BESZÁMOLÓ
A MAGNET BANK
KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

2016

10 DOLOG

AMIT A MAGNET BANKRÓL TUDNI ÉRDEMES

tiz-1
tiz-2
tiz-3
tiz-4
tiz-5
tiz-6
tiz-7
tiz-8
tiz-9
tiz-10

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

A 2016-OS ÉVRŐL

A 2016. év számtalan történése közül magán­emberként és bankelnökként is egy fontos tendencia ragadott meg legerősebben: a minket körülvevő, folyamatosan változó és gyakran krízisek által tarkított világban, úgy látom, erő­södőben van az emberi szolidaritás és pozitív társadalmi ügyekért való összefogás képessége. Az értékrendbeli változások olyan törekvéseknek adnak nagyobb teret, melyek a világ élhetőbbé tételét célozzák meg, és hatékonyan lépnek fel az emberi egyenlőtlenségekkel, kirekesztettséggel vagy éppen a környezeti katasztrófákkal szemben. Mára már teljesen egyértelmű, hogy mind szelektív módon gyűjtjük a hulladékot, próbálunk egyre kevesebb plasztik palackot használni, vagy hogy a fontos környezeti ügyekért (pl. Standing Rock) egyre többen mozdulunk meg.

A MagNet Bank ennek a világot átformáló folyamatnak élharcosa Magyarországon. A Magyar Közösségi Bank pénzügyi termékeivel, banki eszközeivel, általános működési elveivel igyekszik felelős alternatívát kínálni mindazoknak, akik velünk együtt hiszik: tudatos döntéseink által a világ jobbá tehető.

A MagNet nem bankkártyát, betétet, hitelt árul, hanem megváltoztatja az emberek pénzhez való viszonyát. Összekapcsolja a szereplőket. Transzparensebbé teszi a pénz útját, az egyéni döntési alternatívákat, így láthatóvá teszi a személyes hatásokat. Lehetőséget mutat a felelősségvállalásra, így a pénzzel kapcsolatban egy sokkal egészségesebb viszonyt teremhet. Hogyan? Közösségi Mentor/Szféra betéttel és hitellel, becsületkasszás számlavezetéssel, társadalmi ügyeket támogató bankkártyával és segítőprogramokkal, ügyfeleket bevonó adományozási programmal, kiegyensúlyozott tulajdonosi profitszemlélettel és felelős, átlátható osztalékpolitikával.

A MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (jogelőd: HBW EXPRESS Bank Zrt.) a 2010. évi név- és stratégia­váltás óta, immár otodik éve elkötelezetten nyújt közösségi, értékalapú banki alternatívát Magyarországon, és próbál példát mutatni abban, hogy hogyan lehet a pénzügyek tudatos intézésén keresztül a világot, Magyarországot megváltoztatni. Az átalakulás óta eltelt időszakban elért exponenciális ügyfélszámnövekedés és szakmai elismerések mind azt bizonyítják, hogy az ügyfelek igényt tartanak az új gondolkodásra, a felelősségteljes és tudatos bankolásra.

A MagNet Bank sikereit nemcsak a hazai díjak, hanem immáron nemzetközi elismertség is jelzi: a Bank 2016-ban felvételt nyert az értékalapú bankokat összefogó nemzetközi szervezetbe, a GABV-be (Global Alliance for Banking on Values, www.gabv.org).

A MagNet Bank a pénzügyi edukációs missziója részeként minden évben kiszámolja és minden egyes ügyfelével megosztja, hogy a Bank nyereségéhez egy-egy ügyfél milyen összeggel járult hozzá. A 2010-ben útjára indított Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében ügyfeleinek évről évre lehetősége nyílik arra, hogy a rájuk eső banki profit 10%-áról rendelkezzenek, és annak alapítványi felhasználásáról döntsenek. Így történt ez 2016-ban is, mellyel a Program indulása óta eltelt hét évben összesen 170 millió forint felhasználásról döntöttek az ügyfeleink, és juttattak támogatáshoz többek között az egészségügy, környezetvédelem, oktatás, esélyegyenlőség, gyógyítás és a kultúra területén eredményesen tevékenykedő közel 220 különböző alapítványt és társadalmi szervezetet.

