Változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek fixre váltásáról

Ha Önnek változó kamatozású jelzáloghitele van a MagNet Banknál, érdemes átgondolnia, hogy a hosszú évek könnyebb tervezhetősége érdekében fix kamatozásúra cserélje jelenlegi hitelét. A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a bankok, így a MagNet Bank is segítőkezet nyújtanak előzetes, konkrét, lényegében személyre szabott információkkal, tényekkel és számításokkal ahhoz, hogy a változóról fixáltra való átszerződés lehetőségét és feltételeit Ön jól átgondolhassa. 

 

Mit jelent a fix kamatozás?

A fixált kamatozás hosszú kamatperiódusú, azaz évekre meghatározott kamatozású, átlátható és kiszámítható szerződést jelent. A MagNet Banknál Ön 5 vagy 10 évre tudja fixálni a jelzáloghitel szerződésének kamatát. Ön a fixálás teljes időszakára (azaz választásának megfelelően 5 vagy 10 évig) biztosan tudja, hogy törlesztőrészlete nincs kitéve a piaci kamatváltozások hatásának. Ha viszont Önnek változó kamatozású a jelzáloghitele, akkor a törlesztőrészlete is változik a kamatok alakulásával. Ez történhet három vagy hat havonta, esetleg évente, de az biztos, hogy hosszabb távra nem láthatók előre a kamat és így a törlesztőrészlet változásai.

Miért változnak a kamatok?

A kamatok alakulását nemzeti és nemzetközi gazdasági, inflációs, kereskedelmi és politikai folyamatok egyaránt befolyásolhatják. Mivel a világ gazdasági rendszere nagyon összetett, ezért valószínűsíteni sok mindent lehet, de előre látni, hogy egyes események, folyamatok hogyan fogják befolyásolni a jegybanki alapkamatokat, az valójában lehetetlen. A jegybanki alapkamat változásai pedig kikényszerítik a kereskedelmi bankok kamatlépéseit, amelyek már közvetlenül érintik a lakáshitelek kamatát, így a havi törlesztőrészleteket is.

Mit kell tennem, hogy fix kamatozásúra cseréljem lakáshitelem?

Figyelje fokozottan a MagNet Banktól érkező levelet, küldeményt, és olvassa át figyelmesen, alaposan az abban foglaltakat.

Honnan tudhatom, hogy én kapok-e levelet a MagNet Banktól?

A Magyar Nemzeti Bank ajánlásában tette közzé, hogy a Bankoknak kiket kell megkeresnie a kamat fixálására vonatkozó ajánlatával. 

Az első tájékoztatási körben érintett szerződések:

• 2015. február 1. napja előtt kötött

• változó kamatozású, (minden olyan szerződés, amely referencia-kamatlábhoz – MagNet Banknál jellemzően 3 vagy 6 hónapos BUBOR-hoz - kötött kamatozású)

• 2019.04.16-án 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű

• fennálló

• forint

• jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező fogyasztók, akik

• késedelem nélkül törlesztenek, vagy legfeljebb 90 napos a késedelem mértéke

• kölcsönszerződéshez nem kapcsolódik állami kamattámogatás

• nem gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés

• nem olyan átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukcióban lévő szerződés, ahol a fizetéskönnyítési időszak lejárata 2019. szeptember 30. utáni.

Mikor várhatom, hogy a személyre szabott tájékoztatást kézhez kapom?

Legkorábban várhatóan valamikor 2019. júliusban, de legkésőbb 2019. szeptember 30-án kézhez kapja valamennyi az első tájékoztatási körben érintett fogyasztó a Bank tájékoztató levelét. 

Mit fog tartalmazni a levél? 

A Bankok a Magyar Nemzeti Bank által adott minta alapján adnak tájékoztatást az érintett adósoknak. 

Mintatájékoztató az MNB ajánlás melléklete

A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról, valamint az annak kezeléséről való tájékoztatás elősegítéséről MNB ajánlás

A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról további információkat talál az Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán: 

www.mnb.hu/letoltes/tajekoztato-a-kamatkockazatrol.pdf