Egy életjel két évtizede

{{timeAgo}} 2023. október 25.

Interjú Bakos Gáborral, az ARC kiállítás főszervezőjével

A most nyíló 21. ARC kiállítás címe "Életjel". Mi minden jelent számodra életjelet 2021 őszén?

A világjárvány, a klímaválság és az ezektől nem független, helyi és globális társadalmi problémák idején különös jelentősége van, hogy próbáljuk megérteni azt a bonyolult világot amelyben élünk, ill. elképzelni azt is, hogyan lesz ez a jövőben. Az ez irányú gondolkodás, legyen az bármilyen léptékű, tárgyú és megjelenésű ezt jelenti a számomra. Egyébként meg alapvetően egyet értek a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" szinte már közhelyszerű gondolattal. Azt is hozzá kell tegyem, hogy az ARC pályázat és kiállítás mindig is az elmúlt időszakra és a folyamatos jelenre vonatkozó egyfajta "életjel-válogatás" volt és lesz is.

Minden évben vannak sláger témák, amiket a pályázók több tucat módon dolgoznak fel. Mik voltak az idei visszatérő mémek, problematikák?

Idén nem meglepő módon a Covid19 járvány és gyűrűző hatásai a legerősebb vonulat, de természetesen határozottan jelennek meg idén is – az igen aktív – politikai hatalommal kapcsolatos témák, mint pl. a különböző társadalmi csoportok elleni intézkedések, a megfigyelési, Pegasus-botrány, stb., de nyomokban megjelennek a globális kihívások és a személyes nézőpontok is.

Már 21. éve viszed hősiesen az ARC-ot, talán évről-évre növekvő ellenszélben. Mi segít átlendülni a nehezebb pillanatokon?

Az, hogy működik. Minden évben revelatív számomra, hogy a megvalósult kiállításon sétáló látogatók folyamatosan és növekvő számban töltik meg a képek közötti teret és bárki számára láthatóan reflektálnak a látottakra, vagyis gondolkodnak a saját és a közös életünkről. Így jön létre rendszeresen az a közösségi élmény – idén már 21. alkalommal – amely tapasztalataim szerint mással összetéveszthetetlen, derűs és felszabadító nyomokat hagy maga után. Egyébként hasonlóan, mint a kezdetekkor, ma újra meglepő jelentőséggel bírnak az igazságkeresés köztéri megjelenései, különösen, ha óriásplakát méretű és nagy szabadságfokkal bíró, kreatív, személyes és közérthető tartalmúak.

Miben változott az ARC az elmúlt több mint húsz évben?

Bizonyára sok mindenben, de leginkább talán a jelen horizontjára fókuszálás mértéke, az elért társadalmi szimpátia és figyelem a legfontosabbak a számomra. Természetesen mindenkit arra biztatok, hogy idén is ítélje meg személyesen a pályázókkal, partnerekkel, támogatókkal együtt létrehozott tárlatot!

Hol és mikor láthatók az idei nyertes plakátok?

Az ÉLETJEL 21.ARC közérzeti kiállítás idén is az újbudai Bikás parkban – két percre a M4-es metró Bikás park megállójától –, hagyományosan éjjel-nappal és ingyenesen lesz látható.

További információkért nézd meg az ARC web- és Facebook oldalát.

Az interjút készítette: Pászka Petra - nyomtatott formában, több, izgalmas cikk társaságában a MagNet Magazin őszi számában is megtalálod!

Kiemelt kép: Mika.