Élhetőbb város, összhangban a természettel

Idén először a Közösségi Adományozási Programban létrehoztunk egy alapot egy kiemelt, aktuális társadalmi- és/vagy környezeti kihívás kapcsán: 2022-ben a választás a zöldebb városok és a városi fenntartható vízgazdálkodás kérdésére esett.

2022-ben, először a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjának történetében, a rendelkező ügyfeleknek módjukban nem egy konkrét, nevesített szervezetet támogatni a Bank 10%-os nyereségének Rájuk eső részéből: idén először létrehoztunk egy alapot is, amiben arra gyűjtünk, hogy egy adott év kiemelt társadalmi- és/vagy környezeti kihívására adjunk választ, a témában szakértő civil szervezetek támogatásával.

Sajnos az idei év „túlkínálatot” hozott ügyekből: háború, klímaválság, gazdasági válság.

Valahányan éreztük az idei nyáron, hogy mennyire intenzíven érkezett meg a klímaválság az életünkbe. A tavak, folyók száradása, az aszály jó eséllyel visszatérő jelenség lesz az életünkben, a városokat pedig tovább terheli a hőség, a por, a levegőszennyezés.

KAP 2022, kiemelt alap: a zöldebb városok és a városi fenntartható vízgazdálkodás

Eljutottunk arra a pontra, amikor a városoknak is át kell gondolniuk, hogyan mentesítsék a környezeti terhelés alól magukat, és hogyan éljünk urbánus környezetben is zölden, a természettel összhangban, csökkentve a kibocsájtásunkat.

Ennek egyik nagyon fontos lépése lesz az, hogy újabb és újabb megoldásokkal hozzuk vissza városi tereinkbe a zöldet: közösségi kertek, zöldfalak és vertikális kertek, erdőkertek, parkok, klímaerdők és permakulturális kezdeményezések támogatását kell sürgősen megkezdenünk, kiegészítve mindezt a vízgazdálkodás át- és újragondolásával. Ki kell találnunk a városokban is, hogy hogyan fogjuk be a sajnos egyre kevesebb esővizet.

Vissza kell engednünk az életünkbe a természetet, kiemelten kell gondoskodunk a biodiverzitás fenntartásáról, és újra kell gondolnunk, strukturálnunk a városi lét kereteit.

Ebben kívánunk egy lépést tenni azzal, hogy kiemelten foglalkozunk a kérdéssel, és párbeszédet kezdeményezünk azokkal a szervezetekkel, akik megoldásokat, helyi jó példákat mutatnak meg.

MagNet Bankos ügyfélként pedig dönthetsz úgy, hogy ennek a célnak ajánlod a Rád eső idei banki nyereségrészed.

Együtt, közösségben jobbá tehetjük a jövőt is.