Manapság divatos dolog Magyarországon a demokráciáért aggódni. Mi a MagNet Banknál azt gondoljuk, hogy a demokrácia egyik legfőbb záloga a világon mindenhol egy anyagilag és emberileg is megerősödött, független civil szektor. Elkötelezetten hisszük, hogy ha a MagNet Bank példáját követve a többi nagyvállalat is – bank és biztosító – az éves nyeresége 10%-át az ügyfelei szavazata, és nem a menedzsment döntése alapján, a civil szektornak juttatná, nem kellene a demokráciáért aggódni.

Elköteleződésünket a Mastercard független szakmai zsűrije immár negyedik egymást követő éve „Az év társadalmilag felelős bankja” díjjal jutalmazta 2016-ban is.

Köszönjük ügyfeleinknek, hogy felismerték, a pénzügyek tudatos és felelős intézésével a világot és Magyarországot is közösen alakíthatjuk, tehetjük jobbá! Mi ebben hiszünk!

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. A MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél mennyire tekinthető társadalmilag hasznosnak.

A MagNet Bank a vállalati hiteleit a 2015. évi 36 milliárd forintról összességében 46 milliárd forintra növelte 2016-ban.

KÖZÖSSÉGI BETÉT ÉS HITEL

Nemcsak megmutatjuk ügyfeleinknek, hogy milyen célokat finanszírozunk a megtakarításaikból, de MENTOR és SZFÉRA közösségi termékeinkkel aktívan be is vonjuk őket ezekbe a döntésekbe. Ezzel a finanszírozott ügyfeleink csökkenteni tudják hitelterheiket, míg betéteseink biztosak lehetnek abban, hogy megtakarításaik az általuk választott jó célt szolgálják.

2016-ban a MENTOR közösségi hitelünk elnyerte
Az év lakossági hitelterméke díjat a MasterCard Év Bankja versenyén.

A Mentor és Szféra közösségi hitel termékben finanszírozott ügyfeleket a Mentor és Szféra közösségi betétes ügyfelek támogatni tudják: a betétes egy meghatározott sávon belül dönthet betétjének kamatáról – akár a piaci kamatoktól alacsonyabbat is választhat, ha azt szeretné, hogy az adott hitelfelvevő hitele még kedvezőbb legyen.

Mentor hitel esetén a betétes egy-egy konkrét hitelezett ügyfelet, míg Szféra hitelnél a hitelt felvevő tevékenységének jellege szerint részesülhet a betétes megtakarításából és kamatlemondásából adódó kedvezményből.

A betétes ügyfelek piaci kamathoz, vagy választásuk szerint annál alacsonyabb kamathoz jutnak, ugyanakkor a hitelezési kockázatban természetesen nem vállalnak szerepet, betétmegtakarításaik felett továbbra is szabadon rendelkezhetnek.

2016-ban 2 539 betétes 12 milliárd forint összegű közösségi megtakarítása segített 30 Mentor és Szféra hitelfelvevőnek abban, hogy az év folyamán összesen 6 102 215 forinttal kevesebbet törlesszen Mentor/Szféra közösségi hitelei után. Mindeközben a MagNet Bank teljes betétállománya 11 milliárd forinttal emelkedett, a 2015-ös 76 milliárd forintról 87 milliárd forintra.

FEDEZD FEL, HOGY 2016-BAN

A BETÉTES ÜGYFELEINK SEGÍTSÉGÉVEL MILYEN
MEGTAKARÍTÁST ÉRTEK EL AZ EGYES SZFÉRÁK:

Csatlakozz Te is MagNet-es hiteleddel az új Mentor-Szféra Plusz Programhoz,
és élj a közösségi betétesek által felkínált kedvezményekkel!

BECSÜLETKASSZA

A MagNet lakossági ügyfelei, hazánkban egyedülálló módon, már hatodik éve maguk dönthetnek számla­vezetési díjuk mértékéről. A becsületkasszás számlavezetéssel a Bank célja, hogy az ügyfelek tudatosan határozzák meg a a szolgáltatások számukra valós értéket jelentő árát.

2016-ban az ügyfeleink közel 50%-a vállalt 0 forintnál magasabb díjat.

Állítsd be, hogy mennyit fizetnél szívesen a havi számlavezetési díjadért!

Köszönjük, hogy támogatod
törekvéseinket!


A Magnet Bank 2016-ban – a korábbi évekhez hasonlóan – dinamikusan növelte a folyószámla állományait. A több mint 40 ezer folyószámla azt jelzi számunkra, hogy ügyfeleink felismerték és magukénak vallják a közösségi bankolás értékeit.


Ha szívesen támogatnád a Bank társadalmi törekvéseit,
állítsd a becsületkasszás számlavezetési díjad az önköltségi árunk fölé. Köszönjük!

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a saját fejlesztő­csapatunk által létrehozott NetBank rendszer és a hozzá tartozó mobil applikáció is komoly sikereket ért el nemcsak saját felhasználóink körében, de a szakmai zsűri megítélése szerint is.

Az év legjobb banki mobil applikációjának járó díjat 2016-ban a MagNet Bank vehette át, miközben egy korábbi független felmérés eredménye szerint a MagNet Bank ügyfelei értékelték a piacon a legkiválóbbnak a Közösségi Bank NetBank szolgáltatását.

A PSD2 irányelvekre a Bank gyorsan reagálva már 2016-ban létre­hozott API-t a NetBank felületéhez, és azt megnyitotta a vele együttműködésben álló partnereinek. Az együttműködésekből származó innovatív szolgáltatások bevezetését a Bank 2017 elejére tervezi.

A MagNet Bank 2016-ban létrehozott egy-egy demó felületet, hogy leendő ügyfelei szabadon kipróbálhassák mind a NetBank, mind a Mobil Applikáció online banki szolgáltatásait.

A Bank az év folyamán bevezetett egy ún. Közösségi Hatásmérő rendszert is, amely minden lakossági ügyfelének megmutatja, hogy milyen mértékű pozitív hatást gyakorolt a közösségre, mennyivel járult hozzá a társadalmi céljainak megvalósulásához.

Töltsd le mobilapplikációnkat, amellyel bárhol, bármikor intézheted pénzügyeid!

Nap, mint nap teszünk azért, hogy pénzügyi szolgáltatásaink által egy átlátható, értékközpontú társadalom jöjjön létre. Ebben fontos szerep jut a hazai civil kezdeményezéseknek, melyeket ügyfeleink bevonásával is aktívan segítünk.

KÖZÖSSÉGI
ADOMÁNYOZÁSI
PROGRAM

Az átláthatóság jegyében a MagNet Bank minden évben megosztja ügyfeleivel, hogy mennyi a nyeresége, és ők pontosan hány forinttal járultak ehhez hozzá. E nyereség 10%-ának rájuk eső részéről rendelkezhettek az idén már hetedik alkalommal a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében.

2016-ban a MagNet Bank ügyfelei 46,5 millió forint rekord összeg szétosztásáról rendelkeztek közel 80 közhasznú, fontos társadalmi ügyet felkaroló társadalmi szervezet javára.

SEGÍTŐ BANKKÁRTYA

Minden bankkártyával történő vásárláskor az ügyfelek az általuk kiválasztott
társadalmi szervezetet is segítik a Bank pénzéből.

A Segítő Bankkártya Program keretében 2016-ban összesen

TAO

2016-ban úgy döntöttünk, hogy a KAP-hoz hasonlóan társadalmi párbeszédet kezdeményezünk ügyfeleinkkel és a minket körülvevő közösséggel, annak érdekében, hogy közösen döntsünk a MagNet Bank Társasági adójának szétosztásáról.

A beérkezett 16 646 szavazat alapján több mint 100 millió forint támogatást osztottunk szét 23 szervezet javára.

Ha eddig nem tetted, még ma állítsd be, hogy kit segítsen a bankkártyád,
hiszen úgy támogathatsz jó ügyeket, hogy ez Neked semmibe sem kerül!

A MagNet Bank közösségi jellegéből fakadóan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ügyfeleivel történő személyes találkozások élményszerűek, barátságosak, fesztelenek legyenek. Az újonnan létrehozott fizikai terek és a kiszolgálási modell is mind ezt a célt szolgálják.


A 2015-ben nyílt belvárosi fair trade kávézó-bank­fiók sikere után a MagNet Bank 2016-ban is tovább folytatta közösségi élménytereinek létrehozását.


A novemberben nyílt székesfehérvári helyszín a banki funkciókon túl közösségi irodaként* is működik, ahova betérhetnek dolgozni, tárgyalni, eszmét cserélni egymással a helyi vállalkozók, társadalmi szervezetek. A Bank ezzel első alkalommal lépett ki Budapest vonzáskörzetéből, és teremtett lehetőséget a közösségi bankolásra a fővárostól távolabb is.


A MagNet Bank 2016-ban 12 helyszínen rendelkezett bankfiókkal, melyek mindegyike akadálymentes és kutyabarát helyszín.


