Pénzügyekről is zölden


Ezért fontos, hogy a pénzügyek is zöldek legyenek!

A klímaváltozás hatásai olyan messzire nyúlnak, hogy senki nem úszhatja meg a problémát. A helyzet a bankokat is átalakulásra sarkallja. Nemcsak az értékeink megőrzése motiválja a változást, hanem az a nagymértékű beruházási igény is, amit a zöld átállás hoz magával. Erre a megnövekedett érdeklődésre a bankoknak válaszolnia kell valamilyen módon. A pénzintézetek nagyon sokat tudnak tenni a környezetvédelem érdekében és máris sok olyan intézkedés született, ami a fenntartható fejlődést támogatja. Az intézmények modernizálása mellett azonban fontos, hogy a hétköznapok szintjén is tegyünk a bolygónk megmentéséért, hiszen a sok kicsi sokra megy.

Mit is jelentenek pontosan a zöld pénzügyek?

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben fogadta el a Zöld Programot. Ez a lépés elősegítette, hogy a jegybank felügyeleti stratégiájában a fenntarthatósági szempontoknak is szerep juthasson. A program kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a hazai pénzügyi piacokat és a pénzügyi közvetítőket sikerüljön bevonni egy környezettudatosabb működésbe. Szintén 2019-ben indult el az MNB dedikált zöldkötvény portfóliója, ami figyelembe veszi az ökológiai szempontokat a tartalékkezelés során.

Azóta több olyan döntés is született, amely hozzájárul a környezetbarát pénzügyekhez. Például a Zöld eszköztár-stratégia 2021-es elfogadásával már a jegybanki alaptörvény is támogatja a környezeti fenntarthatóságot. Fontos azonban, hogy az ökológiai megfontolások ne veszélyeztessék a pénzügyi stabilitást és az árstabilitást. A Zöld eszköztár-stratégia tehát nem írja felül a meglévő rendszert, hanem egy új szempontot vezet be.

A MNB a lakáspiac területén is előtérbe helyezte a környezettudatosságot. Az NHP Zöld Otthon Program alacsony és fix kamattal támogatja azokat a lakásvásárlókat, akik energiahatékony új lakást vesznek vagy építenek. A Zöld Jelzáloglevélvásárlási Program azt célozza meg, hogy egy környezettudatos jelzáloglevél-piac jöhessen létre. A Magnet Banknak van zöld személyi kölcsöne is, amit kedvezményes kamattal lehet igényelni napelemes rendszer vásárlásához, illetve otthoni autótöltő állomás kiépítéséhez.

2021. októberben indultak el a zöld lakáshitelek is, amit energiahatékony ingatlan építésére és vásárlására lehet igényelni. Ez a hitelkalkulátor segít összehasonlítani a zöld hitelt a többi hitelajánlattal.

Az MNB 2021-ben adta ki első zöld pénzügyi jelentését és igyekszik a hitelintézeteket környezettudatos ajánlásokkal és szabályozásokkal a zöldebb működésmód felé terelni.

A környezeti hőmérsékletre is kihat

Fontos azonban kiemelni, hogy nem csak Magyarország bankjai igyekeznek a környezettudatosabb útra lépni. A világ országai 2015-ben a Párizsi Megállapodásban egyeztek meg arról, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése az iparosodást megelőző évekhez képest maximum 2°C fok lehet. Az országok arra törekszenek, hogy az emelkedés csak 1,5°C fokos legyen. Ha a kitűzött 2°C fok fölé emelkedne az átlaghőmérséklet, az olyan környezeti változásokat eredményezne, ami visszafordíthatatlan és súlyos csapásokat mérne a gazdaságra, illetve az emberek életminőségére. A klímaváltozás elleni harcban részt vesznek a pénzintézetek is, és a változás Európa-szerte látható.

Felmerülhet az a kérdés, hogy a zöld pénzügyek hogyan jelennek meg a mindennapokban. A pénzintézetekben tapasztalhatjuk, hogy előtérbe kerül a papírmentesség és egyre több ügyet lehet elintézni elektronikus formában is. A bankok a számlanyitást és a készpénzhasználat mellőzését is támogatják. Választhatunk olyan termékek és befektetési lehetőségek közül is, amelyek zöld célokat szolgálnak. Gondoljunk például egy olyan hitelre, amiből napelemekkel szerelhetjük fel a házunkat vagy jusson eszünkbe egy elektromos autó lízingelése.

Szeretnél többet tudni arról, hogy hogyan jelenhet meg a környezettudatosság egy bank életében? Itt még több információt találsz!

A Zöld eszköztár-stratégia egyik fontos célkitűzése a klímatudatosság növelése és a fogyasztói hozzáállás átalakítása. Ebből a célkitűzésből is látszik, hogy nagy változás csak úgy érhető el, ha a hétköznapok szintjén mindenki odafigyel a környezettudatosságra. Az MNB tervei között az is szerepel, hogy létrehozzanak egy olyan Zöld Pénzügyi Termékkereső alkalmazást, aminek a segítségével könnyedén tájékozódhatunk az elérhető zöld pénzügyi termékekről. Ezen az applikáción keresztül olyan gyakorlati és ismeretterjesztő tartalmak is elérhetőek lesznek, amik segítik a szemléletformálást és fogódzkodót adnak a környezettudatos döntések meghozatalában.

Mit tehetek még az ügy érdekében?

Nyilvánvaló, hogy a mindennapjaink során is rengeteget tehetünk a környezetért és nem érdemes csupán a bankok vagy más nagy szervezetek változására várni. Habár a környezettudatosság igényel egy kis odafigyelést, de hosszú távon meg fog térülni az emberiség fáradozása.

A pénzügyek terén is rengeteg lehetőségünk van fenntartható döntéseket hozni. Az egyik legalapvetőbb terület a vásárlás. Mint fogyasztók egyáltalán nem mindegy, hogy milyen termékek gyártását támogatjuk. A vásárlást szemlélhetjük úgy, mint egy szavazatot. Válasszunk inkább fenntartható termékeket vagy használt darabokat, és tényleg csak azt vegyük meg, amire szükségünk van. A hobbiból folytatott ruhavásárlás vagy a minden évben újonnan vett lakásdekor a pénztárcánknak és a környezetnek sem tesz jót. Az új háztartási gépek vásárlásakor is érdemes odafigyelni arra, hogy energiatakarékos darabot válasszunk.

A vásárlás az áru származási helyének a szempontjából is kulcsfontosságú. Ha lehetőség van rá, akkor fontos, hogy helyi termékeket vásároljunk. Így elkerülhető az a környezeti szennyezés, amit az áruszállítás okoz.

Egy másik lehetőség a papírhasználat csökkentése. Például részesíthetjük előnyben a bankkártyás fizetést. Ezenkívül törekedhetünk a nyomtatás visszaszorítására és használhatjuk helyette az elektronikus ügyintézést.

Ma már igénybe vehetünk olyan pénzügyi, befektetési és biztosítási szolgáltatásokat, amik figyelembe veszik a fenntarthatóságot. Fontos, hogy ezek a zöld termékek nem rosszabbak, mit a hagyományos társaik és a kockázatkezelési szempontot ők is elsődlegesnek tekintik. Bár ma még Magyarországon nincsen túl sok zöld befektetési lehetőség, de külföldi alapokba, kötvényekbe vagy részvényekbe is fektethetjük a pénzt. Ilyenkor a megtakarításunk egy külföldi zöld beruházásba kerül. Fontos azonban kiemelni, hogy az MNB dolgozik a hazai befektetési lehetőségek körének tágításán. A jövőben várható, hogy átláthatóbb és kedvező feltételekkel elérhető zöld beruházási lehetőségek közül választhatunk majd. Amikor egy ilyen alapba fektetjük a pénzt, akkor ezzel hozzájárulunk az alacsonyabb rezsiköltségekhez, a tisztább levegőhöz és az egészségesebb bolygóhoz.

Ezenkívül létezik még sok más módszer is, amivel segíthetünk a környezet megóvásában, habár ezek nem feltételül pénzügyi eszközök. Ennek ellenére van közük az anyagiakhoz, hiszen általában nem csak fenntarthatóak, hanem még spórolhatunk is a segítségükkel. Ide tartozik például a kevesebb hús fogyasztása, a tömegközlekedés előnyben részesítése, a csomagolásmentes vásárlás, a saját készítésű ételek fogyasztása vagy a szelektív hulladékgyűjtés.

Összességében elmondható, hogy a fenntarthatóság érdekében az egész világnak át kell alakulnia. Ez érvényes a pénzintézetekre és a mindennapjainkra is. Fontos azonban, hogy a változás korántsem lesz olyan nehéz vagy kényelmetlen, ahogy elsőre gondolnánk, ha kellő összetartás, eltökéltség és türelem van bennünk.

Szerző: Bodor Anna
Kép forrása: pexels.com