Fenntartható városok, élhető települések

A Fenntartható Városok csapata idén ősszel, szeptember 16-án elhozza az első települési fenntarthatóságot középpontba helyező országos konferenciát, Fenntartható Városok Konferencia 2022 címmel. Dr. Bartuszek Lilla Judit projektvezető kedvcsináló írása.

A városi növekedés jelenlegi üteme korábban soha nem látott mértéket öltött. A gyors urbanizáció óriási kihívásokkal jár, beleértve a növekvő légszennyezést, a nem megfelelő alapszolgáltatásokat és infrastruktúrát, valamint a tervszerűtlen városi terjeszkedést, amelyek a városokat még kiszolgáltatottabbakká teszik a katasztrófákkal szemben.

Városainknak és falvainknak tisztának és biztonságosnak kell lenniük, megfelelő lakhatási lehetőségekkel valamint olyan alapvető szolgáltatásokkal, mint a víz és az áram. Szükségük van tiszta, hatékony közlekedési rendszerekre és zöldövezetekre is, valamint fejlesztenünk kell a levegőminőség mellett a hulladékgazdálkodást is. Helyes várostervezéssel és -menedzsmenttel a városi terek befogadóvá, biztonságossá illetve fenntarthatóvá válhatnak, valamint élénk csomópontokat jelentenek a kereskedelem, a kultúra, a tudomány, a termelés és még sok más terület számára.

EZ IS ÉRDEKELHET:

ZÖLD JÖVŐ - MERT A JÖVŐ VAGY ZÖLD LESZ, VAGY NEM LESZ

2015 szeptemberében az ENSZ Közgyűlés elfogadta a fenntartható fejlődés 2030-ra kitűzött menetrendjét. Az “Agenda 2030” 17 fenntartható fejlődési célt, ezen belül 169 elérendő célkitűzést tartalmaz, köztük a szegénység és az éhség felszámolását, az egyenlőség elősegítését és az éghajlatváltozás elleni harcot, valamint a béke és az igazságosság megteremtését. A 11-es cél (Fenntartható Városok és Közösségek) kifejezetten a települések szerepét vizsgálja a fenntartható fejlődési célok megvalósítása során.

Miért célszerű a városok felől megközelíteni a klímasemlegesség és a digitalizáció témakörét?

A fenntartható fejlődési célok lokalizálása egyaránt magába foglalja annak vizsgálatát, hogy a helyi önkormányzatok alulról építkező fellépésük révén miként támogathatják a 2030-as menetrend megvalósítását, valamint azt, hogy mindez milyen keretet nyújthat a helyi fejlesztési politikának. A 2030-as keretrendszer megvalósításához vezető egyik első lépés annak biztosítása, hogy a helyi önkormányzatok számára megfelelő környezet és erőforrás álljon rendelkezésre a valódi cselekvés véghezvitelére. Egy városvezető ugyanis napi szinten találkozik olyan feladatokkal, amelyek integrált rendszerben történő kezelése nagymértékben hozzájárulna egy zöldebb, élhetőbb város kialakításához.

Hulladékgazdálkodás, városi mobilitás, települési vízügyek, infrastruktúra – ezek azok a témakörök, amelyekkel bár napi szinten találkozunk, mindezidáig elkülönült rendszerként gondoltunk rájuk, holott a rendszerszintű, holisztikus megközelítés jelentheti a valódi áttörést.

Hogyan segít ebben a Fenntartható Városok?

A Fenntartható Városok kezdeményezés 2022 januárjában vette kezdetét, dr. Bartuszek Lilla fenntarthatósági szakértő vezetésével. „A Fenntartható Városok kezdeményezést azzal a céllal hoztuk létre, hogy a települési fenntarthatóság, a városok zöld átmenete hazai viszonylatban is még nagyobb hangsúlyt kapjon – nem csupán elméletben, de gyakorlatban is.” – meséli a kezdeményezés vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET:

A MÁSODIK FÉLÉV - A MÁSODIK ESÉLY?

A kezdeményezés eddigi rövid, de annál tartalmasabb működése alatt számos formában igyekezett közelebb hozni a téma iránt érdeklődőknek a települési fenntarthatóság kérdéseit. A Fenntartható Városok podcast egy 12 epizódból álló beszélgetéssorozat, melyben szakértő vendégek segítségével tekintik át a hazai fenntarthatósági kérdések széles skáláját, kifejezett hangsúlyt fektetve a települési fenntarthatóság kérdéseire. A Fenntartható Városok csapata podcast epizódjaik, valamint a téma szakértőivel készített írásos interjúik mellett weboldalukon elemző írásokkal, tanulmányokkal, véleménycikkekkel és a települési fenntarthatósággal kapcsolatos hírekkel és eseményekkel is várják az érdeklődőket. Tekintettel arra, hogy a Fenntartható Városok célja, hogy a fenntarthatósági törekvéseket középpontba helyező települési jó gyakorlatok minél szélesebb körben elterjedjenek, 2022 őszén mutatják majd be videósorozatukat, amelyben négy magyar város kap lehetőséget fenntarthatósági törekvéseinek és eredményeinek bemutatására három központi témát felölelve: hulladékgazdálkodás, megújuló energia és digitális fejlesztések.

Az első Fenntartható Városok Konferenciáról:

Annak érdekében, hogy a terület szakértőinek lehetősége nyíljon kötetlen formában egymás véleményének megismerésére, valamint tapasztalataik megosztására, a Fenntartható Városok csapata elhozza az első települési fenntarthatóságot középpontba helyező országos konferenciát, Fenntartható Városok Konferencia 2022 címmel, amelynek a Magnet Közösségi Ház ad otthont szeptember 16-án.

FENNTARTHATÓ VÁROSOK KONFERENCIA

A rendezvényen egyaránt megtalálhatóak lesznek a hagyományos konferenciák jól bevált formátumai (panel- és kerekasztal-beszélgetések), valamint a kötetlen közös gondolkodást elősegítő interaktív előadások is. Mindemellett a települési fenntarthatóság hazai szereplői számára egész napos kiállítással készül a szervezet, ahol nem csupán a cégek tevékenységeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők, de az ott megszerzett ismeretségek számtalan jövőbeli együttműködés alapjául is szolgálhatnak majd.

Konferencia regisztráció: https://bit.ly/3Qik7XF