marADÓ 1%

A Te 1%-od ne legyen bentmaradó: május 20-ig rendelkezhetsz róla!

Te is átélted már azt az érzést, amikor a sikerhez már csak egy kicsi hiányzott? A magyarországi nonprofit szervezetek 1997 óta részesülhetnek a személyi jövedelemadó 1%-ból. Nekik ez a kicsi rész óriási segítséget jelent! Te pedig, mint minden évben, most is segíthetsz nekik ezzel a kis résszel, ha rendelkezel az adód 1%-áról! A nonprofit szervezetekkel adód 1%-a 100%-ban újrahasznosul! :)

Mennyi az annyi?

Nem is olyan kevés! 2021-ben például az adózók 10,4 milliárd forintot adtak a nonprofit szervezeteknek, volt olyan szervezet (mentőszolgálat), amely több mint 300 millió forint támogatásban részesült! De sajnos az adózók közel fele NEM ajánlja fel az 1%-át, így további sokmilliárdos tételtől esik el a szektor.

Pár érdekesség az 1%-ról még:

  • Egy felajánlás átlagösszege több mint 6000 HUF. Szóval nagy valószínűséggel Te is legalább ennyivel támogathatsz egy jó ügyet/szervezetet!
  • Akik szoktak 1%-ot adni, azok nagyobb számban lesznek adományozók máskor is, szóval igazán jó arcok :) Te is az vagy?

Hogyan ajánld fel az 1%-od?

A legfontosabb, hogy figyelj oda, és ne felejtsd el! De komolyan! Nagyon sokan elfelejtik nem csak az 1%-os nyilatkozatot kitölteni, de magát az adóbevallást is! MÁJUS 20 >>> Ez a te dátumod! Legkésőbb eddig nyilatkozhatsz.

A nyilatkozatot beadhatod az ESZJA részeként (ez a legegyszerűbb), vagy beküldheted papíralapon, de beadhatod elektronikus kitöltőprogrammal is. Ezek részleteiről a nonprofit.hu oldalán tudsz tájékozódni!

Kinek ajánljam fel az 1%-om?

Olyan ügynek/szervezetnek, mely fontos Neked! Ha nem tudod konkrétan, hogy kit keresel, akkor használhatod az adjukössze.hu 1%-os keresőjét, vagy keresd meg a  MagNet Bank közösségi programjaiba bevont szervezetek közül azokat, akik fogadhatnak felajánlásokat. A felajánláshoz a támogatni kívánt szervezet 11 jegyű adószámára lesz szükséged. Csak olyan szervezetet támogathatsz, melyet 2019. december 31-ig a bíróság nyilvántartásba vett, ÉS jelentkezett a NAV listájába, hogy szeretne 1%-ot gyűjteni.