Kereskedelmi bank extrákkalFelelősTudatoshazai

Közösségi beszámoló 2023

Görgess tovább

Ami 2023-ban sem változott

A közösségre építünk.

Megmutatjuk, hogyan lehet jól és tudatosabban felhasználni a pénzünket úgy, hogy azzal közben másoknak is segíthetünk. Nálunk demokratikus módon dönthettek arról, hogy a bank pénzén, milyen civil szervezeteket támogassunk együtt. 
Magnet Extrák

Közösen fejlődünk.

Célunk egy olyan közösség megteremtése, amelynek tagjai fontosnak tartják a MagNet Bank értékeit, és hisznek abban, hogy pénzügyi kérdésekben is lehet felelősségteljesen dönteni. Építsük együtt ezt a közösséget!
Építsünk közösséget Ajánlóprogram

Közösen támogatunk.

Örök szívügyünk a civil szféra.
Ott állunk mögöttük Veletek együtt. Banki eszközeinkkel és a közösség erejével azon dolgozunk, hogy a társadalmi szervezetek munkáját és fenntarthatóságát segítsük a lehető legtöbb módon. 
Civilek Bankja

Közös értékek mentén gyarapodunk.

Értékeink világot átívelően közösek.  Megtiszteltetés a világ leghaladóbb szemléletű pénzügyi intézményei közé tartozni, Magyarországon elsőként. Ennek Ti is a részesei vagytok.
GABV

Közös érdeklődés mentén kapcsolódunk.

Egy hely, ahol kapcsolódhatunk: értékeinkkel összhangban levő programoknak ad otthont a MagNet Ház. 

Közös célért dolgozunk.

Ha egy lelkes, elhivatott csapatnak lennél a tagja, akik gondolkodásában szabad, felnőtt, együttműködő, inspiratív szervezeti kultúrát hoznak létre, akkor köztünk a helyed!
Dolgozz nálunk

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ A 2023-AS ÉVRŐL


Az elmúlt években az elnöki köszöntőim mindig valamilyen viharos külső körülmény leírásával kezdődtek – legyen az Covid-válság, energiaválság, háborús események – így még szembetűnőbb most számomra, hogy a nehéz gazdasági környezet ellenére is, milyen remek év volt a MagNet Bank számára 2023.Egy számomra kiemelten fontos témával kezdem: a 2023-as évben a Közösségi Adományozási Programunkban fel tudtunk ajánlani 108 millió forintot 13 jó ügyre.

Elsősorban az esélyegyenlőség és a zöld témák kerültek az idén fókuszba, köztük a gyermekvédelem, a fogyatékkal élők támogatása, a nők és gyermekek elleni erőszak kérdései, a lakhatáshoz való jog, a környezeti nevelés, a fenntartható vízgazdálkodás, egy szociális kert kialakítási program, mentőkutyákkal történő katasztrófaelhárítás, közösségi zöldenergia előállítás, illetve alternatív színház és iskolai nevelés témaköréből választhatták ki az ügyfeleink a számukra legkedvesebbet. 

Végül 11.105 ügyfél az elvi keretösszeg mintegy 61%-áról, 67.258.623 forintról rendelkezett a jótékony ügyek javára a MagNet Bank nyereségéből.


Az idén lett 10 éves a Segítő Bankkártya Programunk, amelyben ügyfeleink bankkártyás vásárlásai után támogatunk civil szervezeteket.

A programban mindenki a számára legfontosabb szívügyét segítheti a Bank pénzéből, közel 300 civil szervezet közül választva ki azt, akinek a következő negyedévben gyűjt.
A sok aprónak tűnő támogatás végül összeadódva további 44.790.676 forintot jelentett a civil szektor számára 2023-ban.

2023-ban a meglévő 50.000 fánk mellé további 11.000 őshonos facsemete elültetését kezdtük meg, ezúttal Nyugat-Magyarországon, mert az újonnan csatlakozó, volt Sopron Bankos ügyfeleknek is szerettünk volna egy lokális MagNet Tölgyest kialakítani. Talán pici lépésnek tűnhet ez a bolygó jólléte szempontjából, de szakértők szerint az eddig elültetett fáink már jelenleg is annyi oxigént termelnek, amennyi Eger teljes lakosságának a légzéséhez szükséges, majdnem 19 focipályányi területet foglalnak el, és életük során több szén-dioxidot kötnek majd meg, mint amit 31 millió autó, autónként 1000 kilométer alatt bocsát ki. Mikor már majd nagyra nőnek, pedig évente 125 vagon port szűrnek ki a levegőből.

Az év folyamán számos újdonságot vezettünk be annak érdekében, hogy ügyfeleink a korábbiaknál is kényelmesebben és korszerűbben bankolhassanak nálunk.
Bevezettük a mobilfizetést, amely ugyan nem volt novum a piacon, ám abban egyedülálló, hogy a Bagázs Közhasznú Egyesületnek juttat adományt minden kártyadigitalizáció alkalmával, amit a szervezet a hátrányos helyzetű gyerekek digitális felzárkóztatására fordít.
Számlanyitási lehetőséget teremtettünk a 14-18 év közötti korosztálynak, mert megláttuk a korai pénzügyi tudatosságra nevelés fontosságát.
Elindult a 0-24 órás belső Telefonos Ügyfélszolgálatunk, ami korábban kiszervezett tevékenységként működött.
Megújult az ajánlóprogramunk, amivel reményeink szerint még inkább kifejezhetjük hálánkat azok felé, akik a családi, baráti körükből ügyfeleket hoznak a közösségünkbe. Vállalati fronton pedig Széchenyi Likviditási Hitellel és Széchenyi Beruházási Hitellel bővítettük a cégeknek kínált termékpalettánkat.

Megtiszteltetés volt az idén számunkra az Üzleti Etikai Díj elnyerése, amellyel korábban pénzintézetet még sosem ismert el a szakértő zsűri. Ennek egyik okaként azt találom, hogy a MagNet Bank 2010 óta képviseli és építi be banki működésébe mindazokat a társadalmi és környezeti értékeket, amelyek csak az utóbbi években kezdtek megjelenni a szektorban az ESG irányelvekkel. Nekünk ezen az úton nagy segítséget jelentett a Global Alliance for Banking on Values (Értékalapú Bankok Nemzetközi Szövetsége), amelynek több mint 10 éve büszke tagjai lehetünk, és amelynek szakmai tudásmegosztó eseményein az idén is képviseltettük magunkat.

Őszintén hálás vagyok mindenkinek, aki az idén is bizalmat szavazott a MagNet Banknak, és velünk tart ezen az úton!

Újdonságok 2023-ban

11 000

Darab fával gazdagítottuk a magyar erdőket ebben az évben.

2023 díj

Elnyertük az üzleti Etikai Díjat

14+

Korhatárral lehet nálunk számlát nyitni. Neveljünk közösen pénzügyileg tudatos fiatalokat!

~112 millió 

Forintot  osztottunk szét Közösségi Programjaink keretében különböző szervezeteknek.

Apple Pay, Google Pay, mint új közösségi funkció

Büszkék vagyunk arra, hogy közösségi kezdeményezéseink tárháza tovább bővült a PayPlusz Programunkkal. Az Edison Platformmal együttműködve, a bank munkatársi közössége a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztésével foglalkozó civil szervezetek közül, végül a Bagázs Egyesületet választotta, akit 300 Ft-tal támogat a MagNet minden egyes ügyfél általi kártyadigitalizáció után. Köszönjük Nektek!

Közösségi hatásunk Veletek együtt

Közösségi Adományozási Program

Segítő Bankkártya

Közösségi betét és hitel

Egyéni adományozás

Becsületkasszás számlavezetés

A jelenben teszünk a jövőért.

Tevékenységeinkkel kezdettől fogva a Triple Bottom Line hármas hatás elvei alapján törekszünk pozitív hatást gyakorolni a környezetre, társadalomra és gazdaságra egyaránt. A hazai és nemzetközi szabályozási elvárások és ESG (Environmental, Social and Governance) követelmények minket igazolnak, és azt a felismerést, hogy talán soha ilyen fontos nem volt még, hogy bankként mit teszünk a bolygónk erőforrásainak és élővilágának megmentésért, s helyi közösségeink jóllétéért. 

Az elmúlt egy évben a MagNet Bank sokat fejlődött abban, hogy az ESG szemlélet minél horizontálisabban elterjedjen a különböző munkaterületek között. Irányítási szempontból fontos, hogy Fenntarthatósági/ESG munkacsoport havonta ülésezett azokkal a területvezetőkkel, akik a legközvetlenebbül érintettek a kockázatfelmérésben (Hitelkockázat, Tőkekockázat, Riporting, Jog, Közösségi terület). Úgy értékeljük, hogy Bankunk a Zöld Ajánlás arányosság és lényegességi elvekhez és erőforrásaihoz képest nincs elmaradásban.

