A lakossági és vállalati hiteleket érintő moratóriummal kapcsolatos tájékoztató


Tájékoztatás a Kormány 47/2020. (III. 18.) Kormányrendeletéhez (fizetési moratórium) kapcsolódóan

Tisztelt Ügyfeleink!

A MagNet Bank a koronavírus világjárvány ügyfeleinket érintő negatív gazdasági hatásaink mérséklése érdekében kiemelt erőfeszítésekkel dolgozik a hiteltörlesztések könnyítését célzó kormányzati intézkedések végrehajtásán. 

A fizetési haladék automatikusan, a jogszabály erejénél fogva módosította a 2020.03.18. napjáig folyósításra került hitel- és kölcsönszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség esedékességét 2020. december 31-re, ezért a MagNet Bank azonnali hatállyal leállította a törlesztőrészletek beszedését.

A rendelet azonban lehetővé teszi, hogy az ügyfelek a moratórium ideje alatt is szerződésszerűen teljesítsék fizetési kötelezettségüket, ezzel elkerülve a futamidő meghosszabbodását. 

Mit kell tenniük, ha nem akarnak élni a fizetési moratóriummal?
Fontos, hogy amennyiben a moratórium ideje alatt is szeretné szerződés szerinti fizetési kötelezettségét teljesíteni, akkor erről nyilatkoznia kell.
Nyilatkozni lakossági ügyfelek esetén az ügylet azon adósának, adóstársának kell, akinek a bankszámlájáról történik a kölcsön törlesztése, míg vállalati ügyfelek esetén a cég képviseletére jogosult személynek.

Nyilatkozni az alábbi csatornákon keresztül tud:

Amennyiben NetBank hozzáféréssel rendelkezik, úgy 2020. április 2-től hitelesített levél formájában a MagNet NetBank felületén az alábbi lépések végrehajtásával:

 •  belépést követően a képernyő bal oldalán található menüben válassza a „Személyes”, majd a lenyíló menüből a „Levelezés” menüpontot,
 • ezt követően kattintson a képernyő jobb oldalán található kék színű „Új levél írása” gombra,
 • a „Típus” mezőben válassza az „Moratóriumhoz kapcsolódó törlesztési nyilatkozat” lehetőséget,
 • a „Tárgy” mezőben megjelenő „Moratóriumhoz kapcsolódó törlesztési nyilatkozat” szöveget kérjük ne módosítsa,
 • kérjük, hogy a „Tartalom” mezőben az alábbi információkat adja meg:

1)   Amennyiben Ön magánszemély és lakossági hitelszerződésére vonatkozóan kíván nyilatkozni, úgy az alábbiak szerint adja meg, hogy mely hitelszerződéseire kéri a törlesztésre vonatkozó kérelmét figyelembe venni:

 • amennyiben egy vagy több szerződéssel rendelkezik és valamennyi szerződésére vonatkozóan kíván nyilatkozni, úgy kérjük, a „Tartalom” mezőbe az alábbi szöveget másolja: „az összes, 2020. március 18-ig folyósított hitelemre vonatkozóan nyilatkozom”
 • amennyiben csak bizonyos szerződéseire vonatkozóan kíván rendelkezni, úgy kérjük, a „Tartalom” mezőbe az alábbi szöveget másolja: „az alábbi, 2020. március 18-ig folyósított hiteleimre vonatkozóan nyilatkozom:” és itt sorolja fel az érintett szerződések azonosítóit
 • végül a „Küldés” gombra kattintva küldje el kérelmét. 

