Magnet 2020
BESZÁMOLÓ
A MAGNET BANK
KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

2020

10 DOLOG

AMIT A MAGNET BANKRÓL TUDNI ÉRDEMES

tiz-1
tiz-2
tiz-3
tiz-4
tiz-5
tiz-6
tiz-7
tiz-8
tiz-9
tiz-10

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

A 2020-AS ÉVRŐL

Bár 2020 minden bizonnyal a COVID19 vírus kapcsán vonul majd be a történelemkönyvekbe, én elsősorban mégsem ennek tükrében közelítem meg az év értékelését. Sokan és sokat írtak már a pandémia gazdasági hatásairól. Mi tettük, amit közösségi bankként tennünk kellett, és igyekeztünk helyt állni ott, ahol szükség volt ránk.

Az, hogy jó döntéseket hoztunk-e 2020-ban, majd úgyis idővel mutatkozik meg. Épp ezért érdemes néha hátrébb lépni, és egy tágabb perspektívából tekinteni a jelenre, végigpásztázva a már megtett utat. Mindez különösen aktuális, ha olyan évforduló közeleg, mint a MagNet Bank életében. Az 1995-ben alapított takarékszövetkezet (az egykori HBW Expressz) mára 25 éves lett.

Alapító tulajdonosként a 25. évfordulón jól esik megállni, és visszatekinteni arra, hogy honnan is indultunk egykor. Alapítótársammal, Rostás Attilával annak idején még mi magunk állítottuk össze az 1996. április elsején nyíló első bankfiókunk kábeleit, majd ültünk be egy stopperrel a pultba, hogy meggyőződhessünk róla, hogy – a nevünkhöz méltó módon – valóban expressz sebességgel lehet nálunk számlát nyitni.

Az egykori, 100 millió forint indulótőkével alapított pénzintézet mára megszázszorozta azt, és jelenleg közel 15 milliárd forintnyi tőkével működik. Majd’ 50 ezer ügyfele, 250 munkatársa, számtalan rangos hazai díja és nemzetközi elismerése, globális értékalapú bankhálózati tagsága is mind azt bizonyítják, hogy jó okunk van ünnepelni és büszkén visszanézni. Az elmúlt 25 év rengeteg impulzust, tapasztalatot hozott. Bár a kor szelleme mindig más és más technológiát, termékpalettát követelt, amellyel tartjuk a lépést, a bankolás esszenciája abban biztosan nem változott, hogy a valódi figyelem és az emberi szó az ügyfélkapcsolatokban is alapvető.

Idővel minden történés értelmet nyert. Akár sorsszerűnek is gondolhatnám, például, ahogy a Caja Navarra – egykori spanyol közösségi bank – egy rövid ideig résztulajdonossá vált a bankban és ezzel meghonosította azt az értékalapú szemléletet, aminek mentén mindmáig működünk.

A MagNet Bank éppen 2010-ben alakult közösségi bankká, és azóta fókuszál kiemelten társadalmi és környezeti kérdésekre. 100%-ig magyar tulajdonú bankként, elsősorban alaptevékenysége által igyekszik értéket teremteni ügyfelei, munkatársai és a tágabb környezete számára is. Ezek közt kiemelt fókuszt kapnak a társadalom számára oly’ fontos civilszervezetek és a zöld projektek, vállalkozások.

Szokásom, hogy az évértékelőben egy személyes vállalást is megfogalmazzak. Az idén arra teszek ígéretet, hogy a MagNet Bankot úgy irányítom, hogy felelősséget vállaljunk a következő 25 évért is, azaz, hogy milyen Világban élünk majd 25 év múlva.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a MagNet közösség tagjai is aktívan részt vegyenek a folyamatok alakításában, és döntéseikkel segítsék a törekvéseinket. Őszintén köszönöm mindenkinek, aki úgy dönt, hogy velünk tart ezen az úton!

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. A MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél mennyire tekinthető társadalmilag hasznosnak.

KÖZÖSSÉGI BETÉT ÉS HITEL

Nemcsak megmutatjuk ügyfeleinknek, hogy milyen célokat finanszírozunk a megtakarításaikból, de MENTOR és SZFÉRA közösségi termékeinkkel aktívan be is vonjuk őket ezekbe a döntésekbe. Ezzel a finanszírozott ügyfeleink csökkenteni tudják hitelterheiket, míg betéteseink biztosak lehetnek abban, hogy megtakarításaik az általuk választott jó célt szolgálják.


Mentor Plusz hitelfelvevőink hiteldíjukat jelentősen csökkenthetik. A Bank közösségi hiteldíj kedvezményt biztosít az elhelyezett közösségi betétek után: minél nagyobb összegű betét gyűlik össze egy-egy hitel mögött, annál kedvezőbbé válik annak díja. Ezzel barátok és családtagok anélkül is segíthetik ismerősüket, hogy kölcsönt adnának neki: elég, ha megtakarításaikat Mentor Plusz betétben helyezik el, és szerettüket jelölik kedvezményezettként. A Programban nemcsak rájuk, de a Bank többi betétesére is számíthatnak mindazok, akik adatlapjukat nyilvánossá teszik. Akik számára a diszkréció a fontosabb, zárt körben gyűjthetnek ismerőseiktől. A MagNet Banknál igénybe vehető bármely típusú hitel átalakítható Mentor Plusz hitellé. A hitelesek a NetBankba tölthetik fel adatlapjukat, ami alapján a betétesek kiválaszthatják őket, és online tudnak köszönetet mondani az őt segítő betéteseknek is. A Bank honlapján nyomon követhető az elhelyezett betétállomány és az elért kamatkedvezmény mértéke.

