Felelősséggel a következő 25 évért is!

{{timeAgo}} 2023. október 24.

Korunk egyik legfontosabb kérdésévé a felelősség és a hatás kezd válni, hiszen mostanra a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy tetteink milyen következményekkel járnak a bolygónkra és az azt benépesítő életre. Óriási ebben a nagyvállalatok szerepe, de kiemelkedő súlya van az egyéni döntéseknek is. Azt a legtöbben könnyen átlátjuk, hogy milyen különbséget teremt a világban, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, helyi termelőktől vásárolunk vagy épp nem kérünk nejlonzacskót, de vajon ugyanilyen tudatosak vagyunk-e abban is, hogy mit hoz létre a bankban elhelyezett pénzünk, amikor mi nem használjuk?

A bankban elhelyezett pénzünk, ugyanis, nemcsak pihen és kamatozik, hanem a körülöttünk lévő világ a megtakarításainkból épül. Így a pénzintézetek szerepe elsősorban abból a szempontból vízválasztó, hogy milyen célok megvalósulását segítik ügyfeleik megtakarításai által.

Vajon, ha tudnád, hogy a bankod mire adja hitelbe a spórolt pénzed, egyetértenél vele? Ugye, jó érzés volna tudni, hogy nem a szomszéd szemétégetőt finanszírozod áttételesen, hanem egy közeli biogazdaságot? Jó, ha tudod, hogy a pénzedtől nemcsak kamatot, de pozitív környezeti és társadalmi hatást is remélhetsz!

Az idén 25 éves MagNet Közösségi Bank fő missziója, hogy működésével ne csak profitot termeljen, hanem azzal egyenértékű társadalmi és környezeti hasznot is létrehozzon. Például azáltal, hogy ügyfelei megtakarításaiból naperőművek, Waldorf iskolák, hazai filmek születnek. A Közösségi Bankban - hagyományos betétekkel ellentétben - a Mentor-Szféra Plusz betét tulajdonosa kiválaszthatja, hogy a MagNet Bank melyik konkrét hitelfelvevő ügyfele vagy mely szférába tartozó vállalkozás hitelét kívánja kedvezményesebbé tenni betétje által, miközben egyúttal piaci kamathoz jut megtakarításai után.

A MagNet Bank partner a zöld üzleti célok megvalósításában is, teljes vállalati hitelportfóliója negyedét, azaz közel 11 milliárd forintot, kifejezetten naperőművek és zöldenergia finanszírozására szán. Büszkeség, hogy már 56 naperőműpark létesült a bank forrásaiból, melyek egyenként 0,5MW-ot, összesen pedig éves szinten 42,000 MWh-ot termelnek. Viszonyításképpen egy átlagos háztartás évente elfogyasztott villamos energia mennyisége 2,06 MWh, így a naperőművek 20,388 háztartás villamosenergia igényét biztosítják, ami összességében Keszthely vagy épp Hatvan méretű kisváros teljes éves energiafelhasználását fedezi.

A karbonmentes közlekedés elterjedésének elősegítése szintén kiemelt célja a közösségi banknak, így a MagNet az Optimum Way Kft. több, mint 100 elektromos autótöltő állomásának telepítését finanszírozza országszerte a következő években. Ezzel hamarosan több hazai üzemanyagkút hálózatnál is lehet majd villámtöltéssel „villanyt tankolni”.

A MagNet Bank a társadalmi problémák és zöld témák felkarolását a társadalmi szervezeteket segítő programjain keresztül is megvalósítja. A Bank Közösségi Adományozási Programjának(KAP) keretében minden évben lemond adózott nyereségének 10%-ról, ügyfelei pedig felajánlhatják a nyereség rájuk eső részét a gyógyítás, oktatás, környezetvédelem, kultúra, esélyegyenlőség területén működő társadalmi szervezetek javára. A 2010-ben útjára indított KAP programja során ügyfelei az elmúlt 10 évben több mint 450 millió forint sorsáról dönthettek.

Segítő Bankkártya Programjában a bank felajánlja az ügyfelei bankkártyás vásárlásai után a bankot illető tranzakciós jutalék egy részét, és ügyfeleire bízza a döntést, hogy ez az összeg mely társadalmi szervezet munkáját segítse. Így a mindennapos bankkártya használat egyben segítségnyújtást is jelent több mint 220 civil szervezet számára.

A MagNet Bank mindemellett fontos küldetésének tekinti Magyarország erdőterületeinek növelését: az Erdőmentők Alapítvánnyal folytatott stratégia együttműködése során negyedik nagyszabású faültetési vállalása szerint minden ügyfele nevében egy facsemete ültetését vállalta fel, összesen a 40,000 facsemete lelt új otthonra 2019-2020 között az ország két helyszínén az Ócsai Tájvédelmi Körzetében és az Esztergomot övező erdőterületeken.

Az elmúlt évtizedekben sorozatos vészharangok kongását halljuk az egyre közeledő „távolból”, és a környezeti károk felmérése során egy bizonytalan és többnyire sötét kilátásokkal tarkított jövő égboltja borul fejünkre. A MagNet Bank fontos küldetésének tartja, hogy minden rendelkezésére álló banki eszközével tegyen azért, hogy ez az égbolt ne csak a jelenben legyen derültebb, hanem minél tisztább és egészségesebb lehessen az eljövendő generációk számára is.

A cikk szerzői Pászka Petra és Kincses Andrea