Dalmadi Júliával, az Ételmentő alapítójával beszélgettünk


Mit csinál egy International Food Woman, és hogyan segít a kiskanalunkkal jobbá tenni a Világot?

Dalmadi Júlia az Ételmentő alapítója. Csapatával élelmiszeripari melléktermékekből készítenek finom és tápláló, úgynevezett upcycled élelmiszereket, illetve dolgoznak ezek népszerűsítésén. A Chief Ételmentő élelmiszer-futurista vállalkozóként fogyasztó- és bolygóközpontú tervezéssel, rendszergondolkodással, valamint élelmiszeripari szereplők globális hálózatával felvértezve dolgozik egy fenntarthatóbb jövő megteremtésén - eddigi eredményeikről és jövőbeli terveikről beszélgettünk.

MagNet: Előző számunkban nagyon sok hasznos és értékes háttérinformációt és adatot kaptunk Tőletek arról, hogy a fogyasztói és bolti szinteken megjelenő élelmiszerfelesleg miért okoz problémát, és hogyan jelenthet erre megoldást az upcycled élelmiszer. Röviden össze tudnád foglalni a kérdésfelvetés, illetve az arra adott válaszotok lényegét azok számára, akik korábban esetleg nem találkoztak az Ételmentő márkával és az általatok végzett tevékenységgel?

Júlia, Chief Ételmentő: A munkánk minden szintjét átszövő szemlélet alapja, hogy vegyük észre a jelenleg még kihasználatlan, de rendelkezésünkre álló erőforrásokat, és találjuk meg, hogyan biztosíthatnánk ezek számára egy második, adott esetben harmadik életet.

Ennek első lépése volt az Ételmentő mint márka életre hívása, hiszen mivel mindannyian eszünk, ezért egy ismert élelmiszer, a granola formájában mindannyian tudunk kapcsolódni az általunk képviselt szemlélethez. A tavaly nyáron indult tesztgyártást követő visszajelzések is azt igazolták, hogy jó ötlet volt egy már megszokott termékbe “csomagolva” átadni az upcycling szemlélethez kapcsolódó tudást és információt, hiszen így, egy szélesebb közönséghez elérve valódi együttgondolkodás tudott elindulni - a jövőben pedig ez segítheti, hogy az a szemlélet, amit most a reggelinken kényelmesen kipróbálható, a későbbiekben az életünk több területén is értelmezhető legyen.

Olyan, könnyen követhető példákat tudunk így közösen kialakítani és gyakorolni, melyekkel egyre többen járulhatunk hozzá bolygónk egészségének a visszaállításához és fenntartásához.

MagNet: Nagyon fontosnak érzem, amit az imént mondtál, hiszen sokakat tart vissza éppen az a változ(tat)ástól, hogy úgy érzik, nagy módosítások nem férnek bele az életükbe, a kicsiknek meg nem látják igazán értelmét. Az általad, és az Ételmentő által képviseltek hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez?

Júlia, Chief Ételmentő: Hát, igen, ezzel a munkánk során mi is gyakran találkozunk - fogyasztóként sokszor nehéz eldönteni, mivel teszünk igazán jót, mi az, ami, ha a teljes ellátási láncot, ha a nagyobb képet nézzük, akkor is valóban működik. Sokakat elbizonytalanít, hogy ha minden terméknek megnézzük a csomagolását, a hozzávalók eredetét, már az is nagyon időigényes. Nem is beszélve, ha még ennél is tovább megyünk, és tegyük fel megnézzük a termék már az is nagyon időigényes. Nem is beszélve, ha még ennél is tovább megyünk, és tegyük fel megnézzük a termelésének körülményeit, a szállítás szükségességét, a súlyát, a biodiverzitásra gyakorolt hatását, az energiaigényét, annak a lehetséges fedezetét, és a végtelenségig folytathatnánk ezt a sort, akkor mi is lesz a számításaink eredménye a végén… Mindezt úgy, hogy az információ felkutatása komoly nyomozást szükségel, a többségünk nem klímaszakértő, és még ha hajlandó, illetve képes is néhány órát áldozni a kutatásra, rettenetesen fárasztó és frusztráló, amikor az életünk minden egyes döntését folyamatosan ennyi szempontból kell validálni.

Gyakran emlegetjük Anne Marie Bonneau híressé vált mondatát, miszerint “Nem egy maréknyi ember kell, aki tökéletesen hulladékmentesen él. Millió olyan ember kell, aki tökéletlenül csinálja a hulladékmentességet.” Mi is ebben hiszünk, és természetes, hogy néha mindannyian hibázunk, vagy nem találjuk meg feltétlenül elsőre a legjobb megoldást - de az nagyon fontos, hogy próbálkozzunk!

Ez is érdekelhet: HOGYAN JELENIK MEG A BOLYGÓNK JÖVŐJE A BANKVÁLASZTÁSBAN? ELOLVASOM


Az Ételmentő többek közt erre is ad lehetőséget, hogy meg tudjuk osztani egymással a kétségeinket, a jó gyakorlatokat, adott esetben az ökoszorongásunkat; hogy gondolkodjunk közösen, beszéljünk ezekről a kérdésekről, és keressük az új utakat. Azzal, hogy a sörtörköly granolánkon keresztül egy könnyen alkalmazható, a napi rutinba könnyen beilleszthető jó szokás kialakításában tudunk segíteni sokaknak, miközben az élelmiszeripar felé is példát tudunk mutatni az upcyclingban rejlő lehetőségekre nagyon jó alapja ennek a közös útkeresésnek és kísérletezésnek.

MagNet: Ha már kísérletezés - itt a MagNet Ház éttermében is kapható a sörtörköly granola, ami most már az Ételmentő oldaláról elérhető webshopon keresztül is egyszerűen megrendelhető. Mi a tapasztalatotok, a meglévő és leendő vásárlóitok, ügyfeleitek inkább a fenntartható étkezési szokások és a körkörös megoldások, vagy a ropogósságát valóban meglepően hosszan megőrző, egészséges reggeli alternatíva miatt választják a sörtörköly granolát?

Júlia, Chief Ételmentő: A piacra lépést követő első hónapokban a sörtörköly granola a csomagolásmentes boltok polcaira került ki, ahonnan elsősorban azok a bolygónk erőforrásaival szemben tudatos, élelmiszerpazarlásra érzékeny vásárlók emelték le, akiket megfogott az upcycling story első hazai, élelmiszeripari alkalmazása.

Mivel ez egy kezdetben viszonylag kicsi kör volt, illetve a tesztidőszakban amúgy is visszafogott gyártási volumennel tudtunk indulni, a minőségi alapanyagok, és az egy termékre vetített magas gyártási költségek miatt prémium termékként kerültünk listázásra. Az ehhez kapcsolódó folyamataink optimalizálásán azóta is dolgozunk, hiszen közös érdekünk, hogy minél többen élhessenek ezzel a lehetőséggel, ha pedig többen tudnak élni vele, akkor alacsonyabb áron tudjuk hozzáférhetővé tenni.

Az első, tudatos vásárlókat követték azok, akiket a kíváncsiságuk vitt el a termékig: az ínyenc és újdonságokra nyitott réteg, A prémium pozíció mellett az is fontos volt, hogy a csomagolásmentes boltokban kóstolómennyiséget is vehettek a fogyasztóink… és hát az a helyzet, hogy azok többsége, akik megkóstolták, rájöttek, hogy ez nem csak fenntartható, hanem finom is. Nagyon sokan jelezték vissza, hogy érezni a minőségi alapanyagokat, ennek ismeretében pedig már elfogadhatónak és méltányosnak találták az árképzést. Illetve kaptunk olyan értékelést is, hogy egy vevőnk mostantól mindig ezt szeretné enni napközbeni nasinak is - erről viszont a termék magas rosttartalma miatt igyekeztünk azért lebeszélni.

Most pedig, hogy már nemcsak a csomagolásmentes boltokban érhető el a termék, hanem az oldalunkról közvetlenül is megrendelhető, olyan, új közönséghez is eljuthatunk, akihez amúgy nehéz lett volna. Akiknek nem feltétlenül áll az érdeklődésük fókuszában a környezettudatosság, viszont ha a rendelkezésükre áll egy könnyen és kényelmesen hozzáférhető, ízletes alternatíva, amelyik ezt is tudja, akkor szívesebben választják ezt.

MagNet: Tudjuk, hogy a körkörös megoldások keresése a termékfejlesztés minden szegmensét áthatja, az etikus beszállítóktól a zöld csomagolási módokon át a szállítási láncig. Mesélnél kicsit az eddigi legnagyobb kihívásaitokról, legjobb megoldásaitokról, valamint a közeljövőben tervezett  újításaitokról?

Júlia, Chief Ételmentő: Az első hazai, upcycled élelmiszeripari szereplőként a piac még nem nagyon kényeztet el minket az ehhez szükséges alapanyagokkal, ezért nagyon komoly kutatómunka áll a döntéseink mögött, minden egyes hozzávaló tekintetében. Egyrészt kiemelten fontos a minőség, másrészt az, hogy az adott hozzávaló honnan érkezik, ott milyen feltételek mellett kerül előállításra, és hogyan jut el hozzánk. A többségünk fogyaszt például csokoládét és kávét úgy, hogy ezek termelése a közeljövőben lokálisan jó eséllyel nem lesz megoldható, de vannak olyan esetek is, amikor nem a helyi megoldás a “legolcsóbb” a környezeti terhelés szempontjából. Így igyekszünk mindig azt a megoldást választani, mellyel úgy tudunk eleget tenni a fogyasztóink velünk szemben támasztott elvárásainak (például a hozzávalók tekintetében a kandírozott narancs, vagy a csokoládé, az olajos magvak beszerzésének), hogy az a leginkább megfeleljen az általunk képviselteknek, és a lehető legkisebb terhet jelentsen a környezetünkre. Természetesen, amiből megoldható, abból helyit használunk, és épp emiatt a csokoládés és a mogyorós mellett meggyes, hazai gyümölcsökkel gazdagított granolát is kínálunk.