2020-ban 1.290 betétes 9.321.655.949 forint összegű közösségi megtakarítása segített 73 Mentor és Szféra hitelfelvevőnek abban, hogy az év folyamán összesen 9.716.304 forinttal kevesebbet törlesszen Mentor/Szféra közösségi hitelei után.

Mindeközben a MagNet Bank teljes betétállománya 13 milliárd forinttal emelkedett, a 2019-es 116 milliárd forintról 129 milliárd forintra.


FEDEZD FEL, HOGY 2020-BEN

A BETÉTES ÜGYFELEINK SEGÍTSÉGÉVEL MILYEN
MEGTAKARÍTÁST ÉRTEK EL AZ EGYES SZFÉRÁK:

Csatlakozz Te is MagNet-es hiteleddel a Mentor-Szféra Plusz Programhoz,
és élj a közösségi betétesek által felkínált kedvezményekkel!

BECSÜLETKASSZA

A MagNet lakossági ügyfelei, hazánkban egyedülálló módon, már tizedik éve maguk dönthetnek számlavezetési díjuk mértékéről. A becsületkasszás számlavezetéssel a Bank célja, hogy az ügyfelek tudatosan határozzák meg a szolgáltatások számukra valós értéket jelentő árát.

2020-ban az ügyfeleink közel 51%-a vállalt 0 forintnál magasabb díjat.

Állítsd be, hogy mennyit fizetnél szívesen a havi számlavezetési díjadért!

Köszönjük, hogy támogatod
törekvéseinket!


A Magnet Bank 2020-ban - a korábbi évekhez hasonlóan - dinamikusan növelte a folyószámla állományait. A több mint 57 ezer folyószámla azt jelzi számunkra, hogy ügyfeleink felismerték és magukénak vallják a közösségi bankolás értékeit.


Ha szívesen támogatnád a Bank társadalmi törekvéseit,
állítsd a becsületkasszás számlavezetési díjad az önköltségi árunk fölé. Köszönjük!

A NetBank és a hozzá tartozó MobilBank fejlesztése és bővítése folyamatosan kiemelt feladat a Bank számára. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a saját fejlesztőcsapatunk által létrehozott NetBank rendszer és a hozzá tartozó mobil applikáció folyamatosan sikereket ér el felhasználóink körében.

2020. évben is több digitális fejlesztést valósítottuk meg, amelyek kiemelt célja volt az új ügyfelek akvizíciójának, a meglévő ügyfeleink digitális csatornákon történő hatékony tájékoztatásának és a napi pénzügyek egyszerű intézésének a támogatása (pl. másodlagos számlaazonosítóra történő utalás bevezetése, MobilBankban sötét mód megjelenítés kialakítása, SMS helyett PUSH használat ösztönzése a különböző biztonsági kódoknál, hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódó igénylési felületek kialakítása stb.).

A digitalizáció kihívásait és ügyfeleink igényeit szem előtt tartva a NetBank és MobilBank szolgáltatásunkat is folyamatosan új funkciókkal egészítjük ki, annak érdekében, hogy ügyfeleink a bankfiókban elérhető szolgáltatások teljes palettáját idővel ezeken a csatornákon is el tudják érni.

Töltsd le mobil applikációnkat, amellyel bárhol, bármikor intézheted pénzügyeid!

Nap, mint nap teszünk azért, hogy pénzügyi szolgáltatásaink által egy átlátható, értékközpontú társadalom jöjjön létre. Ebben fontos szerep jut a hazai civil kezdeményezéseknek, melyeket ügyfeleink bevonásával is aktívan segítünk.

Hatásunk láthatóvá tehető!

KÖZÖSSÉGI
ADOMÁNYOZÁSI
PROGRAM 2010-2020

Az átláthatóság jegyében a MagNet Bank minden évben megosztja ügyfeleivel, hogy mennyi a nyeresége, és ők pontosan hány forinttal járultak ehhez egyenként hozzá. E nyereség 10%-ának rájuk eső részéről rendelkezhettek 2020-ban már tizedik alkalommal a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében.

2020-ban a KAP 10. születésnapját ünnepelte és külön hangsúlyt fektetett a környezet-, természet- és klímavédelmi célokra. A MagNet Bank ügyfelei a Bank által felajánlott 38,25 millió forintból, összesen 22,94 millió forint szétosztásáról rendelkeztek 40 közhasznú, fontos társadalmi ügyet felkaroló társadalmi szervezet javára.

SEGÍTŐ BANKKÁRTYA

Minden bankkártyával történő vásárláskor az ügyfelek az általuk kiválasztott civil szervezetet is segítik a Bank pénzéből.

A Segítő Bankkártya Program keretében 2020-ban közel.

Ha eddig nem tetted, még ma állítsd be, hogy kit segítsen a bankkártyád, hiszen úgy támogathatsz
jó ügyeket, hogy ez Neked semmibe sem kerül!


A MagNet Bank a gazdasági haszonnal egyenértékű jelentőséget tulajdonít a tevékenységével megtermelt környezeti és társadalmi értékeknek.


Pénzintézetként úgy tudunk a legdirektebb módon pozitív hatást gyakorolni, ha olyan beruházásokra, tevékenységekre helyezünk ki forrásokat, melyek hozzátesznek a világhoz. Fontos számunkra, hogy az így kifejtett hatásunkat - a többi értékalapú bankhoz hasonlóan - mérni, számszerűsíteni tudjuk. Ebből az igényből született meg az új Impact Scorecard rendszer, amely mérés az ügyfélkörünk által szolgáltatott adatokat összegzi, így hoz létre egyetlen mérőszámot, amely megmutatja a MagNet által kihelyezett hitelek hatását. Értéknek tekintjük a működés átláthatóságát, a méltányos munkahelyi feltételek megteremtését, a környezeti szempontok figyelembevételét, vagy az adófizetést.

NEM VAGYUNK EGYEDÜL AZ ÉRTÉKRENDÜNKKEL

A Global Alliance for Banking on Values (GABV) egy nonprofit szervezet, amely közös értékek mentén működő független bankokat és takarékszövetkezeteket tömörít világszerte. 2016-ban csatlakoztunk a GABV-hoz, amely során számos területen kellett bizonyítani elköteleződésünket az értékalapú bankolás iránt. A közösség mára 62 pénzintézetet és 16 stratégiai partnerséget számlál, melyek Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában egyaránt megtalálhatók. Ezen bankok közös jellemzője, hogy mindennapi tevékenységükkel igyekeznek gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg egyaránt fenntartható módon működni, hozzáadott értéket teremteni ügyfeleik, befektetőik és az őket körülvevő társadalom számára. A tagok összesen 67 millió ügyfelet szolgálnak ki több mint 76 ezer munkavállalóval, az általuk kezelt eszközök értéke pedig meghaladja a 200 milliárd dollárt.


Csatlakozz az Apránként programhoz és váltsd valóra álmaidat! Két megtakarítási mód közül is
választhatsz. Személyes NetBank felületeden állíthatsz be fix összegű rendszeres megtakarítást,
valamint bankkártyás vásárlásaidhoz kapcsolható digitális aprógyűjtést.

CÉGTÖRTÉNETI MÉRFÖLDKÖVEK

2020

Minden munkatársunk szerencsésen átvészelte a Covid19 első és második hullámát
Elültettük a második adag 20.000 facsemetét a MagNet Tölgyesben

2019

Elültettük az első 20 000 fát a MagNet Tölgyesben
Elnyertük Az év társadalmilag felelős bankja örökös díjat

2018

GABV Budapesten
Hitelportfólió hatásmérése

2017

Kicsipakk kezdeményezés elindul
Megnyílik az Újbudai Közösségi Pont
UCB portfolió akvizíciója

2016

A MagNet Bank felvásárolja a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt-t, mellyel tovább erősíti tőkeerős, 21 éve töretlenül nyereséges működését.
Megnyílik az első vidéki Közösségi Pontunk Székesfehérvárott, amely közösségi irodaként is működik.

2015

Megnyílik az első élményfiókunk,
a fair trade kávézóként is
működő Belvárosi Közösségi Pont.

2014

A kis- és közepes vállalkozások finanszírozási megoldásainak bővítése érdekében a MagNet felvásárolja a CE Faktor Zrt-t.
A MagNet elnyeri a Fogyatékosság-barát munkahely címet.

2013

A MagNet ismét 100%-ban magyar tulajdonú bankká válik.
Spanyol közösségi banki rész (30%) kivásárlása + Banco Popolare Hungary Zrt. megvásárlása.

2011

A MagNet elnyeri a Valóban Felelős Vállalat díjat a KÖVET Egyesülettől és első ízben hozza el az azóta már hatodik éve elnyert Az év társadalmilag felelős bankja címet a MasterCardtól.

2010

Létrejönnek az induláshoz szükséges első közösségi betét- és hiteltermékek, és a Közösségi Adományozási Program.

2009

A vezetőség elhatározza, hogy a hagyományos banki modellt továbbfejlesztve létrehozza az első Magyar Közösségi Bankot. Kidolgozásra kerülnek a legfontosabb alapelvek, értékek, végezetül a termékek.

2008

A MagNet jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet a spanyol Caja Navarra takarékpénztár segítségével bankká alakul. A tulajdonosi szerkezetben 30%-ot képvisel a spanyol közösségi bank, 70% pedig továbbra is magyar tulajdonosok kezében van.

2000

NetBank szolgáltatás bevezetése, hazánkban az elsők között.

1995

Megalakul a MagNet Bank jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet.