Karácsonyi költségtervezés

Tervezze meg körültekintően karácsonyi pénzügyeit!

{{timeAgo}} 2024. április 02.

Önnek is sok fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok tervezése, vásárlása? A felelős pénzügyi döntésekhez érdemes átgondolni, hogy mire és mennyit költünk az ünnepek alatt! Ahhoz, hogy mindezt könnyebben tehessük meg, és az ünnepek ne csupán a (többlet)kiadásokról szóljanak, bemutatunk néhány gyakorlati tippet!

  • Vegyük számba rendszeres havi kiadásainkat és vizsgáljuk meg, hogy a havi családi jövedelem milyen mértékben nyújt fedezetet erre!
  • Nézzük meg, hogy milyen egyéb – szabadon elkölthető – pénzösszeggel rendelkezünk!
  • Írjunk egy listát arról, hogy kinek szeretnénk ajándékkal kedveskedni, feltüntetve a kiadások tervezett összegét is!
  • Gondoljuk át, hogy mennyi többletköltséget igényel az ünnepi vacsora, a szilveszteri program!
  • Készítsünk egy táblázatot, amely segítségével be tudjuk osztani a rendelkezésre álló pénzösszeget! Az alábbi szempontok mintaként szolgálhatnak.


A kiadástervezéshez további hasznos tippek olvashatók a Tervezze meg kiadásait! c. Pénzügyi Navigátor füzetben, a számításokhoz használja az MNB Háztartási költségvetés-számító kalkulátorát!


Tippek az ajándékok tervezéséhez:

  • Vegyük elő azt a listát, amelyben összeírtuk, hogy kinek szeretnénk ajándékkal kedveskedni.
  • Próbáljuk meg felosztani az ajándékozásra elkölthető szabad pénz összegét.
  • Képezhetünk csoportokat is, például meghatározhatjuk, hogy a rendelkezésre álló összegből mennyit szánunk a gyerekekre, szüleinkre, partnerünkre.


Gondoljuk át, biztos, hogy szükséges még egy mobiltelefon, televízió vagy számítógép?

Ha igen, vegyük figyelembe, hogy januárban a nagy leárazások során elképzelhető, hogy jóval alacsonyabb áron juthatunk hozzá a kiválasztott termékhez.


Amennyiben úgy érzi, nem tudja hitelfelvétel nélkül megoldani a karácsonyi kiadásokat, akkor fokozott körültekintéssel döntsön!Hitelekkel és egyéb pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos hasznos tudnivalókért, gyakorlati tippekért és tanácsokért keresse fel az MNB ügyfélszolgálatát, vagy forduljon bizalommal az MNB által működtetett ingyenes és független Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaihoz!