Magnet 2018
BESZÁMOLÓ
A MAGNET BANK
KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

2018

10 DOLOG

AMIT A MAGNET BANKRÓL TUDNI ÉRDEMES

tiz-1
tiz-2
tiz-3
tiz-4
tiz-5
tiz-6
tiz-7
tiz-8
tiz-9
tiz-10

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

A 2018-OS ÉVRŐL

Manapság a klímaváltozás körüli félelmek egyre inkább kikényszerítik, hogy végre ne fordítsuk el a fejünket a legégetőbb fenntarthatósági kérdésektől. Ugyanakkor még mindig széles körben tartja magát a tévhit, hogy a környezetünk és a társadalmunk érdekeit is figyelembe vevő üzleti modellek gazdaságilag kevésbé lehetnek jövedelmezők. Úgy viselkedünk, mintha a profit és a bolygónk jólléte nem volna összeegyeztethető, és a tiszta lelkiismeret vagy a jómód közül kellene választanunk. Pedig erről szó sincs, és erre épp a MagNet Bank a legjobb példa.

Kevesen gondolunk bele, de a bankban tartott pénzünk bizony „dolgozik”. A bankunk hitelbe helyezi ki, és így lehetőséghez juttat valakit, hogy megvalósítsa terveit. Mivel a bankoknak különösen kiemelt szerep jut a javak újra elosztásában, így könnyen belátható, hogy milyen erős kontrollt gyakorolhatn(án)ak arra, hogy a fenntarthatóságot segítő szektorok virágozzanak, a károsak pedig források hiányában visszaszoruljanak.

Világszerte 54 bank van, amely a tevékenységével létrehozott társadalmi és környezeti hasznot egyenértékűként kezeli a gazdasági profittal. Az ún. értékalapú bankolás egy nemzetközi mozgalom, melyhez évről évre egyre több pénzintézet csatlakozik, és az Értékalapú Bankok Nemzetközi Szövetsége (Global Alliance for Banking on Values - GABV) tömörít. A mozgalom egyetlen hazai képviselője a MagNet Bank.

Miközben a bolygónk gazdasági életét meghatározó szereplők még mindig arról vitatkoznak, hogy 1,5 vagy 2 Celsius fokos klímaváltozás vállalható-e 2050-re, szerencsére az Európa Tanács is felismerte a bankok klímaváltozásra gyakorolt hatását és szűrő szerepét, és egy olyan akcióterven dolgozik, amely szabályozná azok hitelezési szempontrendszerét.

Ennek kapcsán a GABV az Európai Parlamentben egy fontos és figyelemreméltó felmérést hozott nyilvánosságra az európai fenntartható finanszírozás eredményeivel kapcsolatban. A jelentés 15, Európában működő, hagyományos pénzintézet gazdasági teljesítményét hasonlította össze 23 értékalapon működő – a fenntarthatóságot szem előtt tartó – szintén európai bank teljesítményével, különös tekintettel azok reálgazdaságot finanszírozó, hitelezési tevékenységére.

A felmérés eredménye nem hagy kétséget afelől, hogy az elmúlt 10 évben – mialatt az európai hagyományos bankok a 2008-ban begyűrűző válságból próbáltak kilábalni – az értékalapon működő bankok zavartalanul végezték tevékenységüket, sőt a megtérülés tekintetében is jobban teljesítettek, mint a klasszikus társaik: 2007-2017 között az értékalapú bankok a tőkearányos jövedelmezőség tekintetében háromszorosan felülmúlták azokat. A válság alatt, az európai nagybankok növekedése lelassult, vagy épp meg is torpant, míg a jóval szerényebb profitszemlélettel működő értékalapú és fenntartható bankok a mai napig éves szinten átlagosan 10% növekedést mutatnak.

Ha az értékalapú bankok a válsággal szemben láthatóan ellenállóbbak, akkor mind nemzeti, mind európai szinten mielőbb olyan szabályozásokat volna indokolt érvénybe léptetni, amelyek támogatják a bankrendszerben az ezirányú törekvéseket.  Ezért is az értékalapú bankok egyik legfontosabb missziója, hogy a saját sikeres működésükkel be tudják bizonyítani, hogy ez a másfajta bankárkodás jó üzlet is, és ezáltal a nagybankoknak sem legyen értelmes másként működniük.
A valódi változáshoz persze nem elegendők csak a lokális értékalapú bankok, de egy elkötelezett és tudatos ügyfélbázisra is szükség van. Szerencsére hazánkban is egyre inkább teret nyer a felelősségteljes szemlélet, és kialakulóban van egy egyre szélesebb réteg, amely értékalapon fogyaszt és bankol. Jó volna, ha mind tudatában lennénk annak, hogy a mi pénzünkből virágzik a gazdaság, és átgondoltabb döntéseinkkel azokat a szektorokat hoznánk előnyös helyzetbe, amik számunkra fontosak. Ehhez rendkívül érett társadalomra van szükség, ahol a szereplők a megtakarításaikból nemcsak kamatot, de valami többet is remélnek. A MagNet Bank eredményei is alátámasztják a felmérés által feltárt értékalapú bankolás gazdasági sikerességét: 100%-ig magyar tulajdonban lévő bankként 23 éve vagyunk nyereségesek, ezalatt az induló tőkét százmillió forintról tízmilliárd forintra növeltük, és az ügyfélkörünk is évről-évre 20%-ot bővül.

Személyesen is köszönettel tartozom annak a közel negyvenezer ügyfelünknek a bizalmáért, akik a MagNet Bank mellett tették le a voksukat, és az idén is éltek a nekik felkínált különleges jogokkal, amelyekkel irányt adtak a hitelezési és társadalmi segítő tevékenységünknek.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. A MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél mennyire tekinthető társadalmilag hasznosnak.

A MagNet Bank a vállalati hiteleit a 2017. évi 51 milliárd forintról
összességében 65 milliárd forintra növelte 2018-ban.

KÖZÖSSÉGI BETÉT ÉS HITEL

Nemcsak megmutatjuk ügyfeleinknek, hogy milyen célokat finanszírozunk a megtakarításaikból, de MENTOR és SZFÉRA közösségi termékeinkkel aktívan be is vonjuk őket ezekbe a döntésekbe. Ezzel a finanszírozott ügyfeleink csökkenteni tudják hitelterheiket, míg betéteseink biztosak lehetnek abban, hogy megtakarításaik az általuk választott jó célt szolgálják.


Mentor Plusz hitelfelvevőink hiteldíjukat jelentősen csökkenthetik. A Bank közösségi hiteldíj kedvezményt biztosít az elhelyezett közösségi betétek után: minél nagyobb összegű betét gyűlik össze egy-egy hitel mögött, annál kedvezőbbé válik annak díja. Ezzel barátok és családtagok anélkül is segíthetik ismerősüket, hogy kölcsönt adnának neki: elég, ha megtakarításaikat Mentor Plusz betétben helyezik el, és szerettüket jelölik kedvezményezettként. A Programban nemcsak rájuk, de a Bank többi betétesére is számíthatnak mindazok, akik adatlapjukat nyilvánossá teszik. Akik számára a diszkréció a fontosabb, zárt körben gyűjthetnek ismerőseiktől. A MagNet Banknál igénybe vehető bármely típusú hitel átalakítható Mentor Plusz hitellé. A hitelesek a NetBankba tölthetik fel adatlapjukat, ami alapján a betétesek kiválaszthatják őket, és online tudnak köszönetet mondani az őt segítő betéteseknek is. A Bank honlapján nyomon követhető az elhelyezett betétállomány és az elért kamatkedvezmény mértéke.

2018-ban 2.165 betétes 10 milliárd forint összegű közösségi megtakarítása segített 68 Mentor és Szféra hitelfelvevőnek abban, hogy az év folyamán összesen 17 871 536 forinttal kevesebbet törlesszen Mentor/Szféra közösségi hitelei után.

Mindeközben a MagNet Bank teljes betétállomány 15 milliárd forinttal emelkedett, a 2017-es 96 milliárd forintról 111 milliárd forintra.


FEDEZD FEL, HOGY 2018-BAN

A BETÉTES ÜGYFELEINK SEGÍTSÉGÉVEL MILYEN
MEGTAKARÍTÁST ÉRTEK EL AZ EGYES SZFÉRÁK:

Csatlakozz Te is MagNet-es hiteleddel az új Mentor-Szféra Plusz Programhoz,
és élj a közösségi betétesek által felkínált kedvezményekkel!

BECSÜLETKASSZA

A MagNet lakossági ügyfelei, hazánkban egyedülálló módon, már hatodik éve maguk dönthetnek számlavezetési díjuk mértékéről. A becsületkasszás számlavezetéssel a Bank célja, hogy az ügyfelek tudatosan határozzák meg a a szolgáltatások számukra valós értéket jelentő árát.

2018-ban az ügyfeleink közel 50%-a vállalt 0 forintnál magasabb díjat.

Állítsd be, hogy mennyit fizetnél szívesen a havi számlavezetési díjadért!

Köszönjük, hogy támogatod
törekvéseinket!


A Magnet Bank 2018-ban – a korábbi évekhez hasonlóan – dinamikusan növelte a folyószámla állományait. A több mint 52 ezer folyószámla azt jelzi számunkra, hogy ügyfeleink felismerték és magukénak vallják a közösségi bankolás értékeit.


Ha szívesen támogatnád a Bank társadalmi törekvéseit,
állítsd a becsületkasszás számlavezetési díjad az önköltségi árunk fölé. Köszönjük!

A PSD2 szabványt elsőként alkalmazó MagNet nyílt API-jához 2016 óta csatlakoznak külső szolgáltatók, így mindmáig az egyetlen hazai bank vagyunk, amely élő Fintech együttműködéssel rendelkezik. Ügyfeleink a mobilappot biometrikus (touchID, faceID) azonosítással használhatják, és hagyhatják jóvá tranzakcióikat.

Az utalást a megújult külsejű mobilappon belül névjegyes megjelenítés és naptár teszi kényelmessé.

A NetBank felület immáron magyar tegező, magyar magázó, angol és olasz nyelven is elérhető.

A felületek is a közösségi értékeket szolgálják: az ügyfeleink néhány kattintással dönthetnek arról, hogy mely társadalmi szervezeteket segítsék kártyájukkal, egyéni adományozással és a nyereség 10%-val. A felhasználóink itt megismerhetik a közösségre gyakorolt saját pozitív hatásukat.

Az Építsünk közösséget! menüpontban az ügyfeleink ismerőseiknek tudják ajánlani a bankot, amely mindkét fél részére előnyökkel jár.

A NetBank kialakítása aktívan támogatja a megtakarítási kultúra elterjedését.

Töltsd le mobilapplikációnkat, amellyel bárhol, bármikor intézheted pénzügyeid!

Nap, mint nap teszünk azért, hogy pénzügyi szolgáltatásaink által egy átlátható, értékközpontú társadalom jöjjön létre. Ebben fontos szerep jut a hazai civil kezdeményezéseknek, melyeket ügyfeleink bevonásával is aktívan segítünk.

KÖZÖSSÉGI
ADOMÁNYOZÁSI
PROGRAM

Az átláthatóság jegyében a MagNet Bank minden évben megosztja ügyfeleivel, hogy mennyi a nyeresége, és ők pontosan hány forinttal járultak ehhez hozzá. E nyereség 10%-ának rájuk eső részéről rendelkezhettek az idén már hetedik alkalommal a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében.

2018-ban összesen 35 007 844 Ft-os összegről döntöttek ügyfeleink, így a felajánlható összeg több mint 75%-a fontos társadalmi ügyeket felkaroló 61 szervezethez került!

Hogy többet tudj meg a 2018-as programról, olvasd el a KAP beszámolót!
Kattints ide: https://www.magnetbank.hu/download/z/ri/kplm8.pdf

SEGÍTŐ BANKKÁRTYA

Minden bankkártyával történő vásárláskor az ügyfelek az általuk kiválasztott
civil szervezetet is segítik a Bank pénzéből.

A Segítő Bankkártya Program keretében 2018-ban összesen

Ha eddig nem tetted, még ma állítsd be, hogy kit segítsen a bankkártyád,
hiszen úgy támogathatsz jó ügyeket, hogy ez Neked semmibe sem kerül!

TAO

2018-ban második alkalommal döntöttünk úgy, hogy a KAP-hoz hasonlóan társadalmi párbeszédet kezdeményezünk ügyfeleinkkel és a minket körülvevő közösséggel, annak érdekében, hogy közösen döntsünk a MagNet Bank Társasági adójának szétosztásáról.

A beérkezett 272 543 szavazat alapján 50 millió forint támogatást osztottunk szét 22 szervezet javára.


A MagNet Bank a gazdasági haszonnal egyenértékű jelentőséget tulajdonít a tevékenységével megtermelt környezeti és társadalmi értékeknek.


Pénzintézetként úgy tudunk a legdirektebb módon pozitív hatást gyakorolni, ha olyan beruházásokra, tevékenységekre helyezünk ki forrásokat, melyek hozzátesznek a világhoz. Fontos számunkra, hogy az így kifejtett hatásunkat - a többi értékalapú bankhoz hasonlóan - mértni, számszerűsíteni tudjuk. Ebből az igényből született meg az új Impact Scorecard rendszer, amely mérés az ügyfélkörünk által szolgáltatott adatokat összegzi, így hoz létre egyetlen mérőszámot, amely megmutatja a MagNet által kihelyezett hitelek hatását. Értéknek tekintjük a működés átláthatóságát, a méltányos munkahelyi feltételek megteremtését, a környezeti szempontok figyelembevételét, vagy az adófizetést.

NEM VAGYUNK EGYEDÜL AZ ÉRTÉKRENDÜNKKEL

A Global Alliance for Banking on Values (GABV) egy nonprofit szervezet, amely közös értékek mentén működő független bankokat és takarékszövetkezeteket tömörít világszerte. 2016-ban csatlakoztunk a GABV-hoz, amely során számos területen kellett bizonyítani elköteleződésünket az értékalapú bankolás iránt. A közösség mára 54 pénzintézetet és 7 stratégiai partnerséget számlál, melyek Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában egyaránt megtalálhatók. Ezen bankok közös jellemzője, hogy mindennapi tevékenységükkel igyekeznek gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg egyaránt fenntartható módon működni, hozzáadott értéket teremteni ügyfeleik, befektetőik és az őket körülvevő társadalom számára. A tagok összesen 50 millió ügyfelet szolgálnak ki több mint 60 ezer munkavállalóval, az általuk kezelt eszközök értéke pedig meghaladja a 163.4 milliárd dollárt.


Bővebb pénzügyi adatainkat megtalálod a www.magnetbank.hu oldalon.

Figyeld a postaládád, mert tavasszal Neked is eláruljuk, hogy mennyivel járultál hozzá a 2018-os nyereségünkhöz, és ne felejts el rendelkezni a 2019-es Közösségi Adományozási Programban sem.
Számítunk Rád!

A 2018-as év ismét két rangos szakmai elismerést hozott a MagNet Bank életébe, melyek azt jelzik, hogy mind a szakmai, mind pedig a társadalmi közvélemény szükségesnek és fontosnak tartja közös munkánkat a pénzügyi tudatosság felé vezető úton.

MASTERCARD – AZ ÉV TÁRSADALMILAG FELELŐS BANKJA 2018

Az idén kilencedik alkalommal nyertük el Az év társadalmilag felelős bankja címet, amely azt mutatja számunkra, hogy a szakmai zsűri és a piac egyaránt többre értékeli a felelős alaptevékenységet, mint a jelentős CSR költéseket.

MASTERCARD – AZ ÉV LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSI TERMÉKE

2018-ban másodjára vehettük át Az év lakossági megtakarítási terméke címet az Apránként Megtakarítási Programért, mely bankkártyával történő egyszerű aprógyűjtési lehetőséget kínál. Az ügyfeleink eldönthetik, hogy az általuk választott célra a bankkártyás vásárlások esetén 10, 100 vagy 1000 Ft-ra kerekítve szeretnék gyűjteni a kerekítési különbözetet, vagyis a „visszajáró aprót”. A Program célja a megtakarítási kultúra hozzáférhetővé tétele minden pénztárcára, a modernkori digitális trendek mentén.

Csatlakozz az Apránként programhoz és váltsd valóra álmaidat! Két megtakarítási mód közül is
választhatsz. Személyes NetBank felületeden állíthatsz be fix összegű rendszeres megtakarítást,
valamint bankkártyás vásárlásaidhoz kapcsolható digitális aprógyűjtést.

CÉGTÖRTÉNETI MÉRFÖLDKÖVEK

2018

GABV Budapesten
Hitelportfólió hatásmérése

2017

Kicsipakk kezdeményezés elindul
Megnyílik az Újbudai Közösségi Pont
UCB portfolió akvizíciója

2016

A MagNet Bank felvásárolja a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt-t, mellyel tovább erősíti tőkeerős, 21 éve töretlenül nyereséges működését.
Megnyílik az első vidéki Közösségi Pontunk Székesfehérvárott, amely közösségi irodaként is működik.

2015

Megnyílik az első élményfiókunk,
a fair trade kávézóként is
működő Belvárosi Közösségi Pont.

2014

A kis- és közepes vállalkozások finanszírozási megoldásainak bővítése érdekében a MagNet felvásárolja a CE Faktor Zrt-t.
A MagNet elnyeri a Fogyatékosság-barát munkahely címet.

2013

A MagNet ismét 100%-ban magyar tulajdonú bankká válik.
Spanyol közösségi banki rész (30%) kivásárlása + Banco Popolare Hungary Zrt. megvásárlása.

2011

A MagNet elnyeri a Valóban Felelős Vállalat díjat a KÖVET Egyesülettől és első ízben hozza el az azóta már hatodik éve elnyert Az év társadalmilag felelős bankja címet a MasterCardtól.

2010

Létrejönnek az induláshoz szükséges első közösségi betét- és hiteltermékek, és a Közösségi Adományozási Program.

2009

A vezetőség elhatározza, hogy a hagyományos banki modellt továbbfejlesztve létrehozza az első Magyar Közösségi Bankot. Kidolgozásra kerülnek a legfontosabb alapelvek, értékek, végezetül a termékek.

2008

A MagNet jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet a spanyol Caja Navarra takarékpénztár segítségével bankká alakul. A tulajdonosi szerkezetben 30%-ot képvisel a spanyol közösségi bank, 70% pedig továbbra is magyar tulajdonosok kezében van.

2000

NetBank szolgáltatás bevezetése, hazánkban az elsők között.

1995

Megalakul a MagNet Bank jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet.