Mit finanszíroz a bankszektor: háborút vagy békét?

 A MAGNET BANK CSATLAKOZOTT AZ ÉRTÉKALAPÚ BANKOK SZÖVETSÉGÉNEK MILÁNÓI BÉKENYILATKOZATÁHOZ


Sosem költött a világ fegyverekre annyit, mint 2023-ban. Tavaly további 9%-kal nőttek a globális hadászati kiadások, és elérték a soha nem látott 2,2 billió dollárt a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) Military Balance 2024 című kiadványa szerint. De vajon ki finanszírozza a háborúkat? Ebben a kérdésben a bankok szerepe és felelőssége hatalmas, hiszen – ha úgy akarják – a változás kulcsfontosságú szereplői lehetnek.

Az ugyanis, hogy a bankok mit finanszíroznak, kihat nemcsak a társadalmunkra, környezetünkre, hanem végső soron a békére is. Nem elképzelhető béke és stabilitás, amíg a pénzügyi intézmények továbbra is fegyvergyártást és -kereskedelmet pénzelnek.


A hadipar finanszírozása összeegyeztethetetlen az értékalapú bankolással és a fenntartható pénzügyekkel. A Global Alliance for Banking on Values (GABV) 71 tagbankja közül senki – így természetesen a MagNet Bank sem – finanszíroz fegyvergyártást vagy -kereskedelmet. A GABV és a Fondazione Finanza Etica legújabb jelentése, a "Finance for War. Finance for Peace" a GABV tagjainak világszintű elhatárolódását mutatja be.


Ennek megerősítésére 2024. február 28-án a MagNet Bank is aláírta az ún. Milánói Nyilatkozatot a Békéért (Milan Declaration: A Statement for Peace 2024) a GABV éves találkozóján.

Ezzel a nyilatkozattal a világ vezető értékalapú bankjai vállalják, hogy folytatják és fokozzák a béke előmozdítására irányuló erőfeszítéseiket, annak minden formájában, és felszólítják a többi pénzintézetet, hogy mindenhol kövessék példájukat, és határolódjanak el a fegyveripartól, amely világszerte háborúkat gerjeszt.


A GABV humanitárius szemléletet képvisel, és határozottan elítéli az erőszak, a harc vagy a háború minden formáját, bármilyen körülmények között és bárhol is forduljon elő. A konfliktusok tartós megoldása csak nyílt párbeszéd, békés tárgyalások és őszinte együttműködés révén valósulhat meg, amely a béke alapját képező bizalom kiépítésének eszköze.

A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható: Milan Declaration: A Statement for Peace (2024) - GABV - Global Alliance for Banking on Values

Global Alliance for Banking on Values (GABV)

A Global Alliance for Banking on Values (GABV) értékalapú, független bankok hálózata, amely a pénzügyeket a fenntartható gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődés érdekében használja fel. Közös céljuk a bankrendszer megváltoztatása, hogy az átláthatóbbá váljon, támogassa a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságot, és a reálgazdaságot szolgálja. A GABV-nak több mint 70 tagja van, és 45 országban működik. Tagjai együttesen több mint 60 millió ügyfelet szolgálnak ki, 80 000 munkatársat foglalkoztatnak, és együttesen több mint 210 milliárd USD értékű vagyont kezelnek. A MagNet Bank 2014 óta büszke tagja a Szövetségnek. (www.gabv.org)

A MagNet Magyar Közösségi Bankról

A 100%-ig magyar magántulajdonban lévő MagNet Bank Zrt. független, közösségi pénzintézetként a magyar bankrendszerben úttörő módon a fenntarthatóság elveire alapozva, különleges ügyféljogok biztosításával épít kapcsolatot felelős betét- és hiteloldali célok, társadalmi és kisközösségi érdekek között. A MagNet Bank az elmúlt 28 évben mindvégig nyereségesen működött a hazai piacon, és mára több mint 60 ezer ügyfelet szolgál ki.