Hogyan legyen fenntarthatóbb a karácsony?

A karácsony kapcsán egyre többször merülnek fel környezetvédelmi aggályok, ráadásul a beköszöntött válság is aggodalommal töltheti el az ünnepre készülődőket. Vajon hogyan lehetne fenntarthatóbb ez az időszak? Miről érdemes lemondani és mi teszi igazán meghitté az ünnepet?

Karácsony és túlfogyasztás

Az amerikai kultúrában rengeteg olyan jeles nap létezik, amely a vásárláshoz és a fogyasztáshoz kötődik. Gondoljunk csak a Black Friday-re, a hálaadásra vagy a karácsonyi őrületre. Az utóbbival kapcsolatos fogyasztás-fókusz hazánkban is rendkívül hangsúlyos. A boltok polcai már november elején megtelnek karácsonyi édességekkel, italokkal, dekorációval és ajándékokkal. A csábító reklámok, a boltok fogásai és az internetet elárasztó hirdetések mellett nehéz önuralmat gyakorolni.

fenntarthatóság fogalmát általában környezetvédelmi kontextusban használjuk, azonban ennél tágabb értelemben is alkalmazzuk ezt a szót. Fenntartható fejlődésnek nevezünk minden olyan folyamatot, amely kielégíti a jelen szükségleteit, de közben nem csökkenti annak az esélyét, hogy az eljövendő generációk is kielégítsék a szükségleteiket. Fenntarthatóságról nemcsak társadalmi szinten beszélhetünk, hanem egyéni kontextusban is. Ha mondjuk egy család minden hónapban túlköltekezik és adósságokba veri magát, akkor ez nem tekinthető egy fenntartható magatartásnak, hiszen veszélybe kerül a család későbbi megélhetése.

A környezetvédelmi és az anyagi fenntarthatóság sokszor összemosódik, hiszen a bolygó érdekei az esetek többségében a mérsékeltebb fogyasztást diktálják.

De vajon miért szerveződik a karácsony sokszor az ajándékozás köré? Az ajándékozás egy nagyon ősi szokás és már az ókor óta az emberi kapcsolatok kiépítésének, ápolásának, illetve a hierarchia fenntartásának alapvető eszköze. Mára ez a szokás már nem egy lehetőség, hanem társadalmi elvárás. Az üzletek nagyon okosan használják ki ezt a nyomást és ünnepi, nosztalgikus hangulatba hozva minket vásárlásra sarkallnak. A dekoráció, a zene vagy az illatok felidézik bennünk az elmúlt karácsonyok jó élményét és ennek következtében több pénzt vagyunk hajlandóak költeni (hiszen úgy érezzük, hogy tökéletes ajándék kell ahhoz, hogy újra átélhessük ezeket a varázslatos pillanatokat).

Azonban ne felejtsük el, hogy a sokféle ajándék megvásárlásával nemcsak a pénztárcánknak ártunk, hanem sokszor az ünnepi hangulatunknak is. Egy 1993-ban készült kutatás azt vizsgálta, hogy milyen negatív érzések kapcsolódnak a karácsonyi ajándékozáshoz. Sokan stresszként élik meg az ajándékválasztást és félnek attól, hogy rossz döntést hoznak. Az utolsó pillanatban történő vásárlás csak tovább ront a helyzeten (már csak a bevásárlóközpontok zsúfoltsága miatt is) és akár a szentestére is rányomja a bélyegét.

Hogyan legyen olcsóbb és zöldebb a karácsony?

A pénztárcabarát megoldások sokszor összecsengenek a környezetbarát opciókkal. A fenntarthatóságnak a mérsékelt fogyasztás is egy fontos eleme. Egy kis minimalizmussal és odafigyeléssel nemcsak több pénz marad a zsebünkben, de sokat teszünk a bolygóért, ráadásul olyan mintát közvetítünk a gyermekeinknek, amely megmutatja, hogy milyen fontosak a környezettudatos döntések karácsonykor is.

1. Ne vásároljunk minden évben új díszeket!

Az évente megújított dekoráció nemcsak környezetszennyező és drága, hanem egy fontos értéktől is megfosztja az ünnepet. Az évek alatt, egyesével és gondosan választott díszeknek története van. A család kedvenc gömbje, amit pár éve vásároltatok a karácsonyi vásáron. A legszebb horgolt dísz, amit a nagyi készített. Ugyanez a helyzet a kézzel készített díszekkel, hiszen a kézműveskedés lehet akár egy szuper családi program. Ha a díszeinkhez családi történetek kapcsolódnak, akkor ezek felidézésével egy sokkal intenzívebb kapcsolódásra ad lehetőséget a közös dekorálás.

2. Csomagoljunk fenntarthatóan!

A csomagolásra csak néhány percig van szükség, hiszen úgyis gyorsan fény derül a meglepetésekre. Ennek ellenére sokan hatalmas hangsúlyt fektetnek az ízléses becsomagolásra. Ha szeretnénk jobban kijönni anyagilag, akkor válasszunk inkább valami fenntarthatóbb megoldást. Az újrahasznosított, barna papírból készült csomagolás ár tekintetében csak a töredékét jelenti a csillogó, színes ajándékzacskóknak vagy papíroknak. Néhány hópehellyel vagy fenyőággal ezeket a csomagokat is nagyon ízlésessé lehetjük, ha fontos számunkra az összkép. Az is jó ötlet, ha a már megvásárolt ajándékzacskókat újrahasználjuk a következő karácsonykor is.

3. Legyünk mi a titkos Mikulás!

A kisorsolt nevekkel való ajándékozás izgalmas, ráadásul fenntartható megoldás. Ha a családban csak egyetlen személyt kell meglepnünk, akkor ezt az egy ajándékot sokkal alaposan át tudjuk gondolni. Egyetlen ajándék megvásárlása pénztárcabarát, zöld és stresszmentes, ráadásául, ha sikerül titokban tartani az ajándékozottak kilétét, akkor különösen izgalmas lehet a karácsonyeste. Ha szeretnénk tovább fokozni a hangulatot, akkor kiköthetjük szabályként, hogy mindenkinek kézzel készített meglepetést kell adnia, vagy épp verset kell írnia a megajándékozott személyhez.

Nem érdemes a drága ajándékok miatt gyorskölcsönt felvenni, vagy akár a folyószámlahitelünket kihasználni. Ha mi sem emlékszünk rá, hogy 3 éve mit kaptunk karácsonyra, akkor az se fog akinek hitelből vennék ajándékot.

+1 Segítsünk másokon önzetlenül

Úgy segíteni másokon, hogy nem várunk viszonzást, mindig nagyon jó érzés. Az empátia összeköt másokkal, utat nyit az együttérzés számára. Segítő bankkártyánk lehetőséget nyújt arra, hogy MasterCard bankkártyád segítségével örömet szerezz másoknak anélkül, hogy ez Neked pénzbe kerülne. Válasz egy fontos társadalmi ügyet és mi a bankkártyával történő vásárlásaid után automatikusan támogatjuk az általad választott társadalmi szervezetet.

Mitől lesz valóban boldog a karácsony?

Ha nem a karácsony anyagi oldalára koncentrálunk, akkor könnyen felmerülhet a kérdés: vajon mi teszi igazán meghitté és emlékezetessé az ünnepet?

Pszichológusok szerint az egyik legfontosabb, hogy legyenek karácsonyi hagyományaink, hiszen a rituálék biztonságot, kiszámíthatóságot és keretet adnak az élethez. Az ünnepek idején (amikor kifejezetten szeretnénk magunkat biztonságban érezni) ez különösen fontos. Mindenkinek vannak olyan ünnepi szokásai, amelyek évről évre megismétlődnek. Ilyen lehet a karácsonyfa-vásárlás, a sütés, vagy egy bizonyos film, amit minden karácsonykor megnézünk. Ha szeretnénk igazán élvezni az ünnepet, akkor koncentráljunk ezekre az apró szokásokra, sőt kis lépésekben akár teremthetünk új hagyományokat is.

A rituálék nemcsak a biztonságérzet szempontjából fontosak, hanem az összetartozás érzését is erősítik. Minden család különbözik egy kicsit a karácsonyi hagyományokban és ezért az identitásuk fontos részét képezhetik az ünnepi szokások.

Ugyanakkor fontos, hogy az elvárásainkat a realitás talaján tartsuk. Ha a tökéletes ünnepre törekszünk, akkor az könnyen a hangulat rovására mehet. A készülődés sokszor nem pihentető, ezért érdemes átgondolunk, hogy mennyit bírunk el.

Azt se felejtsük el, hogy az advent és a karácsony hagyományosan a befelé fordulás ideje. Érdemes erre is megteremtenünk a lehetőséget és végiggondolnunk az elmúlt évet. Ezt az időszakot a pszichológia is a lezárás és az elmélyülés lehetőségeként határozza meg, hiszen a rövidebb, hideg nappalok, illetve a természet körforgása megadja ehhez az alaphangulatot. Ezt az elmélyülést azonban nemcsak önmagunkra, hanem a szeretteinkre is kiterjeszthetjük. Merjünk olyan kérdéseket feltenni, amelyek nem hétköznapiak, és legyünk különösen figyelmesek mások hogylétével kapcsolatban.

Szerző: Bodor Anna, pénzügyi szakértő