Változott a bankkártyás vásárlások limitje

A vásárlások egészségügyi kockázatának csökkentését célzó rendelet született

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton értesítjük, hogy a Magyar Kormány 5.000 forintról 15.000 forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók (paypass) limitjét a betéti (bankkártyás) fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében.

A járvány megfékezése szempontjából fontos döntés március 25-én lépett hatályba, és azt hivatott segíteni, hogy a PIN kód megadását igénylő vásárlások jóváhagyásának egészségügyi kockázatát csökkentse.

Tájékoztatjuk, hogy a paypass limit emelkedés automatikus, nem a bank kezdeményezi.

A limit átállás elindítása, az egyes elfogadóhelyek hatáskörébe tartozik.

A limit változás tekintetében mindössze annyi a teendője, hogy bankkártyás fizetéskor kövesse a terminál utasításait.

Fontos kiemelni azonban, hogy van olyan eset, amikor a limitösszeg alatti tranzakciónál is meg kell adni PIN kódot: ha négy egymást követő alkalommal PayPass-szal PIN kód megadása nélkül vásárolunk, akkor az ötödik vásárlásnál limitösszeg (15 000 Ft) alatt is PIN kódot fog kérni a POS terminál.

Amennyiben az elfogadó oldal nem készült el a fejlesztéssel, akkor előfordulhat, hogy az 5. Paypass tranzakció elutasításra kerül és chip használatával (POS terminálba be kell dugni a kártyát) szükséges a vásárlást végrehajtani. Ezzel nullázódik a számláló, és újra lehet PIN kód nélkül PayPass módon vásárolni akár a következő 4 alkalommal is. Minden PIN kód megadásával történő bankkártyás tranzakcióval (legyen az készpénz felvétel ATM-en, chip használatával POS tranzakció vagy 15 000 HUF összeget meghaladó PayPass tranzakció) a számláló nullázódik.

Amennyiben teheti, kerülje a készpénz alapú vásálásokat, amelyen a koronavírus a bankjeggyel vagy érmével való érintkezés útján is terjedhet, és válassza a bankkártyás fizetés lehetőségét.

Üdvözlettel,

MagNet Bank