Tájékoztatás a hiteltörlesztési moratórium újbóli meghosszabbításáról és az igénybevételéhez szükséges kérelemről

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. június 30-ig meghosszabbította.

A hitelmoratóriumban részt vehetnek:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket nevelők,
  • a munkanélküliek,
  • a közfoglalkoztatottak,
  • valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent,
  • továbbá azok a vállalkozások, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön vagy vállalkozása jelenleg (2021. szeptember hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2021. október 1-je és október 31-e között nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2021. november 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában.

Amennyiben Ön nem jogosult, illetve nem kívánja igényelni a moratórium fentiek szerinti meghosszabbítását, de jelenleg moratórium alatt áll, ebben az esetben az Ön számára a moratórium automatikusan 2021. október 31-ig hosszabbodik meg.

Kérjük, kísérje figyelemmel honlapunkat, mivel a részletes információk a nyilatkozattétel feltételeiről és módjáról itt lesznek majd elérhetők:https://www.magnetbank.hu/hitelmoratorium-tajekoztato

Fontos tudnia, hogy a fizetési moratórium alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a moratórium lezártát követően, a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben meg kell fizetnie. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a fizetési moratórium miatt nem növekszik a havi törlesztőrészlete, de a futamideje jelentősen kitolódhat, így hitelét tovább kell majd fizetnie. Kérjük, hogy a fentieket is fontolja meg, és körültekintően döntsön, amikor a moratórium esetleges meghosszabbítását kérelmezi.

Kérjük olvassa el a Magyar Nemzeti Bank által ebben a témában kiadott sajtóközleményét az alábbi elérhetőségen:

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2021-evi-sajtokozlemenyek/moratorium-aki-teheti-celszeru-mihamarabb-folytatnia-a-torlesztest

Jogszabályok a moratórium meghosszabbításáról és a hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelmekről:

- A Kormány 536/2021. (IX. 15.) Korm. rendelete a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról

- A miniszterelnök kabinetfőnökének 6/2021. (IX. 15.) MK rendelete a hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelemről.