"Ne csak mondjuk, csináljuk is!" - Az ESG Summiton jártunk.

Íme néhány érdekes gondolat a MasterCard által támogatott konferenciáról gondolatébresztőnek, a teljesség igénye nélkül.

{{timeAgo}} 2024. június 26.

2024. június 20-án tartották meg az ESG Summit Konferenciát, ahol  számos fontos gondolat hangzott el, melyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.
Az ESG három pillére a környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata.
Ezek a szempontok nemcsak a vállalatok számára fontosak, hanem mindannyiunk életére hatással lehetnek.

Az ESG-vel kapcsolatban felmerült számos problematika, mint például, hogy:

  • felhasználható greenwashingként , amikor például egy vállalat büszkén kommunikálja a zöld akcióit, miközben a saját működésével alapvető károkat okoz a természetben
  • ami működik kicsiben, nem biztos , hogy működik nagyban i s, pl. a faültetés kevés, ha Amerika kibocsátást szeretnék ellensúlyozni (két Indiányi területet kellene beültetni)
  • az ESG S, azaz Social , vagyis társadalmi kérdéseiben még nincs annyi artikulált elvárás a vállalatok felé, feltehetőleg a nehezebb mérhetőség miatt.

Mi mégis hiszünk abban, hogy minden apró lépés számít, így szükség van az ESG-re.
Sokak szerint az egyéni szintű változtatásoktól várni a rendszerszintű változásokat kontraproduktív lehet, ugyanakkor mindenki elismerte, hogy csak a problémát megértő, változást kezdeményező tömegek kényszeríthetik ki azt.

Nincs más megoldásunk, minthogy egy új rendszert kezdjünk el kialakítani, ami alapjaiban változtatja meg a jelenlegi életünket.
Egyelőre a növekedési kényszer az uralkodó szemlélet. A nem növekedés közgazdasági modellje még nem létezik. Amíg nincs egy jól kialakított struktúra, vegyük kezünkbe a változtatást és ne csak beszéljünk róla, hanem csináljuk is.

De hogyan?

  • Kezdjük kis lépésekkel: csökkentsük a pazarlást otthon és a munkahelyen is.
  • Legyünk tudatosak az energiafogyasztásunkban (nem mindegy, hogy nappal vagy este indítjuk be a mosógépet) és válasszunk fenntartható energiaforrásokat (is ), ha lehet!
  • Figyeljünk a hulladékkezelésre: szelektáljunk, komposztáljunk, de leginkább keressük a hulladékmentes megoldásokat! Ne dőljünk be a papírpoharaknak és papír szívószálaknak, ugyanis ezeket is befedi egy műanyag réteg, ami ugyanúgy nem fenntartható megoldás.
  • Válasszunk etikus termékeket és szolgáltatásokat, támogassuk a helyi termelőket és vállalkozásokat! Ha lehet kerüljük az olyan termékeket, amiket messziről szállítanak, inkább keressük meg a hazai alternatívájukat.
  • Keressük a hatékonyabb közösségi megoldásokat, mint energiaközösségek, közösségi finanszírozású innovációk.
  • A szemléletformálás lassan kevés, az attitűdünket/magatartásunkat kell megváltoztatni: Legyünk példamutatóak és támogassuk egymást a fenntarthatóbb életmód kialakításában!