Nemzetközi értékközösséghez csatlakozott a MagNet


A Magyar Közösségi Bank a GABV tagbankja

A MagNet Bank csatlakozott az értékalapú bankok nemzetközi szövetségéhez, a Global Alliance for Banking on Values (GABV) közösségéhez, melynek egyben első közép-kelet európai tagja is. Az immáron 39 tagbankot számláló nemzetközi szervezet öt kontinensen több mint 24 millió ügyfelet szolgál ki. 

A MagNet Bank által Magyarországon is meghonosított értékalapú bankolásnak számos külföldi példája van világszerte. Ezen bankok közös jellemzője, hogy mindennapi tevékenységükkel igyekeznek gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg egyaránt fenntartható módon működni, hozzáadott értéket teremteni ügyfeleik, befektetőik és az őket körülvevő társadalom számára. Pénzügyi tudatosság, átláthatóság, társadalmi felelősségvállalás egyaránt közös értékek minden közösségi bank számára, legyen az Ázsiában vagy épp Dél-Amerikában.

A Global Alliance for Banking on Values (GABV) egy nonprofit szervezet, amely közös értékek mentén működő független bankokat és takarékszövetkezeteket tömörít világszerte. A 2009-ben alapított közösség mára 39 pénzintézetet számlál, melyek Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában egyaránt megtalálhatók. A tagok összesen 24 millió ügyfelet szolgálnak ki több mint 42 ezer munkavállalóval, az általuk kezelt eszközök értéke pedig meghaladja a 110 milliárd dollárt.

A MagNet Bank kétéves megfigyelőstátuszt követően csatlakozhatott a GABV-hoz, amely során számos területen kellett bizonyítania elköteleződését az értékalapú bankolás iránt. A GABV, ugyanis, komoly feltételeket szab a tagbankká váláshoz: a pénzintézeteknek a validációs folyamat során számot kell adni a transzparens és felelős működés számos aspektusáról és az általuk létrehozott értékekről.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakoztunk a GABV-hoz, amellyel magyar középbankként olyan nemzetközi best practice-ekhez is juthatunk, amik tovább segítenek minket az értékalapú bankolás fejlődésében és hazai meghonosításában. Külön öröm, hogy mi is hozzájárulhatunk ennek a világméretű kezdeményezésnek az elősegítéséhez, hiszen a GABV fontolgatja, hogy a MagNet Banknál alkalmazott becsületkasszás számlavezetést beemeli az ajánlásai közé.” – mondta Pozsonyi Gábor, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettese.