlegi hitelét. A MagNet Bank segítőkezet nyújt személyre szabott információkkal, tényekkel és számításokkal ahhoz, hogy a változóról fixáltra való átszerződés lehetőségét és feltételeit Ön jól átgondolhassa. A fixálással kapcsolatos részletes tájékoztatót az alábbi linken talál:

https://www.magnetbank.hu/valtozo-kamatozasu-lakossagi-jelzaloghitelek-fixre-valtasarol


A hitelszerződés megkötése előtt érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a szerződéskötést követően a törvényben meghatározott adatai a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) kerülnek. Mi is pontosan ez a KHR?? Erről talál egy hasznos összefoglalót az alábbi linken:

https://www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-maganszemelyek-reszere-a-kozponti-hitelinformacios-rendszerrol-2.pdf


Kérjük, további kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz a bankfiókjainkban, vagy hívja Telefonos ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére.