Így lesz új, energiahatékony lakás a Zöld Otthon Hitelből


A MagNet NHP Zöld Otthon Hitel és a MagNet NHP Zöld Otthon Hitel (támogatott) termékek értékesítését a MagNet Bank 2022. 03. 31-én felfüggesztette.

Amikor a klímaválságról beszélünk, a többség először a nagy kibocsátókra (gyárak, üzemek, élelmiszeripar, turizmus, stb.) gondol - a valóságban azonban  Magyarországon a háztartások a legnagyobb energiafogyasztók, és a lakásaink felelnek az üvegházgáz kibocsátás jelentős részéért is. Ennek a helyzetnek a megoldása érdekében indította el az MNB a zöld eszköztár-stratégiája részeként a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében elinduló NHP Zöld Otthon Programot; összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, és a legjobb válaszokat a témában!

Mi szükség zöld lakásokra?

A Magyar Energia- és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint lakóingatlanjaink fogyasztják el az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát, míg a másik oldalon - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint - a CO2-kibocsátás 36 százalékért felelnek.  Magyarország ezzel nagyjából megfelel az EU-s átlagnak: a szomszédos országokban az épületek szintén közel 40 százalékban részesülnek a végső energiafelhasználásból.

2016-ban lépett életbe a jelenleg is hatályos, 12 kategóriát felsoroló dupla betűs energetikai minősítés, melynek szempontrendszere szerint a BB energiaosztálytól felfelé a fogyasztás egy részét megújuló energiaforrásból lenne szükséges fedezni. Az elmúlt öt évben az ennek megfelelően lezajlott tanúsítási folyamatok eredményeképp a vizsgált lakások mindössze 2,6 százaléka kapott BB, vagy annál jobb minősítést, miközben az energiahatékony otthonok számának növelése környezetvédelmi és anyagi szempontból is megtérülő, közös befektetésünk lehetne.

Így vethetsz véget az energiapazarlásnak

Egy korszerű házzal vagy lakással nem csak a rezsiköltséget csökkenthetjük, de az energiaszükségletünket is - ezáltal pedig a környezetünket is kíméljük, hiszen kisebb fogyasztás mellett alacsonyabb széndioxid-kibocsátással is számolhatunk.

Azon túl, hogy egy környezetkímélő és energiahatékony otthon fenntartása már önmagában is olcsóbb, mint hagyományos társaié, még saját értéke is nagyobb. A Zöld Otthon Hitel ahhoz nyújt segítséget, hogy többek számára legyen mindez elérhető alternatíva: célja, hogy ösztönözze az energiatakarékos otthonok építését, és így növelje a korszerű házak és lakások iránti keresletet és kínálatot is.

Új energiatakarékos házat, lakást vásárolnál?

Válaszd a MagNet NHP Zöld Otthon Hitelt: ez egy olyan, fix kamatozású jelzáloghitel, melynek fedezeteként a hitel segítségével vásárolt lakás szolgál.  Az új lakás vagy ház értékének maximum 80%-át tudod a hitelből fedezni (ennek a felső határa 70 millió forint), amit legfeljebb 25 év futamidővel vehetsz fel. Ha családot terveztek ebben az időszakban, a hitel akár CSOK-kamattámogatással is igénybe vehető (a hitel összegéből így maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet), de a gyermekvállalás nem feltétele az NHP Zöld Otthon Hitel felvételének.

Mivel a Növekedési Hitelprogram részeként indított Zöld Otthon Program célja, hogy korszerű, energiatakarékos új lakások és házak épüljenek, ezért a zöld hitelt felújításra, használt lakás vásárlására és korszerűsítésére, bővítésre nem fordíthatod: új lakások építésére, vásárlására, illetve telek vásárlására tudod felvenni, és csak abban az esetben, ha megfelel az energiahatékonysági feltételeknek.  Az éves energiafogyasztás maximumát ezek 90 kWh/m2-ben rögzítették, de mivel  2022-től már csak ilyen házak épülhetnek majd, jó eséllyel egyre több ilyet találunk majd az ingatlanpiacon.

A hitel további feltételeiről a MagNet NHP Zöld Otthon termékoldalán találsz bővebb információt - ami fontos lehet még, hogy befektetési céllal, vagy nyaralónak vásárolt ingatlan esetében nem ez a hitel lesz a megfelelő számodra, ugyanis a törvényi előírásoknak megfelelően a hitel utolsó részletének folyósításától számított 10 évig az új lakásban szükséges laknia a hitelfelvevőnek.  Használt lakás vagy telek vásárlására megfelelő lehet számodra a MagNet jelzáloghiteleinek valamelyike, bővítésre, korszerűsítésre kérheted az Otthonfelújítási Támogatást, míg más típusú "zöld" hitelcélokra igényelheted a MagNet Személyi Kölcsönt is.