Digitalizálással a digitális felzárkóztatásért

Hogyan lehet valóban, lassan, de hatékonyan változást elérni a szegregátumokban?

{{timeAgo}} 2024. június 27.

A Bagázs Egyesület⁣ két pest megyei cigánytelepen van jelen: 2011 óta Bagon és 2017 óta Dányban, 18 munkatárssal és évente 120 önkéntessel. Célunk, hogy egy olyan társadalomért dolgozzunk, amelyben a telepeken élők ki tudnak lépni a tipikus kényszerpályákról, és amelyben a többségi társadalom is igyekszik a kellő támogatást biztosítani nekik.

Programjaink alapköve, hogy komplex rendszerben gondolkodunk a településről, több szinten, módszerrel kapcsolódunk a közösséghez. Gyerekkel és felnőttekkel is foglalkozunk, a tanulástól az adósságkezelésig megannyi stratégiával teremtünk kapcsolatot a telepen élőkkel egyéni és csoportos módszereket alkalmazva.

Digitalizálással a digitális felzárkóztatásért

A MagNet Bank 2023. novemberében vezette be a GooglePay és Apple Pay mobilfizetési funkciót, amelynek alkalmából újabb jó ügyeket támogató programot indított. A PayPlusz Programra keresztelt kezdeményezése keretében, az Edisonplatform szakértő közreműködésével és ajánlásaiból, munkavállalói közössége bevonásával választotta ki a Bagázs Egyesületet támogatási programjának első kedvezményezettjének, és minden ügyfelei által sikeresen végrehajtott bankkártya digitalizációért 300 forint adományt ajánlott fel.

A mobilfizetés bevezetésének 3 hónapja alatt ügyfelei 9856 tokenizálást hajtottak végre, így összesen 2 956 800 forint gyűlt össze a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatására.

Megmutatjuk, hogyan hasznosul a MagNet támogatási összege!

Bagázs Egyesület: Tartom Emelem program

Az iskolai lemorzsolódás Magyarországon egyre nagyobb kihívást jelent, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok számára. A Tartom és emelem programunkkal keretében online korrepetálással támogatja a bagi és dányi romatelepeken élő, és onnan származó diákokat. Nagy hangsúlyt fektetünk a szülők támogatására is, hogy gyermekük oktatásával kapcsolatos ügyeket magabiztosan intézzék.

A célunk az, hogy a fiatalok ne essenek ki a közoktatási rendszerből, hogy sikeresen befejezzék az általános iskolát, szakmát szerezzenek, vagy érettségit tegyenek. A pálya azonban nehezített: az általános iskola felső tagozatának végéhez érkezve a lemaradások összeadódnak, a továbbtanulás lehetőségei csökkennek. Egy későn felismert tanulási nehézség, a tanórán kívüli fejlesztések elmaradása csak fokozza az iskolai kudarcokat.

A Bagázs programjainak keretében egy elfogadó közösséget teremt, ahol a kamaszok mernek segítséget kérni. A résztvevők hetente több alkalommal online találkoznak az önkéntesekkel, hogy közösen oldják meg a házi feladatokat, felkészüljenek a dolgozatokra és a vizsgákra. Mindenkinél más a kitűzött cél: van olyan tanuló, aki családjából elsőként jut el a 8. osztály végéig, többen szakmát tudnak szerezni, másokat az egyetemi diploma megszerzésében támogatjuk. A videóhívások a támogatásokból vásárolt és adományként kapott digitális eszközökön keresztül valósulnak meg, így olyan önkénteseket is be tudunk vonni a programba, akiknek nem férne bele a napirendjükbe, hogy Bagra, vagy Dányra utazzanak minden héten.

A MagNet Bank által finanszírozott összegből nagyságrendileg 3 havi programban részesülhet 22 diák, akik közel 50 önkéntessel tanulnak együtt, két programfelelős irányításával. Ebbe beletartozik az, hogy hetente minimum 2-szer 1-1 órát tanulunk velük, biztosítjük az internetet és a hozzá szükséges eszközöket, továbbá csoportos programokat szervezünk. Nagyon büszkék vagyunk arra a 4 diákra, akik idén fognak érettségizni!

A cikket Nógrádi Eszter (Bagázs Egyesület) és Kincses Andrea (MagNet Bank) írta.

Ha te is szeretnéd megismerni a Bagázs módszereket, látogass el az oldalunkra, kapcsolódj a csapatunkhoz, és legyünk együtt egy Bagázs!