Salamon János

Salamon János

Vezérigazgató, az Igazgatóság tagja

1996 áprilisától dolgozom a MagNet Magyar Közösségi Banknál, pontosabban annak jogelődjeinél. Az első 12 évet ügyvezetőként, vezérigazgatóként még a HBW Express Takarékszövetkezet vezetőségének és igazgatóságának tagjaként, a Takarékszövetkezet felfuttatása és megerősödése érdekében küzdöttük végig kollégáimmal és vezető társaimmal, és eközben már a cég egyik tulajdonosává váltam. 2008-tól a HBW Express Banknál ugyanezen pozíciókban, és szinte változatlan célok érdekében tevékenykedtem, igyekeztem megfelelni azoknak az újabb kihívásoknak, amelyek egy bank irányításában való meghatározó szerepkörrel együtt járnak. 2010-ben végre elérkezett az idő, amikor elmondhatom, hogy részese vagyok annak a csapatnak, akik az első magyar közösségi bankot útjára indítják. A "csapat" szót fontos hangsúlyoznom, mert kollégáimmal együtt - függetlenül attól, hogy vezetőkről vagy beosztottakról beszélünk -, közösen találtuk ki, alkottuk meg mindazt, amit a közösségi bankként működés lényegének gondolunk, és amiben hiszünk.

 

A legtöbbet az utóbbi egy évben tanultam, a közös munkából. Szereztem már különféle diplomákat, részt vettem képzéseken, de amikor az alkotás és a tanulás egyszerre történik velünk és bennünk, azt az élményt korábban nem ismertem. Az első felsőfokú végzettségemet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem még 1985-ben, ahol a pénzügy szak elvégzése után kaptam meg az első diplomámat, majd rögtön mellé az informatikai végzettségemet tanúsító oklevelet is. Néhány évvel később már túl voltam a szakközgazdász képzésen is, a Gazdasági ellenőrző szakon megtanulhattam mindazt, amit egy könyvvizsgálónak tudnia kell. Amikor 2000-ben épp az USA-ban jártam egy rövid időszakot egyetemre, akkor ismertem meg az MBA diploma lényegét, így hazatérve jelentkeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képzésére, ahonnan 2003-ben két szak elvégzéséről szóló oklevéllel távozhattam. Így már azt is beírhatom az önéletrajzomba, hogy MBA diplomám van pénzügyből és emellett minőségmenedzsmentből is. Persze, ez mind csak papír marad, ha nem társul mellé sok tapasztalat, az igazi tudás megszerzéséhez a gyakorlat, az aktív tevékenység elengedhetetlen.

 

Korábbi munkahelyeim is arra szolgáltak, hogy tudást és tapasztalatot szerezzek. Az egyetemi éveket egy rövid nyomdaipari kitérő követte, ahol a számvitel és a pénzügyek szakterületén középvezetőként kellett megállnom a helyemet, emellett egy komoly informatikai fejlesztés részese is lehettem. Aztán 1988-ban már a bankszektor felé vettem az irányt, ott véltem megtalálni azt a helyet, ahol a közgazdasági, a pénzügyi, a számviteli, informatikai és jogi szakismereteimet együttesen tudom hasznosítani. Először az Általános Értékforgalmi Bankban középvezetőként, majd az Agrár Innovációs Bankban (később Agro Betét és Hitelbank) egyre magasabbra emelkedve a ranglétrán, eljutottam a felsővezetői szintig, aztán 1995-től egy multinacionális cég pénzügyi igazgatójaként folytattam. 1996-ban ott ért a megkeresés, egy épp megalakult kis pénzintézet élére hívtak.

 

Azóta is ennél a pénzintézetnél dolgozom, csak ez már kicsit nagyobb, kicsit összetettebb, sőt, valójában már nagyon más. Olyan, amilyenné alakítottuk. Mi, közösen: vezetők, tulajdonosok és alkalmazottak. S remélem, még sok éven - akár évtizedeken - át részese lehetek a további fejlődésnek, amikor megélhetjük, hogyan lesz a most elültetett magból, magokból valami olyan, amire nemcsak mi, hanem ügyfeleink is jó érzéssel tekinthetnek.

 

S még valami fontos az életemben: a család és a barátaim. Meg persze vannak különféle szabadidős elfoglaltságaim is, szeretek motorozni, autózni, hajózni, bütykölni (valamikor fizikusnak készültem), de az időm nagy részét a munkám tölti ki, és emellett igyekszem a hozzátartozóimmal minél többet eltölteni. A család és a barátok adnak energiát és szeretetet, és arra mindig szükség van... Persze, igyekszem én is adni, amennyit csak tudok...