Ezért kezdtünk flörtölni az állateledelek piacával


az első 100%-ban hazai tenyésztésű rovarokból készült hipoallergén kutyatáp története

Hidat építettünk a fenntarthatóság és az egészséges állateledelek piaca közé, tettük mindezt egy olyan szelektív-fehérjés, teljes értékű száraztáp megalkotásával, melynek fő alapanyagai, a rovarliszt és rovarolaj az ország első rovarfehérje előállító üzemében készülnek.

Történetünk közel 4 éve kezdődött azzal a céllal, hogy a rovarok alternatív felhasználásával megreformáljuk a fehérjetakarmányok piacát. Az intenzív rovartenyésztés létjogosultságát egész egyszerűen az adja, hogy a fehérjeválság korszakában élünk, és a rovarok nagyüzemi tenyésztése a bolygónk számára jó befektetés: az üzemünkben tenyésztett fekete katonalégy lárváit ellenőrzött helyről származó növényi alapú melléktermékeken neveljük, amit fejlődésük során testtömeggé, tehát értékes fehérjévé és zsírrá képesek alakítani. Így egy környezetbarát, vegyszermentes és egészséges fehérjét tudunk előállítani úgy, hogy csökkentjük a kezeletlen melléktermékek mennyiségét, tevékenységünkkel pedig csökkenthetjük az importált fehérjehordozók használatát.

Jó, de ennek mi köze a kutyatápokhoz?

2022 februárjáig igazából semmi, hiszen a Grinsect fő termékei a fekete katonalégyből készült feldolgozott termékek a rovarliszt és rovarolaj. Újdonság voltunk a hazai és egyben európai piacokon, rengeteg emberrel beszéltünk, hogy az általunk kínált takarmány-alapanyagot hogyan építsék be az állataik takarmányozásába. A haszonállat tartók mellett kapcsolatba kerültünk olyanokkal is, akik allergiás, érzékeny, válogatós kedvenceiknek szerettek volna egészséges eledelt és végső elkeseredésükben saját maguk állítottak elő a mi rovarlisztünk felhasználásával eledelt a kutyáiknak.

Ez persze rögtön több problémát is felvetett: mi a rovarokhoz értünk, nem a kutyák táplálkozásához, az otthoni koszt pedig nem biztos, hogy hosszú távon a legjobb megoldás akár a kutyának, akár a gazdának. Ezek a megoldást kereső ügyfélkérdések egyre visszatértek, mi pedig úgy éreztük, válaszolnunk kell.

Egyedi receptúránk megalkotásához felkértük Dr. Fekete Sándor György emerítusz professzort, akinél aligha találtunk volna hitelesebb és szakértőbb partnert. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, állatorvos, állathigiénikus szakállatorvos, évtizedek óta oktatja az Állatorvostudományi Egyetemen a haszonállatok takarmányozását, valamint a társállatok dietetikáját.

Hosszú hónapok közös munkájának gyümölcse lett az a teljes értékű, érzékeny kutyáknak is tökéletes prémium száraztáp-család, ami a saját magunk által előállított rovarliszten és rovarolajon kívül nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt.

A táp megalkotásakor két célunk volt: a kutya biológiai igényeinek, valamint a gazdák tudatos igényeinek maximális kielégítése.

A Yapper, Doggo és Woofer termékek élethosszon át adható tápsorok, amik kiegyensúlyozott összetételűek, így nem kell tartani betegségek vagy hiánytünetek kialakulásától. Ez többek között optimalizált táplálóanyag-, aminosav-, vitamin- és ásványianyag tartalmat, valamint emelt koncentrációban immunrendszert erősítő vitamintartalmat jelent.

Manapság egyre nagyobb szeletet harapnak a fogyasztói tortából azok a kutyatulajdonosok, akik valamilyen szempontból a tudatos, etikus és különleges termékeket keresik. Számukra a polcokra tettünk egy terméket, ami lokálisan előállított környezetbarát, egészséges rovarfehérjével táplálja kedvencüket. Jutalmazza hát őket a tudat, hogy minden megvásárolt kilogramm tápunkkal hozzájárulnak ahhoz, hogy 3,5 kg máshol már nem felhasználható mellékterméket értékteremtő módon visszacsatornázunk a takarmányozási-láncba.

Írta: Könyves Nikolett, a Grinsect társalapítója

További információ:
https://petfood.grinsect.com/
https://www.facebook.com/grinsect
petfood@grinsect.com