Mert egy zöld bank is lehet SOKSZÍNŰ!

Bankunk működése kezdettől fogva kölcsönös tiszteletre és az egyenlő bánásmód értékeire épült.

Az Európai Sokszínűségi Karta aláíróihoz azért csatlakoztunk 2023. májusában, mert örömmel megosztjuk a közösségi bank színességéből adódó jó gyakorlatainkat, cserébe boldogan tanulunk azoktól, akik másban járnak előttünk. Mára már szinte kutatói közhely, hogy a sokszínű munkahely üzletileg is sikeresebb és fenntarthatóbb.

Jóga, női csoport, zöld témájú workshop, családállítás és táncóra időpontok a táblán. Üdítően zöld élőfalak, magasba szökő buja növényzet mellett betét-akciókat hirdető led-poszter. Egy kollégánk éppen kölcsönkapja a kerékpártároló kulcsát a recepcióstól, hogy használhassa a munkahelyi bringaflotta egyik darabját. Hol vagyunk, így néz ki egy bank székházának előtere? Nálunk az Andrássy úti központban pont így.

Mi ez, ha nem sokszínűség?

Miközben ezek is a közösségi banki működés egyes kétségkívül látványos elemei, a sokszínűség, a különbözőségeink méltányos kezelése átszövi egész üzletpolitikánkat. Amikor évente megszólítjuk ügyfeleinket, hogy a banki nyereségünk 10%-át a rajtuk keresett profit arányában ajánlják fel nonprofit projektek támogatására, az is egy voks a sokszínűség mellett. A sokszínűség ugyanis nem más, mint a döntés, a hatalom tudatos megosztása azokkal, akikkel együttműködünk.

Mint a Karta aláírói, a munkatársi kapcsolatainkban, az ügyfelekkel kialakított partnerségekben, és az üzleti környezetünkben olyan hosszútávon fenntartható kultúra előmozdítására törekszünk, amely összhangban van az EU Kartában megfogalmazott értékekkel. Ez a 2004-ben indult kezdeményezés, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében, jelenleg Európa 24 országában aktív. Az egyenlő bánásmód elvére épülő humán erőforrás politikát folytató cégek elkerülik a megkülönböztetést nem, faj, bőrszín, életkor, fogyatékosság, szexuális orientáció, vallás vagy politikai nézet alapján.

Mivel az aktuális globális fenntarthatósági (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) törekvések lokális megvalósítását és mára azok mérését (ESG) is alapfeladatainknak tekintjük, elengedhetetlen, hogy akár a nők, akár a fogyatékos vagy roma munkavállalók foglalkoztatásához felkészülten biztosítsuk az esélyegyenlőség feltételeit.

Ezért döntöttünk úgy, hogy az idei Sokszínűségi Hónap programsorozatához egy olyan podcasttal járulunk hozzá, amelyben a Sokszínűség, Hatásmérés és ESG kapcsolatát járjuk körbe három ügyfelünkkel, jó gyakorlatokat és munkáltatói kihívásokat bemutatva.

Felkért beszélgetőtársaink: Dr. Győri Zsuzsanna kutató, a BGE oktatója; Tischler Márk, az Universum 8 Kft. ügyvezetője és Dr. Szilágyi Pál Béla, a Dental-Pannónia Zrt. elnöke. A podcast szerkesztője Barna Era, a MagNet Fenntarthatósági projektvezetője. A beszélgetés meghallgatható június elsejétől a MagNet Spotify csatornáján, erre a linkre kattintva.

A blogbejegyzés szerzője: Barna Erika