Szárnyaló betéti kamatok a MagNet-nél

Bodor Józsefet a MagNet Bank Treasury vezetőjét kérdeztük megtakarításaink okos kamatoztatásól

A sokéves döcögés után kezdenek egyre kedvezőbbé válni a betéti kamatok, és újra visszakerülnek a tudatos megtakarítók eszköztárába. Honnan indultunk és hova tartunk ezen a téren?

Tény, hogy nem szakadnak be a hirdetések a két számjegyű betéti kamatok súlya alatt, okkal. Az elmúlt 10-15 év alacsony kamatkörnyezetben telt el. A 2008. évi nagy pénzügyi válság folyományaként, a kilábalást támogatandó ultra laza monetáris politikát folytatott a világ kisebb és nagyobb jegybankjainak többsége. Itthon a rendszerváltás óta a 6% bizonyult az legalacsonyabb irányadó kamatszintnek, egészen 2012-ig, amikor végül áttörte azt, és egészen a történelmi 0,60%-ig masírozott a Nagy Pandémia Éve, 2020 őszéig. Onnan rugaszkodott neki a mostani 13%-nak, ami egyébként nem annyira irányadó, inkább tájékoztató jellegű kamatláb. Az MNB kamatcsökkentését intenzív hitelezési programok kísérték, jól ismert a Növekedési Hitel Program, talán a nagyközönség számára kevésbé a 2020-ban indított hitelezési program, majd a Növekedési Kötvény Program. Ezen programokban az MNB több ezer milliárd forint értékben pumpált likviditást a pénzügyi rendszerbe, melynek folyományaként, - mint kozmikus háttérsugárzás az ősrobbanás után,- temérdek fölös likviditással telítődött a hazai bankrendszer. Ennek mértéke kb. 10 ezer mrd forint.

Mi köze ennek a bankok betéti ajánlataihoz?

Az, hogy a hazai bankok jelentős forrás-felesleggel rendelkeznek, kevésbé vannak ráutalva a lakossági és vállalati betét-gyűjtésre. És ha lassabban, komótosabban emelnek is a betéti kamataikon, látni kell, hogy hitel fronton sem történt meg az egyébként piaci oldalról indokolható átárazás. Az azért már látszik, hogy a kisebb és közepes hitelintézetek – mint amilyen a MagNet Bank is - egy ideje aktívabbak a lekötött betétek piacán, és érdemi betéti kamatokat kínálnak, a nagyobb hitelintézeteknél ez még nem jellemző. Az MNB 15 hónap alatt emelte 0,6%-ról 13%-ra az alapkamatot. Ez irtózatosan gyors, szélsőséges tempó. A lakossági, vállalati pénzpiac ennél sokkal lassabb, idő kell, míg feldolgozza ezt a hirtelen változást.

Magyarországon a legtöbben nem számítanak tudatos megtakarítónak, készpénzben vagy folyószámlán parkoltatunk viszonylag sok pénzt. Az emelkedő kamatkörnyezet felkeltheti azok figyelmét akik eddig nem törődtek különösebben a betéti hozamokkal?

Miért tart valaki több készpénzt, mint amennyire a napi apró kiadásaihoz szüksége van? Temérdek eset, lehetőség jutott az eszembe, ezek részletezése túl terjedelmes, meg felesleges is e helyütt. Inkább egy dolgot emelnék ki. A készpénz varázsát. A készpénzt meg lehet fogni, meg lehet számolni egyesével, hány darab és mennyit ér, van súlya, kiterjedése, helyet foglal el a világban, olyan tulajdonságokkal bír, melyekről egy birtokolt dolog megismerszik. Úgy vélem, sokak számára – egyebek mellett (ismeret és pénzügyi kultúra hiánya, készpénzes fizetést bonyolító környezet, szürkegazdaság stb.) – egyfajta pszichológiai kérdés is készpénzt birtokolni. Az a tuti, a pénz számolva jó.

Ezzel mélyen egyetértek, de mégis mi a jóslata?