2) Amennyiben Ön vállalkozó és vállalati hitelszerződésére vonatkozóan kíván nyilatkozni, úgy az alábbiak szerint adja meg, hogy mely hitelszerződéseire kéri a törlesztésre vonatkozó kérelmét figyelembe venni:

 • amennyiben egy vagy több szerződéssel rendelkezik és valamennyi szerződésére vonatkozóan kíván nyilatkozni, úgy kérjük, a „Tartalom” mezőbe az alábbi szöveget másolja: „az összes, 2020. március 18-ig folyósított hitelemre vonatkozóan nyilatkozom”
 • amennyiben csak bizonyos szerződéseire vonatkozóan kíván rendelkezni, úgy kérjük, a „Tartalom” mezőbe az alábbi szöveget másolja: „az alábbi, 2020. március 18-ig folyósított hiteleimre vonatkozóan nyilatkozom:” és itt sorolja fel az érintett szerződések azonosítóit
 • továbbá kérjük, hogy az alábbiakról is nyilatkozzon:
  -   a Szerződés alapján bármely jogcímen fennálló valamennyi fizetési kötelezettségemet (tőke, kamat, díj, költség) a Szerződésben foglaltak szerint kívánom teljesíteni a Fizetési moratórium hatálya alatt, vagy
  -    a Szerződés alapján fennálló kamat, díj, költség (tőkét nem tartalmazó) fizetési kötelezettségemet a Szerződésben foglaltak szerint kívánom teljesíteni a Fizetési moratórium hatálya alatt.
 • végül a „Küldés” gombra kattintva küldje el kérelmét.

 
Amennyiben nem rendelkezik NetBank hozzáféréssel, vagy 2020. április 2. előtt kíván nyilatkozni, úgy kérjük, hogy:

 • válassza ki az oldal alján letölthető lakossági vagy vállalati nyomtatványok közül azt, amely Önnek megfelelő;
 • nyomtassa és töltse ki a nyilatkozatot, majd írja alá Bankunknál bejelentett módon a dokumentumot;
 • szkennelje be a nyomtatványt, és küldje vissza a moratorium@magnetbank.hu címre.

Tájékoztatjuk, hogy kollégáink az Ön – rendszerünkben rögzített – telefonos elérhetőségén fel kell, hogy vegyék Önnel a kapcsolatot, és rögzített telefonbeszélgetés keretében el kell végezniük az ügyfélazonosítást.

Amennyiben a későbbiekben mégis kíván élni a fizetési moratóriummal, úgy a már megtett nyilatkozatát visszavonhatja.

A beérkező nyilatkozatok feldolgozását folyamatosan végezzük. A kérelmek feldolgozását követően valamennyi érintett ügyfelünket értesíteni fogjuk, addig szíves türelmét kérjük!

A rendkívüli járványhelyzetre tekintettel kérjük, hogy a további kérdések vagy ügyintézés céljából lehetőség szerint elektronikus és telefonos csatornáinkat vegyék igénybe!

Miért előnyös, ha a moratórium időszaka alatt továbbra is teljesíti hiteltörlesztéseit?

Amennyiben pénzügyi helyzete lehetővé teszi, érdemes megfontolnia, hogy folytatja a meglévő hitele törlesztését, ugyanis a moratórium által lehetővé tett törlesztés felfüggesztése hosszabb távon azt eredményezi, hogy Önnek végül nagyobb összeget kell visszafizetnie.

A tudatos döntéshez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. Kérjük vegye figyelembe, hogy minden hitel más és más kondíciókkal, futamidővel rendelkezik, így az alábbi példa nem az Ön kölcsönszerződésére vonatkozóan mutatja be a konkrét lehetőségeket, mégis segítséget nyújthat a döntéshozatal során.

A most elmaradt törlesztéseket a veszélyhelyzet elmúltával meg kell fizetniük az adósoknak, az nem kerül elengedésre. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy emiatt nem növekszik a törlesztőrészletük az eredetihez képest.

Konkrét példán keresztül megvilágítva egy átlagos 10 millió Ft fennálló tőketartozású (10 év hátrelévő futamidő, THM 4,5%) lakáshitel esetén az adósnak közel 1 millió forint törlesztőrészletet kellene fizetnie (melyből 340 ezer Ft a kamat) még az idei évben, azaz a fizetési haladék miatt ennyi marad a háztartásnál.

A moratórium alatt a tőketartozás nem csökken, a fennálló tőketartozás kamatozik tovább. Ugyanakkor a kamat sem kerül megfizetésre, azt a fizetési haladék lejárta után egyenlő részletekben kell megfizetni, vagyis nem kerül tőkésítésre. A moratórium idejéből következő futamidő hosszabbításon túli néhány hónapos (konkrét példában lakáshitelnél 5 hónap) további futamidő emelésre is szükség lesz, hogy a törlesztőrészlet emelkedése nélkül lehessen folytatni a hitelvisszafizetést. Így összességében több mint egy évvel nő az eredetileg 10 éves hátralévő futamidő.

Fontos tudnia, hogy ha ma a törlesztés folytatása mellett dönt, de később mégis nehéz pénzügyi helyzetbe kerül, 2020. év végéig bármikor dönthet úgy, hogy mégis élni kíván a moratóriummal, és kérheti a törlesztés felfüggesztését.

A döntést ezért egyedi helyzetek és preferenciák határozzák meg, de fontos az objektív tisztán látás.
Amennyiben a járvány gazdasági hatásai miatt elveszti jövedelemforrását vagy csökken jövedelme, úgy a moratórium nagy segítséget jelenthet, így mindenképpen érdemes élnie ezzel a lehetőséggel. Ebben az esetben nem kell tennie semmit, a haladék automatikusan életbe lép.

 • amennyiben nem jelzi Bankunk felé, hogy továbbra is szeretné hiteltörlesztését teljesíteni, úgy 2020. év végéig a Rendelet feltételeinek megfelelő meglévő hiteltartozását nem kell, hogy törlessze, így a tőketartozása 2020. év végéig változatlan marad
 • a moratórium alatt elhalasztott kamat- és díjfizetés nem adódik hozzá a fennálló tőketartozáshoz (arra nem vonatkoznak a kamatos kamat szabályai), hanem a futamidő hátralévő, várhatóan 2021. elején kezdődő részében egyenletesen elosztva (lineárisan) kell törleszteni,
 • a törlesztőrészlet a moratórium miatt nem lehet magasabb a moratórium után, mint a moratórium előtt volt, azonban meghosszabbodik a futamidő és nő a visszafizetett összeg is. A futamidő hosszabbítás több lesz, mint a moratórium időtartama, mivel a törlesztőrészletnek tartalmaznia kell az elhalasztott kamat- és díjfizetés időarányos részét is.

Köszönjük, ha aktuális pénzügyi helyzetének figyelembevételével felelős döntést hoz!

A MagNet Bankra mindvégig számíthat, ha a törlesztés felfüggesztése mellett dönt, és abban az esetben is, ha vállalni tudja a törlesztés folytatását.

Összefoglaló a főbb tudnivalókról:
A Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete alapján fizetési haladék (fizetési moratórium) lépett életbe, azaz az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kapott.

 • a fizetési moratórium automatikusan életbe lépett 2020. március 19-én és 2020. december 31-ig tart
 • a fizetési moratóriumot a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre, hitelekre kell alkalmazni
 • ebbe a körbe tartoznak: lakáshitelek, szabad felhasználású jelzáloghitelek, személyi kölcsönök, folyószámla hitelkeretek, vállalkozásoknak nyújtott piaci és államilag támogatott hitelek, kézizálog kölcsönök
 • a fizetési moratórium alatt tőke, kamat, díjfizetési kötelezettsége nincs az ügyfélnek, ezek megfizetésére az ügyfelek fizetési haladékot kapnak a moratórium utáni időszakra
 • amennyiben bármely ügyfelünktől – erre irányuló megállapodás hiányában – a fizetési moratóriummal érintett tételek mégis beszedésre kerülnek, úgy Bankunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az minél hamarabb jóváírásra kerüljön a törlesztőszámlán
 • a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett tőke, kamat, díjtételeket a moratóriumot követően kell megfizetni, a moratórium alatt keletkező kamattal együtt, melynek hatására a futamidő kerül meghosszabbításra olyan módon, hogy a havi törlesztőrészletek összegei ne emelkedjenek
 • a fizetési moratórium miatt módosuló fizetési kötelezettségről a MagNet Bank tájékoztatni fogja ügyfeleit
 • az idén lejáró hitelszerződések 2020. december 31-éig automatikusan meghosszabbodnak