A hiteltörlesztési moratórium 2022-ben

{{timeAgo}} 2023. október 31.

A koronavírus kapcsán elrendelt hiteltörlesztési moratórium meghosszabbított határideje 2022. június 30-án lejár – mire érdemes készülnünk?


Többségünk 2020. március 19-én találkozott először a hitelmoratórium fogalmával - a pénzügyi segítségnek ezt a formáját 2020. december 31-ig tervezte biztosítani a kormány, de az egész Világot, és annak működését újraíró események hatására ez többször is meghosszabbításra került. Végül 2021. október 31-ét követően - azokat kivéve, akik gyermeket nevelnek, nyugdíjasok vagy velük egy háztartásban élők, közfoglalkoztatottak, munkanélküliek, vagy tartósan csökkent jövedelemből élnek, valamint azok a vállalkozások, melyek árbevétele min. 25 %-al csökkent a korábbi évhez képest, és nyilatkoztak arról, hogy a továbbiakban is élni kívánnak a moratórium lehetőségével - mindenkinek el kellett kezdenie a hitelei törlesztését. Az ez alól mentesítő nyilatkozattal 220.000 lakossági ügyfél és 3.000 kisvállalkozás kérvényezte a 2022. június 30-ig meghosszabbított hitelmoratóriumot.


Az átmeneti fizetési haladék vége


A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a moratórium lezártát követően, 2022. július 1-je után ismét fizetendő lesz minden, a moratórium alatt esetlegesen szüneteltetett, hitelszerződéssel, kölcsönszerződéssel és pénzügyi lízingszerződéssel összefüggésben keletkezett fizetési kötelezettség. Mivel a fizetési haladék ideje alatt a tőketartozás nem csökkent, és ezzel egy időben tovább kamatozott, a törlesztési ütemezés újratervezése is szükségessé válik.

A törlesztőrészletek megfizetésének szüneteltetése alatt felhalmozott kamat megnövelheti az összesen visszafizetendő összeget, amely a futamidő meghosszabbodását eredményezheti. Ennek megfelelően, a moratórium végét követő törlesztési ütemezés – a törlesztőrészletek és a futamidő újrakalkulálása – nem központilag, hanem egyénileg, ügyfelekre szabva történik majd.

EZ IS ÉRDEKELHET:

MENNYIBE KERÜL A BANKOLÁS?

Ha Te is éltél a most júliusig meghosszabbított moratórium biztosította lehetőségekkel, és a MagNet Bankkal állsz szerződésben, ennek Rád vonatkozó részleteiről időben tájékoztatunk majd egy külön levélben, de Te is nyugodtan kereshetsz minket, ha kérésed, bizonytalanságod van – örömmel állunk rendelkezésedre!

Itt találod elérhetőségeinket: https://www.magnetbank.hu/kapcsolat, ezen a linken pedig visszahívást is kérhetsz: https://www.magnetbank.hu/kapcsolat/visszahivast-kerek.