Most került a csomagolásmentes boltokba az új, minimalista granolánk, extra hozzávalók nélkül, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy maguk ízesítsék az általuk megfelelőnek vélt kiegészítőkkel a reggelijüket. Ez a végtelen variációs lehetőségek és a saját, például kertből rendelkezésre álló hozzávalók felhasználása mellett azt is jelenti, hogy egy árban is kedvezőbb alternatívát tudunk biztosítani.

Nem csak ezen a téren hiszünk amúgy a multifunkcionalitásban, a csomagolást is ennek megfelelően újítottuk meg a közelmúltban. Az Ételmentő Sörtörköly Granolák újfajta csomagolása összesen négy, homogén alkotóelemre bontható szét: egy papírhengerre, egy műanyag fedőre, valamint egy fém fedőfóliára és aljra. Ezeket, attól függően, hogy valakinek a lakóhelyén milyen hulladékkezelési rendszer működik, akár külön-külön is gyűjtheti, de újra is hasznosíthatja bárki, hiszen olyan anyagból készült, ami még számos alkalommal képes betölteni eredeti funkcióját: magunkkal vihetjük a következő csomagolásmentes bevásárlásunkhoz, ajándék kekszet adhatunk benne, de lehet ceruza- vagy száraz-élelmiszertartó is, vagy egy kis redesign után a lakás tetszőleges dísze.

MagNet: Szerencsére nagyon sok helyen és egyre több felületen találkozunk a neveddel, a TEDxDanubiától a Cápákon át a számos sajtómegjelenésig - úgy fest, sokan kíváncsiak Rátok és az üzeneteitekre. Biztos viszont, hogy a munkád során Hozzád is számos, fontos, üzenet érkezik - ha egyet kellene most kiemelned ezek közül, mi lenne az?

Júlia, Chief Ételmentő: Önmagában azt nagyon inspiráló megélni, hogy az engem foglalkoztató kérdésekre sokan keressük a választ. Sokat egyeztettem az utóbbi időben az élelmiszeripar többi szereplőjével, és nagyon sok erőt, lendületet ad a nyitottságuk, a közös fejlesztések keresésének a vágya, a közös problémáink megoldásának az igénye.

Külön szeretném kiemelni ezen a területen a sörrel kapcsolatban megismert gyártókat, üzemeltetőket, készítőket, akik egy hihetetlenül összetartó közösségként egy olyan, saját ökoszisztémát működtetnek, melyről az élelmiszeripar sok szereplője vehetne példát. Miután kapcsolatba kerültem Velük, mindenki azt kereste, hogyan tudna segíteni, és ha a terület egy-egy képviselőjével éppen nem is találtunk lehetőséget az együttműködésre, szinte mindenki ajánlott valaki mást, összekötött egy szerinte megfelelő emberrel, és így tovább, amíg kiépült az a hálózat, amiben egymást kölcsönösen segítve keressük az előremutató, hosszú távon is fenntartható, nem csak a résztvevők, de a teljes társadalom érdekeit szolgáló megoldásokat.

Ha így, közösen teszünk az iparágunkat előrevivő dolgokat, az mindenkinek jó lesz - de ugyanezt érezzük a fogyasztóink és az érdeklődők oldaláról is. Látszik, hogy egyre többen figyelnek fel a kezdeményezésünkre, de tudjuk azt is, hogy a termék ára sokak számára egyelőre túl magas. Viszont Ők is rendszeresen kérdeznek, visszajelzést adnak, és értékelik az őszinte, adott esetben az elakadásainkra is rámutató válaszainkat (pl. hogy a kicsi, cserébe olcsóbb csomagolás nem csak gazdasági, de több szempontból sem a fenntarthatóság felé visz).
Ez pedig egy dialógust indít el, az egyoldalú kommunikáció helyett pedig egy valós együttgondolkodásban végződik - ennél pedig kevés jobb dolog van.

MagNet: Nagyon szépen köszönjük; végezetül elmondanád kérlek, hol találhatja meg a granolát, aki a fentieket olvasva kedvet kapott hozzá, illetve miben számíthatunk még az Ételmentő csapatára, ha azt szeretnénk, hogy a fogyasztásra még alkalmas ételünk ne a kukában landoljon?

Júlia, Chief Ételmentő: Mi magunk is tanuljuk, hogyan lehetnénk jobbak, tudatosabbak a hétköznapjainkban - én magam sem vagyok tökéletes és teljesen zero waste, a közösségi komposztba viszek néha olyan dolgokat is, amire van használható receptünk - ezért mindenekelőtt ebben szeretnénk segíteni a közösségünket. Az oldalunkon idénynaptárral és olyan, követendő példák megosztásával igyekszünk segíteni (többek között vendégséfek remek, folyamatosan bővülő receptjeivel is), melyekkel megmenthetjük a kidobásra kerülő növényi részeket, maradék élelmiszereket.

Ezekért, és az Ételmentő Sörtörköly Granoláért érdemes felkeresni weboldalunkat, ahonnan minden hasznos információ, illetve a webshopunk is elérhető.

Képek: Kónya András István

FACEBOOK | INSTAGRAM