Elektromos autóhoz zöld kölcsön dukál!

A környezet védelme egyre többeknek fontos, így egyre többen váltanak elektromos autóra. Egy ilyen jármű ára ma még viszonylag magas, így gyakran kell a vásárláshoz kölcsön is. De mekkora összegre lehet szükség és milyen kedvezmények érhetők el?

Az elektromos autók egyre népszerűbbek

Az új autók piaca az elmúlt 2 évben jócskán visszaesett, köszönhetően a gyakran emlegetett chiphiánynak és gyártási nehézségeknek. Olyannyira problémás volt a gyártás, hogy hosszú hónapokat, esetenként akár több, mint egy évet kellett várni egy-egy modellre. A helyzet mostanra javult, bár még mindig nem az igazi.

Közben az elektromos autók egyre népszerűbbek lesznek. Az előző évben csökkent az új autók eladása, de az elektromos autók ezen belül növelni tudták a részesedésüket.

Ez köszönhető annak is, hogy sokan környezettudatos megfontolásból választanak elektromos autót, de az sem elhanyagolható indok, hogy az előző évben tapasztalható üzemanyaghiány körüli pánik hatására sokan döntöttek úgy, hogy függetlenítik magukat a fosszilis üzemanyagoktól, legalábbis, ami az autózást illeti.

Eközben nemcsak az üzemanyag-árak nőttek, de az elektromos áram is drágult, mégis úgy tűnt, határozottan jobb az elektromos töltőnél tervezetten várakozni, mint a benzinkúton állni órákat a sorban.

Elektromos autókból annak ellenére egyre több fut az utakon, hogy a technika még mindig nem felel meg tökéletesen a vásárlói elvárásoknak. A gyártók igyekeznek egyre nagyobb hatótávolságú elektromos autókkal piacra lépni, de a 200-400 kilométer közötti hatótáv még mindig nem teszi őket ideálissá hosszabb utazásokra, vagy nagyobb országon belüli ingázásokra.

Annál jobbak viszont a városi közlekedésben, ahol sok a megállás és az indulás, és kisebb távolságokat kell megtenni. Ráadásul ezeket az autókat már otthoni körülmények között is lehet tölteni, úgyhogy éjjel a garázsban kényelmesen feltöltődnek, míg mi alszunk.

Még mindig megkérik az árát

A környezettudatosságnak azonban megkérik a gyártók az árát. A legnépszerűbb elektromos autók közül még mindig kevés van 12 millió forint alatt, bár már látunk olcsóbb modelleket a termékpalettán, és a Tesla is csökkentette az árait nemrégiben.

Lássunk néhány konkrét árat! Egy benzines Opel Corsa például már 6-7 millió forint körül elérhető, a dízel meghajtású verzió épp csak valamivel drágább, míg a Corsa-e 13 millió forint körül kapható.

A Smart EQ Fortwo modellje már 7,5 millió forintos alapáron elérhető, és a Dacia Spring ára is 10 millió forint alatt van. A Renault Zoe 14,6 millió forint, a Citroën ë-C4 pedig 15 millió.

Ha tehát elektromos autót szeretnél, könnyen lehet, hogy kölcsönre is szükséged lesz hozzá.

Szerencsére kedvezményes kölcsön is van

Autóvásárlásra személyi kölcsönt tudsz felvenni. Vannak olyan kölcsönök, amelyeket a bankok kifejezetten autóvásárláshoz hirdetnek, de ezek lényegében ugyanolyan kölcsönök, mint bármely szabad felhasználású személyi kölcsön, csak a feltételeket itt némiképpen az autóvásárlás sajátosságaihoz igazítják. Zöld hitelcélokra csak a MagNet bank kínál személyi kölcsönt.

A személyi kölcsön keretében általában kisebb összeget – legfeljebb 10 millió forintot – igényelhetsz. A kölcsönhöz ingaltanfedezetre nincs szükséged, viszont a megfelelő jövedelem elengedhetetlen, hiszen ebből fizeted majd a hiteltörlesztőt.

Ugyan a személyi kölcsönnél nincs önerő, de igyekezz az autó vételárához te is minél többet hozzátenni. Ez nemcsak azért fontos, hogy ne terheld le túlzottan a családi költségvetést a kölcsönnel, hanem azért is, mert így az autót jobban a sajátodnak érzed, és máshogy viszonyulsz hozzá.

A legjobb persze az a kölcsön, ami kifejezetten a te hitelcélodhoz lett kialakítva. Minden vásárlásnak vannak specialitásai, és ha ezek megjelenhetnek a hitelben, az kényelmesebbé, személyre szabottabbá teszi a hitelt.

A MagNet Bank szívén viseli a környezet védelmét, és szívesen vállal aktív szerepet abban, hogy a megújuló energiahordozók egyre elterjedtebbek legyenek, így a személyi kölcsönét zöld hitelcélokra is kínálja.

Ez a kölcsön neked való, ha napelemes rendszert szeretnél telepíteni, házi elektromos autótöltő állomást építenél ki, elektromos autót, motorkerékpárt vagy rollert vásárolnál.

Zöld hitelcélra már 300 000 forinttól is igényelhetsz kölcsönt, akár 8 millió forintig. A lehetséges hitelösszeg tehát magasabb, mint a normál kölcsön estében, ami egy nagyobb értékű autónál jól jöhet. A futamidő 1 és 10 év között lehet.

Ha 3 millió fölötti összegre van szükséged, akkor a zöld személyi kölcsönnél a közjegyzői díj felét, de legfeljebb 30 000 forintot a bank elenged. Ezenkívül kamatkedvezményben is részesülsz.

A kamatkedvezmény mértéke a jövedelmed nagyságától és a kölcsön összegétől függ. Több kamatkedvezményt kapsz, ha nagyobb összegű kölcsönt igényelsz, illetve ha a jövedelmed magasabb és azt a bankhoz utalnád. Mindenképpen megéri tehát a fizetésedet a MagNet Banknál vezetett számládra kérned.

De vehetek fel most kölcsönt?

A kölcsönfelvétel mindig kockázatot jelent, hiszen a hiteltörlesztő miatt megnövekedett kiadással kell számolnod, de ha alaposan végignézed a kiadásaidat, megfelelően határozod meg a hitelösszeget, és hasznosan költöd el a pénzt, akkor sokat nyerhetsz vele.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a magas inflációt, ami még márciusban is 24,3% volt, és alig csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. Ugyanakkor a személyi kölcsönök kamata még mindig ez alatt van, jelenleg 11,47-19,47%. Így nem feltétlenül érdemes elhalasztani a vásárlást.

Az is fontos, hogy hogyan használod fel a kölcsönt. Egy népszerű elektromos autó valószínűleg jól tartja az árát, így ha évek múlva eladnád, azt veszteség nélkül, vagy kis veszteséggel teheted meg. Ezért elektromos autót jelenleg kölcsönből is megéri finanszírozni.

A hiteligénylés egyszerű

A hiteligénylés folyamata nagyon egyszerű. Mindössze néhány dokumentumra lesz szükséged, és pozitív hitelbírálat esetén a pénzt pár napon belül megkaphatod.

A MagNet Banknál online is nyithatsz számlát, ami nagyon kényelmes. Ha érdekel a személyi kölcsön, kérj visszahívást, és tudj meg mindent a zöld hitelcélokról.

Szerző: Gergely Péter, pénzügyi szakértő