Egyértelműen nő és nőni fog a lekötött betét állomány a bankoknál. Elsősorban a folyószámlákról indul meg a pénz, hiszen az már ott van a bankban, érdemes lekötni. A 0-1% kamatkörnyezetben sokak ingerküszöbét nem érte el a megszerezhető kamat, ez a 10%-hoz közeledve sokban változik, napi tapasztalat ez. Ugyanakkor a készpénz nehezebb dió, látjuk, halljuk, olvassuk, nálunk nagyobb erők sem bírják a bankrendszerbe vonni a cihában heverőt, ehhez sokkal érettebb és tudatosabb pénzügyi gondolkodás szükséges. Az inflációval a ciha tudja legkevésbé felvenni a versenyt: nagy riogatás nélkül, az otthon biztonsága a széfben tartott készpénzre nem bizonyul igaznak. Nem tudjuk “eredeti értékén” megőrizni a forintokat, kénytelenek vagyunk kimozdulni a készpénz komfortzónájából és olyan befektetési vagy lekötési formák után nézni, amelynek köszönhetően a megtakarításaink kevésbé erodálódnak.

Kiket céloz meg a MagNet Bank a betéti ajánlataival, és az igen speciális- a piacon máshol nem elérhető - közösségi betéteivel?

Szeretnénk régi, tudatos ügyfeleinket megörvendeztetni ez új esztendőben, megerősíteni, jól tették, hogy minket választottak. A MagNet Bank, mint közösségi bank hitvallása hosszú távú, elmélyült kapcsolatot építeni környezetével: értve ez alatt az embereket és a minket körülvevő élő- és tárgyi világot. Ugyanakkor szeretnénk a hazai piacon egyedüli értékalapon működő pénzintézetként minél több új ügyfelet megismerni, őket kiszolgálni, és közösségi szolgáltatásainkon és termékeinken keresztül minél szélesebb közönségnek biztosítani a pénzügyi nézőpontváltás lehetőségét. Ha tudatosak vagyunk a fogyasztói döntésünkben, miért ne tennénk ezt akkor is, ha pénzügyekről van szó. Ügyfeleink a bank közösségi betéteiben lekötött forrásaikkal kétszer tesznek jót: először maguknak, mert megtakarításaik több MagNet termék esetében kiemelt kamattal, vagy akár piacvezető kamattal gyarapodhatnak, a második kamatfizetési időszaktól pedig egyedülálló módon a bank hitelfelvevőinek hitelterheit is csökkenthetik, ugyanis a bank közösségi hiteldíj kedvezményt nyújt a betétes által választott hitelfelvevőnek vagy hitelfelvevők csoportjának.

Mi az elsődleges célja a MagNet Banknak a konstrukcióval: a betétgyűjtés, vagy inkább az ügyfélszerzés?

All in. Szeretnénk minél több betétet gyűjteni, s azt hitel formájában elsősorban fenntartható növekedési célokra fordítani. Az ajánlataink között piacvezető kamatozású három hónapos lakossági forint betét éppúgy megtalálható, mint a hosszabb távra tervező 6 és 9 hónapos konstrukciók kiemelt, 10% feletti kamatozással. Emellett az Euro betétünk kamatozása is emelkedni látszik, valamint megtalálhatóak a repertoárban a vállalati forint betétek is. Betét ügyileg pillanatnyilag elég jók vagyunk.(nevet)Egy jól árazott betét eszköz arra, hogy új kapcsolatokat építsünk, de nem ez a végső cél, hiszen egy közösségi bank filozófiája túlmutat az egyértelmű piaci célokon. Fontos számunkra az a küldetés, ami több mint 27 éves nyereséges működésünk során sosem halványult: elősegíteni a pénzügyi nézőpontváltást és világjobbító célokért dolgozni minden létező banki eszközzel. Na meg persze meggyőzni minél többeket, hogy jó, megbízható partnerek vagyunk. Jó társaságban jobban telik az idő.

További információ: Prizma forint és euró betét https://www.magnetbank.hu/prizmabetet

Az interjút Kincses Andi készítette