Így használd zölden a pénzedet

{{timeAgo}} 2023. október 26.

Hogyan járulhatunk hozzá a környezetvédelemhez, ha a pénzügyeinkről, pénzügyi döntéseinkről van szó?


Az Európai Unió lakosságának 93 százaléka kritikus problémának érzi a klímaváltozást. 29 százalék szerint a legégetőbb kérdés a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A változásra való igény egyre sürgetőbbé válik és megnőtt a zöld váltáshoz kapcsolódó beruházási igény is. A bankoknak ezekre az elvárásokra reagálni kell valamilyen módon. Már most is rengeteg zöld pénzügyi termék érhető el és a jövőben további fejlesztés várható. De vajon mi, mint banki ügyfelek és hétköznapi emberek, hogyan járulhatunk hozzá a környezetvédelemhez?


Zöld bankolás

A bankok újabb és újabb zöld pénzügyi termékekkel igyekeznek fenntarthatóbbá válni. Lényeges, hogy olyan pénzintézetet válasszunk, ahol tényleg odafigyelnek a környezetvédelemre. A bankok szerepe kiemelten fontos a klímaváltozás elleni harcban, hiszen a pénzügyi tranzakciókon keresztül jól követhető az egyes emberek karbonkibocsátása. Ha a bankok ügyfelei visszajelzést kapnának arról, hogy mennyire fenntartható a viselkedésük, akkor motiváltabbak lennének a változásra, hiszen tudnák, hogy miben kell fejlődniük.
A Magyar Nemzeti Bank felmérése alapján a magyarok akkor igazán motiváltak a zöld pénzügyi termékek használatára, ha ez spórolást is jelent. A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy nemcsak a zöld paletta tágítása fontos, hanem a szemléletformálás is. De vajon milyen zöld banki termékek és opciók közül válaszhatunk?

A bankok részéről fontos lépés a digitális és papírmentes ügyintézés. Habár első hallásra ez nem tűnik olyan lényegesnek, de a valóságban rengeteg papírt lehet megspórolni a digitális bankolással. Egyetlen hitelfelvétel 60-80 A4-es papírlap felhasználásába is kerülhet, de még egy sima számlanyitásnál is 10-20 db papíralapú dokumentum szükséges. Ez az ügyfelek számát tekintve hatalmas mennyiség. Szerencsére ma már léteznek olyan pénzintézetek, ahol szinte teljesen ki tudták iktatni a papíralapú ügyintézést, sőt még a háttérben folyó munkák során sem használnak papíralapú dokumentumokat.
Lehetőség szerint válasszunk ilyen bankot, és intézzük a pénzügyeinket a net-vagy mobilbankon keresztül. Rádásásul a digitális bankszámlák használata nemcsak környezettudatosabb de olcsóbb is.

számlanyitás és a hitelfelvétel is lehetséges online. A bankok videóazonosítást használnak, és a hívás során megbizonyosodnak a személyazonosságodról és a szükséges igazolványok meglétéről. Hitelek közül például az áruhitelek vagy a személyi kölcsönök igényelhetők online formában. Az online ügyintézés a fenntarthatóság mellett gyorsabb és olcsóbb, mint a hagyományos változat.
A pénzintézetek kínálatában ma már a környezetbarát befektetési lehetőségeket is megtalálhatod. A zöld befektetési termékeken keresztül olyan cégeket és projekteket támogathatsz, amik fenntarthatóan működnek. Zöld alapok vásárlásával több olyan cégbe kerül a pénzed, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a környezetvédelemhez (például megújuló energiaforrásokkal vagy zöldközlekedéssel foglalkoznak).


Válasszunk zöld hitelt

Vannak olyan hitellehetőségek, amiket környezetbarát fejlesztésre vehetünk fel. 2021-ben indult el a Zöld Otthon Program. A zöld hitel felvehető lakásépítésre, lakás- vagy telekvásárlásra. Az összeg maximum 70 000 000 forint lehet 25 éves futamidővel. A zöld hitelt akár a CSOK-kal is párosíthatjuk. Ilyen esetben a CSOK kamata 0 százalék, ráadásul a zöld hitel kamatozása is nagyon barátságos, maximum 2,5 százalékos.
A zöld hitelt csak új lakásra veheted fel. Használt ingatlan vásárlására nem alkalmas még akkor sem, ha átalakításra és modernizálásra kerül sor. Ezenkívül az energetikai besorolásnak minimum BB-nek kell lennie. Az is fontos, hogy a lakás éves energiaigénye ne legyen magasabb 90 kWh/m2/évnél.
A BiztosDöntés.hu a zöld hitel összes részletét összegyűjtötte, érdemes elolvasni a hiteligénylés előtt. Például megismerhetjük a zöld hitel feltételeit vagy a CSOK-kal való kombinálás módját.


Spórolás a környezettudatossággal

A környezettudatosság esetében gyakori kifogás a drágaság. A valóságban még spórolhatunk is azzal, ha fenntarthatóbb döntéseket hozunk, hiszen például nem költjük felesleges holmikra pénzünket.
Az Ecomate applikáció (amit egyébként magyarok csinálnak) pont ezt a kettősséget célozza meg. Az alkalmazáson keresztül úgy tudjuk követni a pénzügyeinket, hogy közben figyelhetjük a karbonkibocsátásunkat. Lehetőség van arra, hogy megtervezzük a költségvetést és közben figyelembe vegyük a fenntarthatóság szempontját is.

A mindennapokban rengeteg olyan helyzettel találhatjuk magunkat szemben, amikor a környezettudatosság a tét. Gondoljunk az olyan apróságokra, mint a bevásárlás vagy a zuhanyzás. Egy víztakarékos zuhanyzófej beszerzésével vagy a vászonzsákban vásárolt zöldségekkel bajlódni feleslegesnek tűnhet, pedig valójában nagyon sokat számítana, ha mindenki ezeket a fenntartható alternatívákat választaná. Fontos, hogy kitartóan példát mutassunk és mindennap megtegyük, ami tőlünk telik.

Apró lépésekben akár a teljes életmódváltásig is el lehet jutni és például drasztikusan lecsökkenteni a hulladéktermelésünket. Habár a hulladékmentes életmód első ránézésre nagyon macerásnak tűnik, de egy kis eltökéltséggel gyorsan hozzá lehet szokni. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit is jelent pontosan a zero waste, vagy hogy hogyan érdemes nekikezdeni a hulladékcsökkentésnek, akkor olvass tovább!

Szerző: Bodor Anna
Kiemelt kép:Bekky Bekks