* A közösségi irodát a Bank leányvállalata üzemelteti.

Ha a belvárosban jársz, próbáld ki fair-trade kávékínálatunkat a Balassi Bálint utcai Közösségi Pont-
ban!

Bővebb pénzügyi adatainkat megtalálod a www.magnetbank.hu oldalon.

Figyeld a postaládád, mert tavasszal Neked is eláruljuk, hogy mennyivel járultál hozzá a 2016-os
nyereségünkhöz, és ne felejts el rendelkezni a 2017-es Közösségi Adományozási Programban sem.
Számítunk Rád!

A 2016-os év ismét számos rangos szakmai elismerést hozott a MagNet Bank életébe, melyek azt jelzik, hogy mind a szakmai, mind pedig a társadalmi közvélemény szükségesnek és fontosnak tartja közös munkánkat a pénzügyi tudatosság felé vezető úton.

GLOBAL ALLIANCE FOR BANKING ON VALUES CSATLAKOZÁS

A MagNet Bank sikereit nemcsak a hazai díjak, hanem immáron nemzetközi elismertség is jelzi: a Bank 2016-ban, ugyanis, felvételt nyert az érték alapú bankokat összefogó nemzetközi szervezetbe a GABV-be (Global Alliance for Banking on Values, www.gabv.org). A két éves megfigyelő státusz után a MagNet immáron teljes jogú tagja a nemzetközi ernyőszervezetnek, amely segítségével a Bank megismerheti a nemzetközi közösségi bankok best practice eljárásait.

LEGJOBB BANKI MOBIL APPLIKÁCIÓ 2016

Az év legjobb banki mobil applikációjának járó díjat 2016-ban a MagNet Bank vehette át. A Bankmonitor.hu objektív ismérvek alapján díjazta a bankpiac legjobb termékeit, digitális innovációit. A zsűri szempontrendszere nemcsak a szolgáltatások minőségét és számosságát értékelte, hanem a fogyasztói elégedettséget is figyelembe vette a díj odaítélésekor.

MASTERCARD – AZ ÉV BANKJA 2016

Az idén egymást követő hatodik alkalommal nyertük el Az év társadalmilag felelős bankja címet, amely azt mutatja számunkra, hogy a piac többre értékeli a felelős alaptevékenységet, mint a jelentős CSR költéseket.

2016-ban a MagNet Bank elhozhatta Az év lakossági hitelterméke díjat is MENTOR közösségi hitelkonstrukciójával, ami azért fontos számunkra, mert a termék a legalapvetőbb közösségi értékeket hordozza magában.

CÉGTÖRTÉNETI MÉRFÖLDKÖVEK

2016

A MagNet Bank felvásárolja a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt-t, mellyel tovább erősíti tőkeerős, 21 éve töretlenül nyereséges működését. Megnyílik az első vidéki Közösségi Pontunk Székesfehérvárott, amely közösségi irodaként is működik.

2015

Megnyílik az első élményfiókunk, a fair trade kávézóként is működő Belvárosi Közösségi Pont.

2014

A kis- és közepes vállalkozások finanszírozási megoldásainak bővítése érdekében a MagNet felvásárolja a CE Faktor Zrt-t. A MagNet elnyeri a Fogyatékosság-barát munkahely címet.

2013

A MagNet ismét 100%-ban magyar tulajdonú bankká válik. Spanyol közösségi banki rész (30%) kivásárlása + Banco Popolare Hungary Zrt. megvásárlása

2011

A MagNet elnyeri a Valóban Felelős Vállalat díjat a KÖVET Egyesülettől és első ízben hozza el az azóta már hatodik éve elnyert Az év társadalmilag felelős bankja címet a MasterCardtól.

2010

Létrejönnek az induláshoz szükséges első közösségi betét- és hiteltermékek, és a Közösségi Adományozási Program.

2009

A vezetőség elhatározza, hogy a hagyományos banki modellt továbbfejlesztve létrehozza az első Magyar Közösségi Bankot. Kidolgozásra kerülnek a legfontosabb alapelvek, értékek, végezetül a termékek.

2008

A MagNet jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet a spanyol Caja Navarra takarékpénztár segítségével bankká alakul. A tulajdonosi szerkezetben 30%-ot képvisel a spanyol közösségi bank, 70% pedig továbbra is magyar tulajdonosok kezében van.

2000

NetBank szolgáltatás bevezetése, hazánkban az elsők között.

1995

Megalakul a MagNet Bank jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet.