Hurrá nyaralunk!

Családi nyaralás, gyermektábor vagy egy laza kiruccanás a haverokkal? Gondtalan kikapcsolódás - kellemetlen pénzügyi meglepetések nélkül!

Egy nyaralás költségei jelentős tételt képezhetnek egy család éves költségvetésében. A Pénzügyi Navigátor alábbi cikkében összefoglalt néhány hasznos tippet – hogy a vakációból csak az élmények maradjanak, és utólag ne érjen kellemetlen meglepetés!

  • Tervezzen, hogy spóroljon!

Legyen szó külföldi nyaralásról, belföldi utazásról vagy gyermektáborokról, mindegyik nagy összegű kiadás lehet. Ha minden költséget egyszerre kell rendezni, az hirtelen jelent anyagi terhet a családnak. Tervezzük meg időben a vakáció részleteit, így a kiadások is tervezhetőbbek lesznek. Hetekkel a szezon előtt még általában kedvezőbbek a szállás- és útiköltségek, sőt egyes tételeket akár részletekben is lehet fizetni. A tervezésnél a legfontosabb szempont, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a nyaraláshoz. Háztartási költségvetés készítésével jól átlátható a pénzügyi helyzetünk, így az is kiderül, „meddig nyújtózhatunk”. Hogy csinálják mindezt a MagNet Ügyfelei? Ismerkedjen meg Apránként programunkkal, hogy célja elérését egész évben észrevétlenül segíthesse!

  • Költségvetés-készítéshez használjon kalkulátort!

Az MNB Pénzügyi Navigátor háztartásiköltségvetés-kalkulátorának segítségével könnyen összevetheti háztartása bevételeit és kiadásait, így eldöntheti, hogy egyensúlyban van-e a család költségvetése. A program kiértékeli az Ön által megadott adatokat, és a kalkuláció végén szükség esetén gyakorlati tippekkel is szolgál ahhoz, hogy pénzt tudjon megtakarítani.

  • Bankkártyahasználat külföldön – készüljön fel rá!

Külföldi tartózkodás során az egyik legkényelmesebb fizetési eszköz a bankkártya, ám fontos szem előtt tartani, hogy hazai kibocsátású bankkártyát nem minden esetben lehet használni más országokban. Érdemes előzetesen annak is utánajárni, hogy a készpénzfelvételnek milyen költségei vannak az adott országban, szükség esetén tudunk-e majd pénzt felvenni a külföldi ATM-nél. Gondoljunk arra is, hogy a korábban a belföldi használatra beállított limitek elégségesek lesznek-e a külföldi tartózkodás során felmerülő kiadások fedezéséhez. És amikor már nyaralunk, sose tévesszük szem elől a bankkártyánkat, tartsuk biztonságos helyen! Hogy megtudja, mire érdemes még figyelni a bankkártyával kapcsolatban, az kiderül a Bankkártyahasználat külföldön c. cikkből. Ön tudja, milyen extra funkciókkal rendelkezik MagNetes bankkártyája?

  • Hitelkártyával óvatosan!

Nyaralások alkalmával az egyik leggyakrabban használt fizetőeszköz a hitelkártya, amihez az is hozzájárul, hogy sok esetben maguk a szolgáltatók – pl. autókölcsönzők – kizárólag ezt a módot fogadják el a fizetéshez. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kártyához tartozó hitelkeretből vásárlásra felhasznált összeget utólag, megadott határidőre vissza kell fizetni: aki ezt elmulasztja, annak jelentős kamatot kell fizetnie. Mindezeken túl fontos továbbá, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvétel díja rendkívül magas! Olvassa el a hitelkártyákról szóló tájékoztatót, hogy megtudja, mi mindenre érdemes még figyelni a használatakor.

  • Utasbiztosítás a váratlan helyzetekre

Bármennyire is alaposan tervezzük meg a külföldi vakációt, bekövetkezhetnek nem várt események – pl. baleset, betegség, elveszett poggyász vagy úti okmány –, amelyek plusz költséget jelentenek. Az utas- biztosítás ilyen esetekre nyújt fedezetet. Hogy pontosan mire terjed ki, az a konkrét szerződéstől függ, ennek megfelelően az ára is változó: napi néhány száztól néhány ezer forintig terjedhet. Olvassa el az alábbi utasbiztosításokról szóló cikket, hogy megismerje az utasbiztosítások jellemzőit, és hogy mit érdemes szem előtt tartani a biztosítás megkötése előtt.

  • Hol váltsunk valutát és mire figyeljünk?

Külföldi nyaralás során alkalmanként szükség lehet készpénzre is a bank-, illetve hitelkártya mellett. Nem mindegy azonban, hol váltunk pénzt, hiszen már a belföldi pénzváltók árfolyamaiban is jelentős különbségek lehetnek. Ezért érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a pénzváltást, és összehasonlítani az egyes pénzváltók eladási árfolyamait. Belföldön csak olyan helyen váltsunk valutát, amely hivatalos MNB-engedéllyel rendelkezik – lehetőleg kerüljük a vasútállomásokon, reptereken szolgáltatásaikat kínáló „kereskedőket”. A valutaváltásról további hasznos tudnivalókat olvashat Mire figyeljünk pénzváltásnál? c. cikkben.

  • Kikapcsolódás fenntarthatóan

Amellett, hogy egy nyaralás jelentős kiadásokat jelent a családnak, fontos arra is gondolni, hogy a vakáció a környezetet is megterhelheti. Sok egyéb tényező mellett az utazás eszköze, a kiválasztott szállástípus, valamint étkezéseink a helyszínen mind-mind hatással vannak a környezetünkre. Egy kis odafigyeléssel azonban dönthetünk úgy is, hogy üdülésünket a fenntarthatóság jegyében szervezzük meg: ezzel az élmény még nem szenved csorbát, a pénztárcánk tartalmára viszont kímélő hatást gyakorolhat! A részletek kiderülnek a Családi Zöld Pénzügyek cikkéből.

  • Nyaralás előtt és alatt is óvatosan az interneten!

Interneten foglal szállást? Előre vált jegyet egy programra a nyaralás alatt? A vakáció alatt rendszeresen ad hírt magáról a közösségi médiában? A felhőtlen kikapcsolódás során hajlamosak vagyunk óvatlanabbul használni digitális eszközeinket, meggondolatlanul internetezni, amit a kiberbűnözők kíméletlenül kihasználnak. Ezért fontos, hogy személyes adatainkat, eszközeinket, valamint internetes azonosítóinkat a nyaralás alatt is körültekintően használjuk, és – ilyen szempontból is – felkészüljünk a vakációra. Olvassa el Biztonságban az interneten – nyaralás alatt is c. cikket, hogy megtudja, hogyan készítheti elő digitális biztonságát a vakációra, és mire érdemes figyelni majd a nyaralás alatt a felhőtlen kikapcsolódás érdekében!