Az alábbi területeken voltak koncentrált ESG feladataink és lettek eredményeink:

  • A MagNet folytatta az Impact Scorecard hatásmérő rendszerének használatát, visszajelezve annak eredményét is az ügyfeleknek, ezzel is edukálva őket a zöld átállásra. A Banki vállalati hitelportfolió Impact Scorecard pozitív hatást mérő adatai alapján a vizsgált állomány, összesített Impact Score értéke 78,54 az elérhető 200 pontból ~ 39%. Ugyan csekély emelkedés mutatkozott mind a szervezeti, mind a hitel környezeti hatásában a 2021-es adatokhoz képest, de mindenképpen továbbra is célként kell kitűzni a finanszírozott állomány Impact Scorecard által mért pozitív környezeti és társadalmi hatásának folyamatos növelését.
  • A vállalati hitelfelvételek során – 75 millió Ft felett – értékalapú filozófiánk szerint mérjük a cégek és hiteleik környezeti, társadalmi és gazdasági pozitív hatásait, melyet kiegészíttünk az OPTEN, valamennyi magyar vállalkozásra kikalkulált, kockázati -fókuszú ESG Indexeinek figyelembe vételével és azok portfolióra vonatkozó negyedéves összesítésével.
  • 2023-ban a Bank negyedéves működési kockázati jelentéseibe új KRI-ket, azaz kulcskockázati mutatókat vezettünk be a Tőkekockázati területtel egyeztetve, az ESG társadalmi és irányítási területein. Így rendszeresen mérjük már a munkatársi korfa sokszínűségét és a női felső-és középvezetők arányának változását is.
  • Tekintettel a nemzetközi szabályozás (CSRD) bankra vonatkozó kötelezettségeire és a 2023-ban elfogadott hazai ESG törvényre, a Bank megkezdte felkészülését 2025-ös integrált fenntarthatósági jelentésére. Kiemelten fontos lépésnek tartjuk azt az Igazgatósági döntést, melynek keretében ehhez a munkához bankunk egy másfél éves tanácsadói-mentor folyamathoz talált együttműködő partnert, ezzel a döntéssel elkötelezve magát amellett, hogy a jelentésírásra nem pusztán célként, hanem eszközként tekint a jövőben, amelyben a bank számos területének közös adatgyűjtési, elemző és tervező munkája fog manifesztálódni.

⁣ A Bank által hitelezett cégek átlagos CO2 lábnyoma az országos átlagnál  58,1%-kal alacsonyabb.

0%50%100%
A MagNet Bank öt budapesti bankfiókjának és irodaházának működése 2023-ban összesen 1177 tonna CO2 egyenérték kibocsátással járt.

Míg 2022-ben még csak a központi épületegyüttesre készült adatgyűjtés, 2023-ban már kiterjesztettük a méréseket a budapesti fiókokra is, melynek összesített eredménye itt olvasható.
A 2024-es évre már a Bank teljes hálózatára vonatkoztatva készülünk jelenteni. A felmérést a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért végezte a Bilan Carbone® karbonlábnyom számító módszertan segítségével. A Bilan Carbone® megfelel az ISO 14069-es szabványnak, a GHG Protokollnak és a CDP útmutatónak.

Karbonlábnyom Jelentés

Csatlakozz hozzánk 

 és legyél részese annak a közösségnek, amely új irányt mutat a pénzügyek világában!

Honnan indultunk és hol járunk most?

1995

A MagNet Bank jogelődjének, a HBW Express Takarékszövetkezet alapítása.

1995

Internetbanki (NetBank) szolgáltatás bevezetése hazánkban az elsők között.

2000

A MagNet jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet a spanyol Caja Navarra takarékpénztár segítségével bankká alakul.
A tulajdonosi szerkezetben 30 százalékot képvisel a spanyol közösségi bank, 70 százalék pedig továbbra is magyar tulajdonosok kezében van.

2008

A vezetőség elhatározza, hogy a hagyományos banki modellt továbbfejlesztve létrehozza az első Magyar Közösségi Bankot. Kidolgozásra kerülnek a legfontosabb alapelvek, értékek, végezetül a termékek.

2009

Létrejönnek az induláshoz szükséges első közösségi betét- és hiteltermékek, és a Közösségi Adományozási Program. Úttörőként a hazai piacon jogot kapnak a bank ügyfelei.

2010

Márciustól a MagNet, mely a válság közepette is meg tudta őrizni eredményességét, 100%-ban magyar tulajdonú bankká vált.
Spanyol közösségi banki rész ( 30%) kivásárlása + Banco Popolare Hungary Zrt megvásárlása.

2013

A kis- és közepes vállalkozások finanszírozási megoldásainak bővítése érdekében a MagNet felvásárolta a CE Faktor Zrt-t.

2014

2016. tavaszán a MagNet Bank felvásárolta a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt.-t, mellyel tovább erősíti tőkeerős, 20 éve töretlenül nyereséges működését.

2016

2018. tavaszán a MagNet Bank az UCB Ingatlanhitel Zrt. követelésállomány 54 százalékának felvásárlásával duplájára növelte jelzáloghitel állományát.

2018

A MagNet Bank szerződést írt alá a Sopron Bank Burgenland felvásárlására.

2021

Sopron Bank felvásárlása, a MagNet Bank vidéki fiókhálózatának bővülése Nyugat-Magyarországon.

2022

Elindul a mobilfizetés.

2023