Slow Living

{{timeAgo}} 2023. október 24.

Ezt kell tudnod az értékalapú gondolkodásmódról

Talán elsőre közhelynek tűnhet, de manapság, mikor mindenki rohan és reggeltől estig idegeskedik, napról napra nő bennünk az igény egy kis lelassulásra - erről a tudatos látásmódról szól a Slow Living mozgalom, ami nemzetközi szinteken jókora hódítást vitt véghez, de szerencsére már hazánkban is kezd egyre szilárdabb lábakon állni. Habár sokan úgy gondolják, hogy ez az irányzat egyenlő a jelenben való létezés filozófiájával (mindfulness, relaxáció, live in the moment és társaik), valójában a slow mozgalom sokkal több ennél: a kulturális értékektől a tiszta élelmiszerek beszerzésén át a fontos szellemi termékekre való felfigyelésig minden belefér, ami kicsit is le tud minket lassítani - kezdd el Te is a slow-alkalmakat keresni!

Foglalkozz egy kicsit azokkal a mindennapi törekvésekkel, amelyek a Slow Living életformát jellemzik és segítenek a rohanó ritmusod csökkentésében, ezáltal hozzásegítenek a hosszabb és jobb minőségű élethez. Íme néhány tanács, hogy napról napra egy kicsit könnyebben lelassulhass!

  • Számolj le a multitaskinggal! Lehet, hogy nem is érzed a hatását, de sajnos a figyelem folyamatos eloszlása könnyen okozhat belső feszültséget, ezáltal stresszt is – ahhoz, hogy leküzdhesd ezt a folyamatot, érdemes fejlesztened a fókuszodat és gyakorolnod a multitaskingról való végleges lemondást!
  • Keresd a csendet! Annyira hozzá vagyunk szokva a folyamatos zajokhoz -főleg, ha nagyvárosban töltjük az életünk nagy részét-, hogy a csendet már hajlamosak vagyunk fülzúgásként megélni... Naponta 5-10 percet tölts el teljes csendben! Meglátod, azonnal felfigyelsz majd azokra az apró neszekre-zajokra, amikkel egyébként soha nem is foglalkozol - és egy könnyebben le is fogsz lassulni tőlük!
  • Ints búcsút a felesleges szokásaidnak! Esti tévézés, felesleges időtöltés a social mediában, telefonos játékok...Habár ezek mind képesek egy időre elterelni a gondolataidat, valódi lassulást és pihenést nem hoznak magukkal – mi lenne, ha ehelyett gondolatébresztő könyveket olvasnál, csendben relaxálnál vagy elvégeznél egy-két mindfulness-gyakorlatot?
  • Élvezd a pillanatot! Szánj időt arra, hogy élvezhesd a részleteket! Néha, amikor nyakig benne vagy egy tevékenységben, próbálj meg egy-két percre megállni és élvezni azt, amit csinálsz: figyelj az illatokra, a hangokra, a színekre! Meg fogsz lepődni, mennyire le tudsz lassulni közben - élvezd ki a pillanatot!

Szerző: Pölz Kitti