Teendők és határidők

Milyen teendője van az ügyfeleknek az elszámoláshoz kapcsolódóan?

Az elszámolással összefüggésben a fogyasztóknak nincs kötelező teendőjük. Tekintettel azonban arra, hogy az elszámolást a bank az ügyfelek utolsó ismert értesítési címére küldi meg, ezért kérjük, hogy amennyiben az Ön értesítési címe megváltozott, mihamarabb személyesen jelentse be a helyes értesítési címet bankfiókjaink egyikében.

Kell-e az elszámolást a banktól igényelni?

Az elszámolást alapesetben nem kell az ügyfeleknek a banknál igényelniük, a bank az elszámolást automatikusan megküldi az érintett ügyfélnek.

Az elszámolást az alábbi esetekben viszont kifejezetten az ügyfélnek kell kérelmeznie a banknál:

  • A 2009. július 26. napján vagy azt megelőzően megszűnt szerződések esetében a bankot akkor terheli elszámolási kötelezettség, ha tudomása van arról, hogy a követelés nem évült el, illetve ha a fogyasztóval szembeni követelést egy elszámolásra nem köteles pénzügyi intézmény ("Követeléskezelő") érvényesíti, és a fogyasztó az elszámolást kifejezetten kéri.
  • Azon fogyasztók, akik devizaalapú hitelüket jogszabály alapján rögzített árfolyamon végtörlesztették; ebben az esetben a fogyasztó 2015. március 1. és március 31. között kérheti a banktól az elszámolás elkészítését. Ennek díja 10 000 forint, melyet azonban az elszámolási törvényben meghatározott esetekben nem kell megfizetni vagy a díj visszajár.

Amennyiben a kölcsönszerződés megszűnt, a fogyasztó nem rendelkezik bankunknál folyószámlával és a banknak az elszámolás alapján fizetési kötelezettsége keletkezett az ügyfél felé, az ügyfélnek majd nyilatkoznia kell arról, hogy milyen formában kéri a részére visszajáró összeget (bankszámlára utalással, banki pénztári felvétellel, postai kifizetéssel).

Mi lesz az elszámolás menete?

Az elszámolás menete deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek részére:

1) 2015. január 1-től

2015. január 1-jével az árfolyam a jelzáloghiteleknél a törvényben meghatározottak szerint kerül rögzítésre (256,47 CHF; 308,97 EUR), ami a továbbiakban nem fog változni.

Önnek ezzel teendője nincsen.

2) 2015. február 1-től

2015 február 1-én a deviza alapú jelzáloghitel szerződésekre az eredeti szerződés szerinti tisztességes kamat (ez a deviza fair kamat) kerül beállításra. A deviza alapú jelzáloghiteleknél a februári törlesztő részletben már a fair banki törvényben meghatározott fair kamatot alkalmazzuk. A beállított gyűjtőszámla hitellel rendelkező ügyfelek törlesztő részletére speciális szabály vonatkozik: havi törlesztőrészletük a januári törlesztőrészletnél nem lesz magasabb.

Önnek ezzel teendője nincsen.

3) 2015. február 1. és március 31. között

Valamennyi az elszámolással érintett deviza alapú jelzáloghitel ügylet elszámolása megtörténik. Az elszámolást követően kizárólag a jelzáloghitelek kerülnek forintosításra. A hitel már a végleges kondíciókat veszi fel.

Önnek ezzel teendője nincsen.

4) 2015. április 30. napjáig postázzuk Önnek az elszámoló levelet, annak kézhez vételéig  Önnek teendője nincsen. A továbbiakról a levélben tájékoztatjuk.

Az elszámolás menete deviza és forint hitellel rendelkező ügyfelek részére:

1) 2015. február 1-től

2015 február 1-én a deviza és forint jelzáloghitel illetve betét fedezete mellett nyújtott kölcsönszerződésekre az eredetileg számítható tisztességes kamat (ez a deviza/forint fair kamat) kerül beállításra. A deviza és forint jelzáloghiteleknél a februári törlesztő részletben már a fair banki törvényben meghatározott forint fair kamatot alkalmazzuk.

Önnek ezzel teendője nincsen.

2) 2015. február 1. és március 31. között

Valamennyi az elszámolással érintett deviza ügylet elszámolása megtörténik. Az elszámolást követően kizárólag a jelzáloghitelek kerülnek forintosításra. A hitel már a végleges kondíciókat veszi fel.

Önnek ezzel teendője nincsen.

3) 2015. június 30. és augusztus 1. között

Valamennyi az elszámolással érintett forint ügylet elszámolása megtörténik. A hitel már a végleges kondíciókat veszi fel.Önnek ezzel teendője nincsen.

4) 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között postázzuk Önnek az elszámoló levelet deviza és forint hitelügyletek esetén, annak kézhez vételéig Önnek teendője nincsen.

A továbbiakról a levélben tájékoztatjuk.