Értékalapú bankolás, GYIK

{{timeAgo}} 2023. október 25.

#BankingOnValues 2021: november 3., az értékalapú bankolás napja.


Mit jelent az, hogy értékalapú bankolás?

Van egy nemzetközi szervezet, a GABV (Global Alliance for Banking on Values), melynek 40 országban jelen lévő 67 tagja - köztük egyetlen magyar résztvevőként a MagNet - mind egyet értenek abban, hogy a bankolás pozitív változások eszköze is lehet. Céljuk egy fenntarthatóbb és befogadóbb pénzügyi rendszer kialakítása, beleértve az éghajlati válság megoldására irányuló törekvéseinket.
A bankrendszer átláthatóbbá tételével a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság erősítése az elsődleges céljuk; azok az ügyfelek, akik pénzügyeiket helyi GABV-tagokra bízzák, ezzel egyúttal ezen értékek melletti elköteleződésüket, saját felelősségük fontosságának tudomásul vételét is jelzik.


Milyen értékekről van szó?

Az értékalapú bankolás a pénzügyek intézésnek egy teljesen új formája, melynek egyik legbiztosabb alapja az átláthatóság, és a mérsékelt profitelvárások. Az ebben részt vállaló pénzügyi szervezetek a létrehozott társadalmi és környezeti hasznot figyelembe véve kezelik betéteseik vagyonát, üzletpolitikájuk eredményeiből pedig a civil szféra támogatásán keresztül a teljes társadalom részesül.
Ezek a pénzügyi szervezetek munkájuk sikerét elsősorban nem az anyagiakban, hanem az általuk elérhető pozitív környezeti és társadalmi hatásban mérik, és ügyfeleiket is ebben a szemléletben igyekeznek partnerükké tenni, többek közt azáltal, hogy biztosítják számukra a pénzügyeiket érintő döntéseik önálló meghozatalának lehetőségét: a MagNet ügyfelei maguk rendelkeznek arról, a bank éves nyereségének 10%-val melyik civil szervezetet kívánják támogatni, illetve melyik nonprofit kezdeményezés számláján írják jóvá a segítő bankkártyás vásárlásaik után keletkező adományokat.


Mit tesz ezekért a MagNet?

2019-ben ültettük első fánkat a MagNet Tölgyesben, ahol minden ügyfelünk nevében ültetünk egy-egy fát; emellett Közösségi Adományozási Programmal,becsületkasszás számlavezetéssel, társadalmi ügyeket támogató bankkártyával, közösségi betét- és hiteltermékekkel, és kiegyensúlyozott tulajdonosi profitszemlélettel segítjük annak társadalmi tudatosítását, hogy pénzügyi döntéseink a többi, hétköznapi döntésünkhöz hasonlóan komoly következményekkel bírnak a környezetünkre és a társadalmunkra.


Mit tehetek én a MagNet ügyfeleként?

Percek alatt számlát nyithatsz videobankunkon keresztül; ezt követően neked is lesz egy fád a MagNet Tölgyesben, és beállíthatod, a Segítő Bankkártyás vásárlásaiddal melyik szervezetet szeretnéd segíteni. Negyedévente rendelkezhetsz az éves nyereségünk 10%-áról egy általad választott jó ügy javára a Közösségi Adományozási Programban, a Mentor-Szféra Plusz betét lekötésével pedig minden erőfeszítés vagy többletköltség nélkül kedvezményesebbé teheted az általad kiválasztott hitelfelvevő (pl. családtag, barát vagy más) hiteldíját, ezzel jelentősen segítve őt. Megtakarításaid így nemcsak Neked, de az általad kiválasztott hitelezettünknek is hasznot hoznak, miközben a kedvezmény összegét a Bank állja. Válassz alternatív iskolák, naperőmű-projektek, egészségügyi célok közül, és tégy jót észrevétlenül!


Miről szól az értékalapú bankolás világnapja (#BankingOnValues)?

A COP26 éghajlatváltozási csúcstalálkozó apropóján a Világ vezető érték-alapú bankjai közösen állnak ki a klímavészhelyzet megoldása érdekében: a GABV 8. alkalommal hirdeti meg a #BankingOnValues nemzetközi napot, melynek fókuszában a klímaválság, és az azzal összefüggésben hozott döntéseink állnak, az egyéntől a közösségeken át a legfelsőbb vezetői szintig.
Vegyél részt benne saját, tudatos döntéseiddel: az éghajlati válság megoldására irányuló törekvéseink nehezen értelmezhetően a pénzügyeink, illetve a pénzhez fűződő viszonyunk újragondolása nélkül. Ha pedig te már felelősen intézed a pénzügyeidet, segíts nekünk, és építsünk együtt közösséget!