Stabil értékekkel gazdasági nehézségek idején

Mit jelent a közösségi szemlélet? Milyen nehézségekkel találkozhatnak ma a magyar vállalkozások és milyen megoldásokat kínál problémáik enyhítésére a MagNet? Többek között ezen kérdések megválaszolására vállalkozott beszélgetőpartnerünk, Posch Richárd, a MagNet Bank banküzleti igazgatója.

A MagNet Bank a régió egyetlen értékalapon működő pénzintézete. Miben különbözik egy közösségi bank a hagyományos kereskedelmi bankoktól? Hogyan mutatkozik meg/érhető tetten a közösségi szemlélet a Bank üzletfilozófiájában, üzletpolitikájában?

Igen, a Közép-Kelet európai régióban egyedüliként képviseljük a közösségi értékeket és Magyarország egyetlen magyar magántulajdonban levő függelten, - érdekcsoportokhoz nem kötődő - pénzintézete vagyunk. Mindazonáltal nem vagyunk egyedül az értékrendünkkel: 2016 óta vagyunk tagja az értékalapú Bankok Nemzetközi Szövetségének (Global Alliance for Banking on Values). Ez a globális szervezet több mint 70 tagbankot számlál világszerte. Röviden megfogalmazva az üzleti filozófiánk alapjait a közösségi banki modell adja, amely az embert és környezetét egyértelműen és minden egyéb cél, így a profitcélok elé is helyezi. S hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például nem finanszírozunk olyan tevékenységet, hitelcélokat, amelyek az emberre és élőhelyére káros hatással lehetnek és alap működésünkbe építettük a segítő funkciót: minden szolgáltatásunkhoz- legyen az számlahitel vagy kártya – egy-egy támogatási módot kapcsoltunk. A hitelezés terén is a lehetőség szerint a zöld projektek felé hajlunk. Ha jobban belegondolunk, a bankoknak óriási a felelősségük abban, hogy a nekik bizalmat szavazó ügyfelek rájuk bízott forrásait hol engedik hasznosulni. A minket körülvevő világ hitelekből épül: a MagNet számára elsődleges szempont, hogy olyan jó célokhoz biztosítson forrást, amelyek rövid és hosszú távon is pozitív hatást gyakorolnak, és egy tisztább, igazságosabb jövőt biztosítanak az utánunk következő generációknak.

Megéri így üzletelni?

Nem kérdés. (nevet) A viccet félretéve több mint 26 éve nyereségesen működünk, de az értékalapú bankolás nemcsak jó biznisz, hanem nagy felelősség is jár. A mérsékeltebb profitelvárások mellett megfizethető szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek és emellett a bank profitjának egy részét a civil társadalom támogatására fordítjuk. A pozitív hatásunkat a hitelezés, és a közösségi hatás területén is mérjük és ügyfeleinknek különleges ügyféljogokat ajánlunk fel, amivel beleszólhatnak abba, hogy a nyereségünk egy részét milyen társadalmi szervezetek kapják. Úgy tapasztaljuk, ez a környezetéhez felelősséggel forduló banki működés szimpatikus alternatívát biztosít: ügyfeleink nagy része nem csak a szolgáltatások, és termékek, hanem a képviselt értékeink miatt is választanak minket. A pénzügyi nézőpontváltás egyre inkább szükségszerű és sok szempontból nem elodázható egyéni, -de a környezetünkre nagyon is nagy hatást gyakorló döntés.

A tavalyi és az idei év egyik jelentős eseménye volt a Sopron Bank akvirálása. A növekedés egyértelmű hatása mellett milyen új lehetőségekhez segítette hozzá ez az esemény a bankot?

Elsőként kell kiemelni, hogy jó minőségű ügyfélportfóliót, új vállalati és lakossági ügyfeleket és értékes tudással, helyismerettel rendelkező kollégákat nyertünk az akvizícióval. Egyúttal lehetőséget kaptunk arra, hogy a közösségi és értékalapú bankolás filozófiáját egy gazdaságilag fejlett régióba is elérhetővé tudjuk tenni.

Másodsorban az akvizícióval elért gazdaságosabb üzemméretet emelném ki. Vállalati hitelállományunk közel 40%-kal, lakossági hitelállományunk 100%-kal nőtt, jelenleg 10.000 vállalati ügyfélnek és 52.000 lakossági ügyfélnek vezetünk számlát.

Ez az ügyfélszám már megengedi olyan termékek és szolgáltatások fejlesztését és bevezetését, amelyekre eddig kevésbé, vagy nem volt lehetőség. A Bank emiatt nagyon izgalmas időszak előtt áll, több fontos fejlesztési projekt indult el és van előkészítés alatt, ezek közül párat már az új Sopron Bankból érkező ügyfeleinknek is megtudtunk mutatni 2022 második felében, és még több újdonság jön 2023-ban mind a lakossági, mind a vállalati termékeink frontján!

Mindannyian megérezzük a világban zajló folyamatok hatásait. Milyen kihívásokkal találják magukat szemben a magyar vállalkozások?

Az elmúlt évek konjuktúrája, a kiszámíthatónak, stabilnak mondható makro környezet kellő lendületet és megnyugtató biztonságot jelentett a vállalkozások számára. A pandémia már rámutatott a hosszú ellátási láncok, globalizált piacok sérülékenységére, aztán az orosz – ukrán konfliktus ezt tovább mélyítette: az Európát nagy mértékben érintő energiaválság, a felpörgő magas infláció, bérnyomás, a hirtelen és gyorsan emelkedő kamatkörnyezet stb.: jelenleg ezekkel a kihívások találják szemben magukat a vállalkozások. Eltűnt a biztonság és a kiszámíthatóság, ami az egyik legfontosabb iránytű egy vállalkozás működése során.

Milyen megoldásokat kínál a MagNet Bank a meglévő és új ügyfeleinek ezen a jelenlegi nehezített pályán?

Vállalati oldalon a Bank elsősorban a magyar tulajdonban levő, stabilan és eredményesen működő mikro, - kis és középvállalkozásokat szeretné kiszolgálni és támogatni működésük során. Gyakorlatilag minden olyan hiteltermékkel⁣ rendelkezünk, amire egy hazai mikro és kisvállalatnak működése során szüksége lehet. A MagNet kínálatában megtalálható a mindennapi működés biztonságossá tételéhez szükséges - likviditást segítő folyószámla/forgóeszköz hitel- közép lejáratú hitelek, tartós forgóeszközhitel-infrastruktúrális fejlesztést, kapacitás bővítést célzó beruházási hitel, és a kapcsolódó támogatás előfinanszírozását célzó hitel is.

Mivel a méretünk engedi: erősségünk az összetettebb, egyedi konstukciók finanszírozára szolgáló projekt hitelek nyújtása. (pl: napelem park fejlesztés, cégfelvásárlás) és a tevékenységhez kötődő bankgarancia keretek, egyedi bankgaranciák kibocsátása. Azokra a helyzetekre, ahol kulcsfontosságú a gyors ügymenet: az egyszerűsített elbírálású és folyamat alá tartozó dobozos termékeink, a MagNet Start folyószámla és MagNet Stabilitás forgóeszközhitel szolgálnak megoldással. Azoknak a vállalati ügyfeleknek pedig, akik valami miatt nehezebben juthatnak hitelhez, de megfelelő vevőkkel rendelkeznek, a MagNet Faktor faktorálási szolgáltatásait tudjuk ajánlani.

Bővültek az államilag támogatott hitelek terén is. Milyen céllal kezdett el a MagNet Bank a KAVOSZ-szal együtt dolgozni?

A MagNet hazai tulajdonban lévő kereskedelmi bank, valahol kézenfekvő, hogy szintén a hazai tulajdonú mikro- kis és középvállalatokat próbálja megszólítani. Ennek az ügyfélkörnek a finanszírozási igényeire nagyon jól rímelnek a Széchenyi Kártya termékek. A jelenlegi gyorsan változó gazdasági környezetben pedig még inkább kiemelkednek az Széchenyi Kártya konstrukciók előnyei. pl. egy beruházás megvalósításának mérlegélesekor a konstrukció nyújtotta alacsony és fix kamat, türelmi idő, futamidő alatti fix törlesztő részletek kiszámíthatóvá teszik a finanszírozást. Ez mind a tulajdonosi, mind a banki oldalon megkönnyítheti a döntést.

2022. tavaszán a Bank együttműködési megállapodást kötött a KAVOSZ-szal és csatlakozott a Széchenyi Kártya Programhoz. Ennek keretében folyamatosan vezeti be a programban elérhető és a Banki célcsoport részére releváns termékeket: 2022.09.01. óta elérhető az SZK MAX beruházási és SZK MAX likviditási hitel. 2023. első negyedévében pedig szeretnénk bevezetni a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel terméket is. Ill. folyamatosan figyelemmel kísérjük a KAVOSZ újonnan megjelenő konstrukcióinak bevezetését is. Szeretnénk mind a meglévőmeglevő, és mind a leendő ügyfeleinket a lehető legversenyképesebb termékekkel kiszolgálni. A jelenlegi kamatkörnyezetben nagyon nehéz olyan piaci finanszírozást találni egy vállalkozásnak, amit ki tud gazdálkodni. A Széchenyi termékek viszont elérhető finanszírozási megoldást nyújtanak.

Az interjút készítette: Budai Klára és Kincses Andrea